Figurant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Figuranten

Een figurant is iemand die geen echte rol heeft maar toch zichtbaar/hoorbaar aanwezig is in een film, tv-film, reclamespot of toneelstuk. Figuranten zijn nodig om het beeld op te vullen bij scenes waar men normaal gesproken veel mensen verwacht, en zo bij het kijken een geloofwaardige indruk en meer belangstelling te wekken. In scene in een drukke straat verwacht men voorbijgangers, in een scene over een belangrijke voetbalwedstrijd verwacht men publiek, in een scene in een ziekenhuis zijn patiënten en medisch personeel, etc. Mensen die figurant willen worden kunnen zich inschrijven bij een auditiebureau. Het merendeel van deze bureaus vraagt hiervoor geen inschrijfgeld.

Types[bewerken]

Massafiguranten
Mensen die op de achtergrond passeren of staan. Ze worden meestal op leeftijd en lengte geselecteerd. Over het algemeen hebben ze niets bijzonders nodig.
Figuranten
Die zijn iets langer in beeld. Er wordt een beetje meer geselecteerd; hier is uiterlijk iets belangrijker en het wordt gewaardeerd als men een beetje weet wat gedaan.
Publiek
Dit is collectief figureren. Voor een (tv-)show worden kijkers uitgenodigd om publiek interesse te komen tonen en (op aangeven van een applausmeester) te applaudisseren, lachen en zo meer (bij een quiz standaard buiten beeld).
Edelfiguranten
Dit zijn mensen die worden geselecteerd vanwege iets speciaals dat ze kunnen. Men is meestal goed in beeld, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Edelfiguranten hebben soms tekst uit te spreken. Het zijn meestal mensen die al een tijd gewoon figurant zijn geweest.
Special
Een special is een figurant die gecast wordt om (een) specifieke uiterlijke eigenschap(pen). Meestal gaat het om iemand die als dubbelganger van een beroemdheid kan doorgaan of om een opvallend uiterlijk zoals een albino of een dwerg.

Verloning van figuranten[bewerken]

Tegenover figurantenwerk staat een lage vergoeding. Vaak worden reiskosten niet vergoed en soms zijn er geen toeslagen voor vroege aanwezigheid en lange dagen. Ook wordt vaak verwacht dat de figurant eigen kleding meebrengt en zijn make-up verzorgt. De verwachting dat het figurantschap een opstapje is naar volwaardig acteurschap komt zelden uit maar is niet onmogelijk, vermits vele Hollywood-acteurs als figurant begonnen zijn, waaronder sterren zoals Ben Affleck, Clint Eastwood en Jackie Chan.

Voor opdrachten waar bloot te zien is geldt er een 'toeslag naakt' en er kunnen nog andere toeslagen zijn, zoals: toeslag billboard of bijvoorbeeld een exclusiviteitstoeslag met een bepaald merk.

De bedragen kunnen uiteenlopen en soms iets hoger uitvallen, bijvoorbeeld voor een nachtopname. Meestal krijgt een figurant, na het tekenen van een quitclaim, 25 of 35 euro contant uitbetaald.