Figurant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Figuranten

Een figurant is iemand die geen echte rol heeft maar toch zichtbaar/hoorbaar aanwezig is in een film, tv-film, reclamespot of toneelstuk. Figuranten zijn vaak nodig om een productie een realistischer aanblik te geven.

Mensen die figurant willen worden kunnen zich inschrijven bij een auditiebureau. Het merendeel van deze bureaus vraagt hiervoor geen inschrijfgeld.

Types[bewerken]

Massafigurant
Mensen die bijvoorbeeld op de achtergrond lopen in een film. Ze worden meestal op leeftijd en lengte geselecteerd. Over het algemeen hebben ze niets bijzonders nodig. Dit soort figuranten is meestal nauwelijks in beeld.
Figurant
Net zoals voorgaande maar deze zijn iets langer in beeld. Er wordt een beetje meer geselecteerd; hier is uiterlijk iets belangrijker en het wordt gewaardeerd als men een beetje weet wat men doet.
Publiek
Dit is ook een vorm van figurant zijn, meestal collectief (zoals massafigurant). Zo is het bij een show gebruikelijk figuranten in te zetten als publiek, dat eventueel applaudisseert, (toe)juicht of uitjoelt. Sommige artiesten 'interacteren' ook zogenaamd met één of meer mensen in het publiek, die doorgaans niet de kans krijgen effectief te reageren, of geven commentaar zonder dat die reëel op individuele pubieksfiguren slaat.
Edelfigurant
Dit zijn mensen die worden geselecteerd op uiterlijk of iets wat ze speciaal kunnen. Men is meestal goed in beeld, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het verdient ongeveer 2 à 2½ maal zoveel als een massa- of gewone figurant. Edelfiguranten hebben soms tekst of een speciale functie. Van een edelfigurant wordt verwacht dat deze wel het een en ander kan. Het zijn meestal mensen die al een tijd figurant zijn geweest of iets dergelijks op dat vlak hebben gedaan.
Special
Een special is een figurant die gecast wordt om (een) specifieke uiterlijke eigenschap(pen). Meestal gaat het om iemand die op een beroemdheid lijkt (dubbelganger) of een opvallend afwijkend uiterlijk heeft, bijvoorbeeld een albino of een dwerg.

Verloning van figuranten[bewerken]

Tegenover figurantenwerk staat een lage vergoeding. Vaak worden reiskosten niet vergoed en soms zijn er geen toeslagen voor vroege aanwezigheid en lange dagen. Ook wordt vaak verwacht dat de figurant eigen kleding meebrengt en zijn make-up verzorgt. De verwachting dat het figurantschap een opstapje is naar volwaardig acteurschap komt zelden uit maar is niet onmogelijk, vermits vele Hollywood-acteurs als figurant begonnen zijn, waaronder sterren zoals Ben Affleck, Clint Eastwood en Jackie Chan.

Voor opdrachten waar bloot te zien is geldt er een 'toeslag naakt' en er kunnen nog andere toeslagen zijn, zoals: toeslag billboard of bijvoorbeeld een exclusiviteitstoeslag met een bepaald merk.

De bedragen kunnen uiteenlopen en soms iets hoger uitvallen, bijvoorbeeld voor een nachtopname. Meestal krijgt een figurant, na het tekenen van een quitclaim, 25 of 35 euro contant uitbetaald.