Game of Thrones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Game of Thrones
Game of Thrones 2011 logo.svg
Genre Fantasy
Speelduur 51-78 minuten
Bedenker David Benioff
D.B. Weiss
Hoofdrollen Peter Dinklage
Lena Headey
Emilia Clarke
Kit Harington
Sophie Turner
Maisie Williams
Nikolaj Coster-Waldau
Iain Glen
Alfie Allen
John Bradley
Conleth Hill
Aidan Gillen
Gwendoline Christie
Isaac Hempstead-Wright
Jerome Flynn
Liam Cunningham
Rory McCann
Nathalie Emmanuel
Charles Dance
Carice van Houten
Natalie Dormer
Jack Gleeson
Michelle Fairley
Kristofer Hivju
Stephen Dillane
Hannah Murray
Richard Madden
Sibel Kekilli
Iwan Rheon
Michael McElhatton
Michiel Huisman
Tom Wlaschiha
Dean-Charles Chapman
Rose Leslie
Joe Dempsie
Jonathan Pryce
James Cosmo
Indira Varma
Oona Chaplin
Sean Bean
Jason Momoa
Mark Addy
Harry Lloyd
Scenario David Benioff
George R.R. Martin
D.B. Weiss
Muziek Ramin Djawadi
Kostumering Michele Clapton
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent David Benioff
D.B. Weiss
Frank Doelger
Bernadette Caulfield
Carolyn Strauss
George R.R. Martin
Uitzendingen
Start 17 april 2011
Afleveringen 69 (lijst van afleveringen)
Seizoenen 8
Netwerk of omroep HBO
Zender HBO
Ziggo[1]
RTL[2]
CAZ
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Game of Thrones is een Amerikaanse fantasy-televisieserie die sinds 17 april 2011 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO. Sinds 2017 zijn nieuwe afleveringen in Nederland alleen on demand te zien bij Ziggo. De serie is gebaseerd op de boeken uit de serie Het lied van ijs en vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Maar ook in het uiterste noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De serie bevat meerdere verhaallijnen. Het grootste deel van de serie speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar enkele adellijke families strijden om de macht in het rijk. Daarnaast komt ook de strijd tussen de "Nachtwacht" (Night's Watch) en de gevaren achter de Muur aan bod. Het andere gedeelte van de serie speelt zich af op het oostelijke continent Essos, waar Daenerys Targaryen een weg probeert te vinden naar haar koningschap in Westeros.

De Zeven Koninkrijken vormden ooit zeven aparte staten maar werden verenigd door Huis Targaryen. Zij regeerden bijna 300 jaar over de Zeven Koninkrijken totdat Aerys II Targaryen "De Krankzinnige" door een verbond van Huis Baratheon, Huis Stark, Huis Arryn, Huis Tully en Huis Lannister werd afgezet en gedood. Robert Baratheon (Mark Addy) werd de nieuwe koning. De Zeven Koninkrijken worden van het verre noorden gescheiden door de grote ijsmuur. De Muur wordt bemand door de Nachtwacht ("Night's Watch"), die het rijk beschermt tegen de gevaren achter de Muur. Na de dood van Aerys II Targaryen vluchtten zijn jongste kinderen, Viserys (Harry Lloyd) en Daenerys (Emilia Clarke), naar Essos, het oostelijke continent.

Rolverdeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de Lijst van personages uit Game of Thrones.
1rightarrow blue.svg Zie de lijst van acteurs en actrices uit Game of Thrones.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Game of Thrones voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Aantal afleveringen Originele uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
1 10 17 april 2011 – 19 juni 2011
2 10 1 april 2012 – 3 juni 2012
3 10 31 maart 2013 – 9 juni 2013
4 10 6 april 2014 – 15 juni 2014
5 10 12 april 2015 – 14 juni 2015
6 10 24 april 2016 – 26 juni 2016
7 7 16 juli 2017[3] – 27 augustus 2017
8 6 14 april 2019
Castleden van Game of Thrones op Comic-Con in 2012.

