Kuifje in Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kuifje in Amerika
Orig. titel Tintin en Amérique
Stripreeks De avonturen van Kuifje
Volgnummer 3
Scenario Hergé
Tekeningen Hergé
Eerste druk 1932
Portaal  Portaalicoon   Strip
De echte Al Capone

Kuifje in Amerika (Tintin en Amérique) is het derde album uit de reeks Kuifje-strips van de Belgische tekenaar Hergé.

Er bestaan drie versies van dit boek. Het originele in zwart-wit uit 1932, de vernieuwde, ingekleurde versie uit 1945 en de versie uit 1973 waarin op verzoek van de Amerikaanse uitgevers enkele zwarte personages werden veranderd in blanke. De eerste Nederlandse vertaling dateert uit 1947. In 1973 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling. De originele zwart-witversie met Nederlandse vertaling verscheen pas in 1989.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Kuifje gaat voor zijn werk naar Chicago, om een verslag te schrijven over de misdaad daar. Al Capone is Kuifje echter nog niet vergeten sinds de reporter in het vorige album zijn plannen verijdelde. Capone schakelt al zijn handlangers in om Kuifje in Chicago onschadelijk te maken. Kuifje krijgt al snel de kans om Capone en wat bendeleden te arresteren maar omdat de politie hem niet gelooft kan hij ontsnappen. Als Kuifje een handlanger van Capone oppakt, komt hij in aanraking met gangster Bobby Smiles, die voor een organisatie werkt die Capone wil doden. Hij vraagt Kuifje om zijn medewerking, maar omdat hij weigert probeert hij de reporter om het leven te brengen. Kuifje zet de achtervolging in en tracht Smiles te arresteren, die inmiddels naar Texas is gevlucht. De bandiet doet vele pogingen om Kuifje onschadelijk te maken, onder meer door een indianenstam tegen hem op te zetten. Kuifje overleeft de aanslagen meestal op het nippertje en weet uiteindelijk Smiles te arresteren. Deze gebeurtenis maakt de onderwereld in Chicago er op gebrand om Kuifje definitief uit te schakelen. Men ontvoert Bobbie om hem in de val te lokken, maar Kuifje vindt zijn hondje terug en arresteert de kidnappers. Uiteindelijk sluiten alle gangsters een verbond om Kuifje te doden. Kuifje wordt gevangengenomen en met een halter aan zijn been in het Michiganmeer gegooid. De halter blijkt echter van hout te zijn, zodat Kuifje de aanslag overleeft. Na zijn ontsnapping weet Kuifje een groot deel van de onderwereld op te laten pakken. Na deze grote slag verlaat Kuifje Amerika.

Achtergrond[bewerken]

Net als Kuifjes vorige twee avonturen schetst Hergé ook hier een clichébeeld van de VS, zoals de Europeanen het destijds voorstelden. Naast grote steden vol gangsters vinden sommige scènes plaats in het Wilde Westen met cowboys en indianen op het oorlogspad. Ook uniek is de rol die Al Capone in dit verhaal speelt als enige echt bestaande figuur in de Kuifjestripreeks.

Publicatie[bewerken]

De eerste zwart-witeditie verscheen in 1932. De vierkleurendruk kwam uit in 1945. Onder druk van de uitgevers moest Hergé voor de publicatie in de Verenigde Staten in 1973 enkele zwarte personages (p. 1 A2, p. 29 D1, p. 47 D2) veranderen in blanke.

Tekenfilmeditie[bewerken]

In de tekenfilmserie De avonturen van Kuifje is Kuifje in Amerika opgenomen, maar werd het verhaal ingekort. Smiles is er geen tegenstander, maar een medestander van Al Capone.