Dwerg (mens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dwerg is een informele term voor een mens die (veel) kleiner is dan gemiddeld. Doorgaans wordt er iedereen mee bedoeld die als volwassene een lengte van minder dan 1,55 m heeft.[1] De gemiddelde eindlengte bij dwerggroei (achondroplasie) is voor mannen 1,31 m en voor vrouwen 1,24 m.[2] Hoewel de term 'dwerggroei' een neutrale medische term is, wordt het woord dwerg doorgaans als beledigend beschouwd, evenals lilliputter.[3]

Kleine mensen[bewerken | brontekst bewerken]

Een neutrale term om personen met dwerggroei te omschrijven is kleine mensen. De meest voorkomende vorm van dwerggroei is achondroplasie. Dit is de oorzaak van dwerggroei bij ca. 70% van kleine mensen. Naast achondroplasie zijn er nog andere vormen van dwerggroei. Een hiervan is primordiale dwerggroei, die zich onderscheidt van achondroplasie door de relatief correcte verhoudingen van ledematen in vergelijking met de rest van het lichaam.

Lilliputter[bewerken | brontekst bewerken]

Een lilliputter is een bewoner van het fictieve eiland Lilliput uit Gullivers reizen (1726) van de Ierse schrijver Jonathan Swift, waar uitsluitend zeer kleine mensen wonen. In 1727, een jaar na de eerste Engelse uitgave, verscheen al een Nederlandse vertaling. Jonathan Swift's roman Gullivers reizen was eeuwenlang erg populair en werd in veel talen uitgebracht. In Engeland, Nederland en in diverse andere landen zorgde het boek ervoor dat het woord lilliputter ingeburgerd raakte als synoniem voor klein mens.

Verleden[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden hadden veel edellieden een dwerg als nar of gezelschap. Zo had koningin Maria-Theresia van Spanje een zestal dwergen als gezelschap.

Zeer kleine mensen traden vroeger geregeld op in variététheaters. Bij sommige evenementen werden tot ver in de twintigste eeuw wel wedstrijden dwergwerpen georganiseerd waarbij met een klein mens gegooid werd. In september 2002 bepaalde de commissie mensenrechten van de Verenigde Naties inzake de kwestie van de Franse stuntman Manuel Wackenheim dat dwergwerpen indruist tegen de menselijke waardigheid.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Dwarfism van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.