Seizoenen[bewerken]

Eerste seizoen[bewerken]

Het eerste seizoen omvat de verhalen uit het boek Het spel der tronen, de eerste binnen de serie van Het lied van ijs en vuur. Daarnaast bevat de laatste aflevering ook enkele scènes uit het tweede boek, De strijd der koningen. In Nederland werd seizoen 1 vanaf februari 2012 op HBO NL uitgezonden, in België werd de serie uitgezonden door Prime. Sinds 2 september 2012 werd het eerste seizoen op RTL 4 uitgezonden,[4] maar wegens tegenvallende kijkcijfers werd dit niet gecontinueerd. In Vlaanderen was het eerste seizoen van Game of Thrones sinds 21 oktober 2012 op 2BE te bekijken.

Tweede seizoen[bewerken]

Meteen al na de uitzending van de eerste aflevering van het eerste seizoen werd besloten dat er een tweede zou komen, gebaseerd op het tweede boek in de serie, De strijd der koningen. De laatste afleveringen van het seizoen bevatten daarnaast ook materiaal uit het derde boek, Een storm van zwaarden De scenario's zouden net zoals eerder verzorgd worden door D.B. Weiss en David Benioff. Vanaf het tweede seizoen speelt de Nederlandse actrice Carice van Houten de rol van Melisandre. Het tweede seizoen dat op 1 april 2012 in Amerika begon, werd vanaf 16 april 2012 uitgezonden op HBO NL en in België werd de serie uitgezonden door Prime.

Derde seizoen[bewerken]

Op 15 maart 2012, na slechts twee uitzendingen van seizoen 2, kondigde HBO aan dat er een derde seizoen kwam van de serie.[5] Het is gebaseerd op de eerste helft van het derde boek uit de serie, Een storm van zwaarden. Daarnaast komen ook stukken uit het tweede boek, De strijd der koningen, voor in het derde seizoen en is de verhaallijn van Theon Greyjoy gebaseerd op materiaal uit het vijfde boek, Een dans met draken. De productie begon in juli 2012 en werd gefilmd in Noord-Ierland, IJsland, Kroatië en Marokko.[6] Via social media kondigde HBO aan het derde seizoen vanaf 1 april 2013 in Nederland te uitzenden. In Vlaanderen werd het derde seizoen uitgezonden op Prime.

Gary Lightbody van de band Snow Patrol, Will Champion van Coldplay,[7] en Burn Gorman[8] zijn in dit seizoen gecast in cameorollen.

Vierde seizoen[bewerken]

Op 2 april 2013, twee dagen na de eerste aflevering van het derde seizoen, maakte HBO bekend dat de serie een vierde seizoen krijgt dat gebaseerd zal zijn op de tweede helft van het derde boek uit de serie, Een storm van zwaarden. Daarnaast is seizoen 4 ook gebaseerd op delen van het vierde boek, Een feestmaal voor kraaien, het vijfde boek, Een dans met draken, en - het nog ongepubliceerde - zesde boek, De winden des winters. Het vierde seizoen werd vanaf 7 april 2014 door HBO in Nederland uitgezonden, een dag na de Amerikaanse première.

Vijfde en zesde seizoen[bewerken]

Op 8 april 2014, twee dagen na de eerste aflevering van het vierde seizoen, maakte HBO bekend dat de serie een vijfde en een zesde seizoen krijgt.[9] Het vijfde seizoen zal gebaseerd zijn op materiaal uit het derde boek (Een storm van zwaarden), het vierde boek (Een feestmaal voor kraaien), het vijfde boek (Een dans met draken), en het zesde boek (De winden des winters). Michiel Huisman en Nathalie Emmanuel zullen in het vijfde seizoen promoveren tot hoofdrolspeler.[10][11] Het is nog onbekend op welke boeken het zesde seizoen gebaseerd zal zijn.

Latere seizoenen[bewerken]

Regisseurs David Benioff en D.B. Weiss hebben aangegeven dat om de hele serie te verfilmen er mogelijk acht of negen seizoenen nodig zouden zijn.[12] Acteurs Peter Dinklage en Liam Cunningham hebben contracten getekend om respectievelijk tot seizoen 7 en 8 mee te spelen.[13][14] Ook Carice van Houten heeft laten weten dat ze haar rol als Melisandre voor meerdere seizoenen zou spelen. Zij speelde Melisandre ook in seizoen 2 tot en met 8.

In Nederland zijn nieuwe afleveringen van Game of Thrones sinds 2017 alleen te zien bij Ziggo. Seizoen 8, het laatste seizoen van de serie, start op 15 april 2019 een dag na de première in Amerika.[15] Het slotseizoen telt zes afleveringen, elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering.

