Khemed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Khemed
Flag of Khemed.svg
Vlag van Khemed
Officiële taal Arabisch
Hoofdstad Wadesdah
Staatshoofd Emir Mohammed Ben Kalisj Ezab
Regering Emiraat

Khemed is een fictief land uit de strips van Kuifje. Het speelt een rol in Kuifje en het Zwarte Goud, Cokes in voorraad en Kuifje en de Alfa-kunst.

Het is een Arabische oliestaat. De hoofdstad is Wadesdah. Het staatshoofd is emir Mohammed Ben Kalisj Ezab.

Inspiratie[bewerken]

Khemed is geïnspireerd op de Arabische olielanden, wellicht in de eerste plaats op Irak, omdat er in Kuifje en het Zwarte Goud sprake is van het verjagen van alle Engelsen uit het land. Bovendien is de figuur van Abdallah, de zoon van de emir, geïnspireerd op de jonge koning Faisal II van Irak.

Opmerkelijk is dat de naam Khemed niet voorkomt in de oorspronkelijke versie van Kuifje en het Zwarte Goud (als dagbladstrip verschenen in 1939, als album in 1950). Daar landt Kuifje eerst in het Britse mandaatgebied Palestina. Daarna bereikt hij via de woestijn het paleis van Mohammed Ben Kalisj Ezab en de stad Wadesdah. In de latere albumversie (1971) landt hij in Khemkhâh, een haven van Khemed.

De naam Khemed duikt voor het eerst op bij het verschijnen van Cokes in voorraad (1958). Daar wordt ook duidelijk dat het land aan de Rode Zee ligt.

Naamgeving[bewerken]

Hergé zocht voor vreemde namen vaak woorden of uitdrukkingen uit het Brussels dialect en dat is ook duidelijk bij de "Arabische" namen uit Khemed. De naam "Khemed" zelf doet denken aan 'k 'em 'et ("ik heb het"). "Wadesdah" komt duidelijk van wades da? ("wat is dat?") en de havenstad "Khemkhâh" van 'k 'em kaa ("ik heb het koud"). In de naam van Mohammed Ben Kalisj Ezab herkent men kalisjesap (sap van zoethout) en die van zijn tegenstander sjeik Bab El-Ehr verwijst naar babbeleer (babbelaar).