Roberto Rastapopoulos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roberto Rastapopoulos
Strippersonage
Bedacht door Hergé
Stripreeks De avonturen van Kuifje
Introductie De sigaren van de farao
Portaal  Portaalicoon   Strip

Roberto Rastapopoulos is een regelmatig terugkerend personage in De avonturen van Kuifje.

Rastapopoulos is Kuifjes aartsvijand. Hij is een miljardair en directeur van zijn filmbedrijf Cosmos Pictures, met als enige genoemde werk Arabische haat (in de albums De sigaren van de farao en De Blauwe Lotus). Rastapopoulos leeft daarnaast een geheim leven. Hij geeft in de eerste verhalen leiding aan een internationaal misdaadsyndicaat dat handelt in opium.

Zijn oorspronkelijke naam – in de Franstalige uitgaven – is eveneens Roberto Rastapopoulos.

Geschiedenis in de strip[bewerken]

Rastapopoulos komt voor het eerst voor in Kuifje in Amerika, maar heeft daar geen tekst, noch wordt zijn naam gegeven. Dat het daadwerkelijk om Rastapopoulos gaat, blijkt uit een opmerking van Kuifje in De sigaren van de farao, die na een ontmoeting met hem opmerkt dat ze elkaar eerder ontmoet hebben. In dit verhaal zijn Rastapopoulos en Kuifje nog bevriend, nadat ze eerst aan boord van de Epomeo een aanvaring met elkaar hebben gehad. Kuifje heeft op dat moment niet door wie Rastapopoulos eigenlijk is. Aan het eind van het voornoemde verhaal valt de onbekende bendeleider na een achtervolging door Kuifje in een ravijn en raakt vermist; aan het eind van het volgende verhaal, De Blauwe Lotus, blijkt dat deze bendeleider Rastapopoulos in vermomming was.

Rastapopoulos wordt door Kuifje aan het eind van De Blauwe Lotus ontmaskerd als leider van de internationale opiumbende en gearresteerd. Na zijn vrijlating vaart hij onder de schuilnaam Markies di Gorgonzola met zijn jacht de wereldzeeën af. In Cokes in voorraad blijkt dat hij zich nu bezig is gaan houden met slavenhandel. Het lijkt erop dat hij in dat verhaal in de Rode Zee verdrinkt, maar in werkelijkheid ontsnapt hij in een duikboot. In Vlucht 714 naar Sydney duikt hij weer op, in de ontvoeringszaak van miljardair Laszlo Carreidas. Aan het eind van dat verhaal wordt hij – samen met een aantal anderen – door buitenaardse wezens gehypnotiseerd en naar een onbekende bestemming gebracht.

Uit tekeningen van Hergé voor het nooit voltooide Kuifje en de Alfa-kunst blijkt dat het tot de mogelijkheden behoort dat slechterik Endaddine Akass niemand minder is dan Rastapopoulos, door plastisch chirurgen onder handen genomen. Letterlijk staat er: 'plastische chirurgie kon het gezicht van schurk Rastapopoulos slechts gedeeltelijk verhullen.'

In verfilmingen[bewerken]

In de tekenfilm Kuifje en het Haaienmeer is Rastapopoulos opnieuw de grote spin in het web van de slechteriken.

Over Rastapopoulos[bewerken]

In een brief aan een lezer beschrijft Hergé het personage Rastapopoulos als volgt: "Rastapopoulos, voor mij, is min of meer Grieks, met een obscuur Levantijns karakter, zonder een land, dat wil zeggen: zonder trouw of een ethische code. Nog een detail: hij is niet Joods".[1]