Verschillen met de boeken[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Algemeen[bewerken]

Er zijn talloze verschillen tussen de boeken en de tv-serie. Hieronder staan enkele van de belangrijkste opgeschreven.

 • Bepaalde personages kregen een nieuwe naam, om verwarring met andere personages te vermijden. Voorbeelden zijn Yara Greyjoy (Asha in de boeken, om verwarring met een ander personage genaamd Osha te vermijden), en Robin Arryn (Robert Arryn in de boeken, om verwarring met Robert Baratheon te voorkomen).
 • Veel personages zijn simpelweg weggelaten in de tv-serie en een aantal vervangen door andere. Zo had Davos Seaworth in de boeken zeven zonen, in de serie slechts één. Margaret John, de actrice die de rol van Ouwe Nans verzorgde in het eerste seizoen, overleed voor de opnames van het tweede seizoen. Ze kwam daarom niet meer aan bod in het tweede seizoen.
 • Bepaalde elementen die in de boeken niet voorkomen of waar subtiel naar verwezen wordt, worden in de serie duidelijk getoond. Zo wordt er in de boeken vaak gehint naar een homoseksuele relatie tussen Renly Baratheon en Loras Tyrell, maar is dit in de serie duidelijk weergegeven.
 • Sommige personages zijn wat betreft karakter extreem aangepast. Zo is het personage Osha, gespeeld door Natalia Tena, in de serie veel jonger en energieker, en heeft ze een komische noot. De prostituee Shae is in de boeken een duidelijke prostituee; ze houdt niet echt van haar Tyrion Lannister. Muntmeester Petyr Baelish is veel valser en doet zich veel meer dan in de boeken als "goed" voor (schrijver George R. R. Martin ergerde zich hier aan).
 • Ook qua uiterlijk zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd: Daario Naharis was in het boek een flamboyante, excentrieke krijger met blauw geverfd haar en nagels, maar in de serie wordt Daario veel ruiger en mannelijker voorgesteld. Syrio Forel wordt in de boeken omschreven als pezig, kaal en blank, terwijl hij in de serie donker is en zwarte krullen heeft. Ook Tywin Lannister is in de boeken kaal maar heeft in de serie wel haar.
 • Jeyne Westerling, die in de boeken de dochter is van een van de baandermannen van de Lannisters, is in de serie vervangen door het nieuwe personage Talisa Maegyr, een Volantijnse verpleegster. Jeyne speelt in de boeken pas een rol vanaf het derde boek, terwijl Talisa al halverwege het tweede seizoen haar intrede maakt. Het enige wat deze twee personages gemeen hebben is hun rol: beide trouwen met Robb Stark. Robb wordt verliefd op Talisa en trouwt met haar. In de boeken verzorgt Jeyne Robb's wonden, nadat hij haar kasteel heeft bestormd en ingenomen, en 'troost' hem nadat hij slecht nieuws ontvangt. Om haar eer te redden trouwt hij de volgende dag met haar.
 • Ook Daenerys' verhaallijn wordt in het tweede seizoen ernstig veranderd: hier worden haar draken gevangen door de Wijze Meesters van de stad Qarth, wat niet aan bod komt in het boek.
 • In de serie ontbreekt het personage Strong Belwas en Arstan Witbaard, diens schildknaap die later niemand minder blijkt te zijn dan de voormalig opperbevelhebber van de koningsgarde, Barristan Selmy. Selmy verbergt in de boeken zijn identiteit voor lange tijd, maar presenteert zich in de serie direct als zichzelf.
 • Sommige personages sterven in de serie, omdat hun rol in de boeken geen betekenis meer heeft. Voorbeelden zijn Pyat Pree, Irri, Mago, en Rakharo.
 • Sommige personages werden toegevoegd in de serie. Zo worden bijvoorbeeld vele prostituees tijdens erotische scènes bij naam genoemd.
 • Jonge personages zijn vaak ouder dan in de boeken: Robb Stark en Jon Snow achttien i.p.v. veertien (vooral omdat hun rol te "volwassen" is), zijn zussen Sansa en Arya respectievelijk dertien en elf, tegenover elf en negen in de boeken. Bran Stark is elf in plaats van acht, en Daenerys Targaryen achttien in plaats van vijftien (ook omdat bijvoorbeeld in het eerste seizoen, dat in Marokko opgenomen werd, waar seks niet toegelaten is onder de leeftijd van zestien jaar, een erotische scène opgenomen werd). De grootste verandering is echter het personage Missandei uit het derde en vierde seizoen; Missandei is negen à tien jaar oud in de boeken, maar wordt in de serie beschreven als begin twintig.

