Serafijn Lampion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Serafijn Lampion is een stripfiguur die voorkomt in de stripboekenserie Kuifje.

Lampion is een Belgisch verzekeringsagent van bureau 'Mondass' die in het album De zaak Zonnebloem voor het eerst zijn intrede doet nadat de machine van professor Zonnebloem zijn autoruiten heeft vernield. Vanwege het noodweer zoekt hij een schuilplek bij het kasteel. Lampion is een nogal opdringerig figuur, zoals later blijkt in het album De zaak Zonnebloem, als hij met zijn gezin, zonder van tevoren met kapitein Haddock te hebben overlegd, zijn intrek in kasteel Molensloot heeft genomen. Ook organiseert hij, alweer zonder eerst Haddocks toestemming te hebben gevraagd, een rally door de tuinen van Molensloot.

Lampion is de laatste geïntroduceerde figuur uit de stripreeks die een rol van betekenis zal spelen. Ook in Cokes in voorraad, De juwelen van Bianca Castafiore, Vlucht 714 naar Sydney en Kuifje en de Picaro's komt hij voor.

Hergé heeft lang nagedacht over de naam die hij de verzekeringsagent wilde geven. De naam moest een lading hebben en moest al een schets van het personage uitdrukken. Eerst dacht hij aan 'Crampon', maar dit was te grof en te expliciet, waarna hij de naam Lampion koos. De voornaam Serafijn komt uit het Hebreeuws en betekent "de lichtgevende, de brandende". In dit geval heel toepasselijk in verband met de achternaam. Ook zal er iets van symboliek bedoeld zijn door Hergé omdat de man in kasteel Molensloot opduikt tijdens onweer en op een moment dat de verlichting in het kasteel is uitgevallen.