Naar inhoud springen

Serafijn Lampion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Serafijn Lampion is een stripfiguur die voorkomt in vijf albums in de reeks De avonturen van Kuifje van de Belgische tekenaar Hergé (1907-1983).

Lampion is een Belgisch verzekeringsagent van bureau 'Mondass' die in het album De zaak Zonnebloem voor het eerst zijn intrede doet nadat de machine van professor Zonnebloem zijn autoruiten heeft vernield. Vanwege het noodweer zoekt hij een schuilplek bij kasteel Molensloot. Lampion is een nogal opdringerig figuur, zoals later blijkt in dit verhaal, als hij met zijn reusachtige familie zijn intrek in het kasteel heeft genomen, zonder van tevoren met kapitein Haddock te hebben overlegd. Ook organiseert hij, alweer zonder eerst Haddocks toestemming te hebben gevraagd, een rally door de tuinen van kasteel Molensloot.

Lampion is een karikatuur van de banale, opdringerige Belg en is gebaseerd op de stripfiguur Delfeld van Alidor, een pseudoniem voor Paul Jamin en een vriend van Hergé.[1]

Hij is de laatste geïntroduceerde figuur uit de stripreeks die een rol van enige betekenis heeft gekregen. Ook in Cokes in voorraad, De juwelen van Bianca Castafiore, Vlucht 714 naar Sydney en Kuifje en de Picaro's komt hij voor. In de eerste drie voornoemde verhalen is hij vooral een bijfiguur. In Kuifje en Picaro's speelt hij indirect een belangrijke rol, omdat zijn carnavalswagen door generaal Alcazar wordt ingezet als dekmantel bij het overnemen van de macht in San Theodoros.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Hergé heeft lang nagedacht over de naam die hij de verzekeringsagent wilde geven. De naam moest een lading hebben en moest al een schets van het personage uitdrukken. Eerst dacht hij aan 'Crampon', maar dit was te grof en te expliciet, waarna hij de naam Lampion koos. De voornaam Serafijn komt uit het Hebreeuws en betekent "de lichtgevende, de brandende", in dit geval heel toepasselijk in verband met de achternaam. Ook zal er iets van symboliek bedoeld zijn door Hergé, omdat de man in kasteel Molensloot opduikt tijdens onweer en op een moment dat de verlichting in het kasteel is uitgevallen.