Eerste seizoen[bewerken]

 • De rollen van de personages Will en Gared zijn omgewisseld; in het boek wordt Will gedood door een wandelende dode, en deserteert Gared van de Nachtwacht, en vlucht naar het zuiden, terwijl dit in de serie juist omgekeerd is.
 • De Witte Lopers verschillen van hun boekversie. In de boeken worden ze "Anderen" genoemd, en alleen "Witte Lopers" door de Wildlings. Ze zijn in de boeken ook spookachtiger, terwijl ze in de serie een grijze huid, en een schedelachtig gezicht hebben.
 • Leden van het huis Targaryen hebben paarse ogen in de boeken, maar dit werd weggelaten in de serie omdat het te onecht leek.
 • In de boeken spoort Catelyn Ned aan op Roberts verzoek hem tot Hand van de Koning te benoemen in te gaan, in de serie is dit niet het geval.
 • In de serie worden sommige personages, zoals Barristan Selmy en Renling Baratheon, eerder geïntroduceerd dan in de boeken, terwijl andere personages later worden geïntroduceerd: Brynden Tulling, bijvoorbeeld, komt niet in het eerste maar pas vanaf het derde seizoen voor.
 • In het boek komen Catelyn Stark-Tulling en Rodrik Cassel eerder aan in de hoofdstad dan Ned, met een boot. In de serie komen ze later aan, en langs de Koningsroute.
 • Er wordt in de boeken gezegd van Jaime Lannister dat hij de gekke koning Aerys Targaryen niet met een zwaard doorstak, maar de keel oversneed.
 • In de boeken telt de Kleine Raad 8 leden, in de serie slechts zes.
 • Het toernooi van de Hand is veel langer en uitgebreider in de boeken.
 • In het boek wordt Lysa Tully als zwaarlijvig bestempeld, terwijl ze in de serie erg mager is.
 • In het boek ontsnapt Arya King's Landing met Naald en een houten zwaard, in de serie heeft ze enkel Naald bij zich.

Tweede seizoen[bewerken]

 • Wanneer Arya in de televisieserie gevangen zit in Harrenhal wordt ze een schenkvrouw van Tywin Lannister. In het boek verlaat Tywin Harrenhal al voordat Arya in Harrenhal aankomt en laat Ser Amory Lorch achter als kastelaan.
 • In de boeken helpt Arya de gevangengenomen noorderlingen in Harrenhal te ontsnappen en het kasteel in te nemen. Roose Bolton betrekt het kasteel en Arya wordt schenkvrouw van hem, niet van Tywin. In de serie verlaat Arya voordat de noorderlingen Harrenhal overnemen.
 • Jaqen H'ghar doodt in de televisieserie in Harrenhal twee mannen genaamd The Tickler en Ser Amory Lorch. In het boek doodt hij twee andere mannen: Chiswyck en Weese.
 • Als Theon Grauwvreugd zich tegen het noorden keert heeft hij in de boeken meer manschappen mee dan in de serie maar wordt hij begeleid door zijn oom, de priester Aeron. De IJzereilanders splitsen hun troepen op en zijn oom en Dagmer, een kapitein van de IJzereilanden, nemen Torhens Sterkte, ten oosten van Winterfel, in.
 • Als Theon Grauwvreugd Winterfel in de boeken inneemt is Ramsay Sneeuw een gevangene in Winterfel vermomd als "Reek". Hij verklaart zich loyaal aan Theon en helpt hem de molenaarskinderen te doden en onherkenbaar te verminken, zodat ze voor Bran en Rickon kunnen worden gepresenteerd, wat in de serie door Dagmer gedaan wordt. Als Winterfel belegerd wordt door de noorderlingen biedt "Reek" aan om versterkingen te halen in Fort Gruw, het kasteel van Huis Bolton.
 • Rodrik Cassel wordt in de serie door Theon Grauwvreugd onthoofd wanneer die Winterfel overneemt. In het boek wordt hij gedood door Ramsay Sneeuw wanneer die bij Winterfel verschijnt met troepen van Huis Bolton en zich plotseling tegen de noorderlingen keert.
 • In het boek besluiten Osha en Rickon afscheid van Bran te nemen vlak na hun ontsnapping uit Winterfel. In de serie scheiden hun wegen pas wanneer ze de Muur bereikt hebben.
 • In het boek neemt Stannis Roberts bastaardzoon Edric Storm gevangen na de dood van Renling. In de serie gebeurt dit niet.

Derde seizoen[bewerken]

 • De wildling Orell wordt in de serie geïntroduceerd nadat Jon Snow zich bij Mance Rayder heeft aangesloten. Wanneer Jon en de wildlingen over de muur klimmen, probeert Orell Jon te doden. Later wordt Orell gedood door Jon, wanneer die de wildlingen verraadt. In het boek doodt Jon hem nog voor hij kennis heeft gemaakt Mance.
 • In de serie ontmoet Bran Meera en Jojen Reed onderweg naar de Muur. In het boek ontmoet hij hen wanneer hij nog in Winterfel is. Hier ontmoet hij ook twee kleinkinderen van Heer Frey, grote en kleine Walder.
 • In de serie wordt Gendry gevangengenomen door Melisandre, die hem voor een bloedritueel gebruikt. Later wordt hij vrijgelaten door Davos. In het boek gebeurt dit met Edric Storm en verlaat Gendry Arya wanneer hij voor een groep weeskinderen bij een herberg wil zorgen.
 • In de serie zijn Robbs vrouw Talisa en oudoom Brynden aanwezig op de Rode Bruiloft. Talisa wordt gedood, maar Brynden kan ontsnappen omdat hij vlak voor de moordpartij de zaal verliet om te plassen. In het boek zijn Brynden en Jeyne (Robbs vrouw in de boeken) allebei niet aanwezig.
 • In de serie doodt Catelyn Walder Freys vrouw Joyeuse Erenford nadat Roose Bolton Robb had gedood. Vervolgens wordt haar keel doorgesneden door Walders bastaardzoon Walder Stroom. In het boek doodt ze Walders kleinzoon Aegon Frey en wordt ze gedood door Walders zoon Raymund.
 • Theon Grauwvreugd wordt in de serie nadrukkelijk gemarteld door Ramsay Sneeuw. In het boek wordt dit niet beschreven maar hier wordt wel naar verwezen in latere hoofdstukken.
 • In de serie stuurt Ramsay Theons afgesneden geslachtsdeel naar Theons vader Balon. In het boek gebeurt dit niet. Tevens sterft Balon in de boeken nadat hij tijdens een storm van een brug afvalt. In de serie gebeurt dat pas in seizoen 6, en valt hij niet, maar wordt hij door zijn broer Euron van de brug geduwd.
 • Jaime arriveert in de serie in King's Landing voor Joffreys bruiloft. In het boek arriveert hij pas na de bruiloft.

Vierde seizoen[bewerken]

 • In de serie probeert Asha/Yara Theon uit zijn gevangenschap te redden, wat mislukt. In de boeken gebeurt dit niet.
 • In de serie organiseert Jon een missie om de moordenaars van Jeor Mormont en Craster te doden. Tijdens de missie nemen deze deserteurs Bran gevangen. In het boek gebeurt dit niet.
 • De groep van Bran wordt in het boek tijdens hun zoektocht naar de Raaf met Drie Ogen vergezeld door een figuur genaamd Coldhands. In de serie verschijnt die pas in seizoen 6, en Coldhands blijkt Ned's lang vermiste broer Benjen Stark te zijn.
 • Voor dat Bran de Raaf met Drie Ogen vindt, wordt Jojen in de serie gedood door Wights, dode lichamen die door Witte Lopers tot leven zijn gebracht. In het boek gebeurt dit niet, maar is hij wel ernstig ziek en weet hij dat hij niet meer lang te leven heeft.
 • In de serie leert Jaime van Bronn om met zijn linkerhand te vechten. In het boek leert hij dat van Ilyn Payne.
 • Voordat Stannis in de serie naar de Muur gaat, gaat hij eerst langs de IJzeren Bank van Braavos om een lening af te sluiten. Dit gebeurt in de boeken niet.
 • In de serie wordt de dood van Lysa afgedaan als zelfmoord. In het boek wordt de zanger Marillion beschuldigd.
 • In de boeken vechten Sandor en Arya in de Herberg aan de Kruiswegen met Rorge en Bijter in plaats van manschappen van Gregor. Bij dit gevecht bijt Bijter Sandor en deze wond ontsteekt. Sandor raakt uiteindelijk zo verzwakt dat Arya hem achterlaat. In de serie slaagt Brienne erin om Arya te vinden. Die wordt echter beschermd door Sandor Clegane. Het loopt uit tot een gevecht waarbij Sandor ernstig gewond raakt, waarna Arya hem voor dood achterlaat.
 • Tijdens de slag om Kasteel Zwart worden Jons vrienden Pypar en Grenn gedood. In het boek is het niet Grenn maar Donal de smid die de poort beschermt en doden de reuzenkoning en Donal elkaar in het gevecht.
 • Tijdens dezelfde slag wordt Tormund in de serie gevangengenomen. In de boeken is hij echter nog ten noorden van de Muur en leidt de overlevenden van de wildlingen na de gevangenneming van Mance.

Vijfde seizoen[bewerken]

 • In de serie komen Brienne en Podrick Sansa en Petyr Baelish tegen. Wanneer Brienne Sansa vraagt om mee te gaan, weigert ze en stuurt Baelish zijn soldaten achter Brienne en Podrick aan, die ze ternauwernood af weten te schudden. In het boek gebeurt dit niet.
 • In de serie wordt Sansa uitgehuwelijkt aan Ramsay Bolton om zo haar claim op het Noorden te bevestigen. In de boeken wordt Ramsay uitgehuwelijkt aan Sansa's vriendin Jeyne Poel, die zich voordoet als Arya Stark en weet te ontsnappen met de hulp van Mance Rayder. Sansa wordt uitgehuwelijkt aan Harrold Hardyng, een achterneef van Jon Arryn.
 • Mance Rayder sterft in de serie. In het boek lijkt Mance te sterven, maar blijkt dit later een andere wildling te zijn, die er met behulp van Melisandres magie uitzag als Mance.
 • In het boek wordt Tyrion naar Aegon VI, het doodgewaande neefje van Daenerys, gebracht om deel te nemen aan de plannen om hem te kronen. Wanneer hij echter gevangengenomen wordt door Jorah Mormont, veranderen zijn plannen en gaat hij naar Daenerys. In de serie was het in eerste instantie het plan om naar Daenerys te gaan.
 • Jorah raakt in de serie besmet met de ziekte Grauwschub wanneer hij Tyrion redt. In het boek gebeurt dit met Jon Conneghem, een loyalist van Aegon VI.
 • Tyrion en Jorah weten in de serie Meereen te bereiken, terwijl Daenerys nog koningin is. In het boek bereiken ze Meereen pas nadat Daenerys is gevlucht.
 • Jaime en Bronn reizen in de serie naar Dorne om Myrcella te redden, die bedreigd wordt door Oberyns weduwe en dochters. Nadat ze haar gered hebben slaagt Ellaria erin om Myrcella te vergiftigen en te doden. In het boek reist Jaime met Ilyn Payne naar het Rivierengebied om het laatste verzet van Stark-loyalisten tot een einde te brengen en reist Ser Balon Swann, een lid van de Koningsgarde, naar Dorne om prins Doran Martell het hoofd van Ser Gregor Clegane, de moordenaar van zijn zuster Elia, te brengen. Ook is Myrcella betrokken bij een plan om haar tot koningin te kronen. Dit mislukt en Myrcella raakt gewond aan haar gezicht.
 • In de serie is Jaqen H'ghar aanwezig in het Huis van Zwart en Wit. In het boek is die daar afwezig.
 • In de serie worden Grijze Worm en Barristan Selmy in Mereen aangevallen door de Zonen van de Harpij, een groep rebellen die trouw is aan de oude adel van Mereen. Barristan sterft hierbij. In het boek is Barristan nog steeds in leven.
 • In de serie wordt Loras Tyrell door militante gelovigen gearresteerd vanwege zijn homoseksualiteit. Ook Margaery wordt gearresteerd omdat ze tijdens het onderzoek naar Loras' geaardheid had gelogen. In het boek raakt Loras ernstig gewond nadat Cersei hem de opdracht gaf Drakensteen te belegeren. Margaery wordt in het boek gearresteerd nadat Cersei valse geruchten over overspel had verspreid.
 • In het boek reizen Sam, Gilly en Maester Aemon naar Oudstee, waar ze meer te weten hopen te komen over Witte Lopers en waar Sam een opleiding tot maester zal volgen. Tijdens de tocht overlijdt Aemon door ouderdom. In de serie sterft Aemon aan ouderdom op Slot Zwart, en gaan Sam en Gilly zonder Aemon op pad.
 • In het boek worden de wildlingen uit Hardenheem opgehaald door Tormund en Mance's schoonzus Val en weten ze de wildlingen zonder problemen op te halen. In de serie gaat Jon zelf met Tormund mee en wordt de groep aangevallen door Witte Lopers, waarna ze nauwelijks weten te ontkomen.
 • In de serie vallen de Zonen van de Harpij de burgers van Meereen aan tijdens de opening van de vechtkuilen. Hierbij wordt Daenerys' echtgenoot Hizdahr zo Loraq gedood. In het boek gebeurt dit niet en blijft Hizdahr leven. Deze benoemt zichzelf tot koning van Meereen, totdat Barristan hem afzet.
 • In het boek doodt Arya een man van de nachtwacht genaamd Dareon, die Sam tijdens zijn reis naar Oudstee vergezelde en de nachtwacht deserteerde tijdens zijn verblijf in Braavos. Als straf voor het doden wordt Arya tijdelijk blind. In de serie doodt Arya Meryn Trant, terwijl hij Heer Tyrell vergezelde, die voor bankzaken naar Braavos moet, en resulteert deze moord in blindheid.
 • In de serie gaan Davos, Melisandre, Selyse en Shireen mee met Stannis wanneer hij richting Winterfell marcheert. Wanneer Ramsay de voorraden van Stannis vernietigt, wordt Davos terug naar de Muur voor gestuurd om meer mannen, voedsel en wapens te halen en offert Stannis zijn dochter Shireen aan de Rode God. Kort daarna pleegt zijn vrouw Selyse zelfmoord, verlaten veel mannen Stannis' leger hem en vallen de mannen van Bolton de laatste restjes van Stannis' leger aan. Melisandre keert terug naar de Muur en Stannis raakt ernstig gewond. Later wordt hij gevonden door Brienne, die hem ter dood veroordeelt voor de moord op Renly. In het boek blijven Melisandre, Selyse en Shireen achter bij de Muur en wordt Davos voor een diplomatieke missie naar de stad Withaven gestuurd en is het gevecht tegen de Boltons (nog) niet begonnen.

Zesde seizoen[bewerken]

 • Na het vijfde seizoen loopt de televisieserie grotendeels gelijk met de boeken. Toch zijn er nog delen van de boeken die nog niet verfilmd waren na seizoen vijf.
 • In de boeken is niet bekend hoe Balon Grauwvreugd van een brug viel en stierf, maar er wordt geïmpliceerd dat zijn broer Euron een huurmoordenaar gestuurd heeft. In de serie wordt getoond hoe Euron zelf zijn broer van de brug duwt.
 • Na zijn ontsnapping uit Winterfel wordt Theon in de boeken samen met zijn zus Asha gevangengenomen door Stannis (die dan nog op weg is naar Winterfel, in de serie wordt Stannis verslagen tijdens Theons ontsnapping). In de serie gaat hij terug naar IJzereilanden waar zijn zus Yara koning probeert te worden door middel van de Koningsmoet.
 • Tijdens de Koningsmoet doen Euron, Theons zus Asha en Eurons broer Victarion mee. Nadat Euron wint, vlucht Asha naar het vasteland, waar ze gevangengenomen wordt door Stannis. Euron stuurt Victarion naar Essos om een alliantie met Daenerys te sluiten. In de serie komt Victarion niet voor en besluiten Theon en Yara na Eurons kroning naar Essos te gaan om een verbond met Daenerys te sluiten voor Euron de kans krijgt.
 • Tijdens hun reis naar de Citadel stoppen Sam en Gilly in de boeken in Braavos. In de serie stoppen ze daar niet, maar gaan ze wel langs Hoornheuvel, het ouderlijk huis van Sam.
 • In de boeken ontsnapt Brynden Tully wanneer de Lannisters en de Freys Stroomvliet overnemen. In de serie besluit hij om achter te blijven en te vechten en wordt daarbij gedood.

Productie[bewerken]

Opnames[bewerken]

Filmlocaties van het derde seizoen van de televisieserie: Noord-Ierland, Kroatië, IJsland en Marokko.

Opnames voor Game of Thrones vinden plaats op diverse locaties in Europa en daarbuiten. Omdat er meerdere verhaallijnen zijn die zich op verschillende continenten en in verschillende klimaten afspelen moeten ook verschillende locaties gebruikt worden. De meeste scènes die zich binnen afspelen worden opgenomen in The Paint Hall, een filmstudio in Belfast, Noord-Ierland. Ook veel scènes die zich in het noorden en midden van Westeros afspelen (o.a. Pyke, de Rivierlanden en Winterfell) worden op locaties in Noord-Ierland opgenomen, bijvoorbeeld in de buurt van de touwbrug van Carrick-a-Rede of in de Mourne Mountains.

Het mediterrane landschap en de grootste gebouwen van King's Landing zijn opgenomen in Malta en Kroatië. Zo zijn Fort Sint-Angelo, San Anton Palace en Verdala Palace in Malta gebruikt en zijn andere scènes opgenomen in Dubrovnik en in het arboretum van Trsteno in Kroatië. De verhaallijn die zich afspeelt ten noorden van de muur wordt opgenomen op diverse locaties in IJsland. Zo zijn het meer Mývatn en de grot Grjótagjá in het noorden van IJsland gebruikt, is er opgenomen in de buurt van Skaftafell in het zuiden van IJsland en bij de Snæfellsjökullvulkaan in het westen van het het eiland. Het continent Essos, waar de verhaallijn rond Daenerys Targaryen zich afspeelt, wordt vertegenwoordigd door Marokko. Zo beeldde Essaouira Astapor uit en werd de middeleeuwse berberstad Aït-Ben-Haddou gebruikt als locatie voor Yunkai.

Ten behoeve van de serie werd de taal van de Dothraki uitgewerkt door de Amerikaanse taalkundige David J. Peterson. Zie Dothraki

De opnames voor het achtste en laatste seizoen staan gepland om te beginnen in oktober 2017.[16]

Muziek[bewerken]

De muziek voor Game of Thrones wordt gecomponeerd door de Duitse componist Ramin Djawadi en uitgegeven door Varèse Sarabande. De soundtrack is instrumentaal en vooral de Main Title, het nummer dat tijdens de opening van elke aflevering gespeeld wordt, is bekend en is ook vele malen gecoverd.

Enkele liederen die in de boeken genoemd worden, zijn ook daadwerkelijk geschreven en uitgevoerd voor de televisieserie. The Rains of Castamere werd geschreven en gespeeld door de Amerikaanse indierockband The National tijdens het tweede seizoen en The Bear and the Maiden Fair werd geschreven door de Amerikaanse indierockband The Hold Steady en tijdens het derde seizoen ook gezongen door personages in de serie. Tijdens deze laatste scène had Gary Lightbody, de zanger van Snow Patrol, een cameo-optreden.

In het achtste seizoen wordt het lied Jenny of Oldstones gezongen door het personage Podrick Payne. Tijdens de aftiteling wordt de versie van Florence and the Machine gespeeld. Het lied is gebaseerd op Jenny's Song uit de boekenreeks. Het begin van het lied verschijnt in het derde boek, Een storm van zwaarden, de rest van de tekst werd geschreven door Bryan Cogman. Ramin Djawadi schreef de muziek voor de versie in de serie.

Recensies en kritieken[bewerken]

Seizoen Beoordeling
Rotten Tomatoes Metacritic
1 89% (33 recensies)[17] 80 (28 recensies)[18]
2 96% (33 recensies)[19] 90 (26 recensies)[20]
3 97% (42 recensies)[21] 91 (25 recensies)[22]
4 97% (42 recensies)[23] 94 (29 recensies)[24]
5 95% (52 recensies)[25] 91 (29 recensies)[26]
6 96% (29 recensies)[27] 73 (9 recensies)[28]
7 94% (38 recensies)[29] 77 (12 recensies)[30]

Al voor de première van de serie Game of Thrones keken de fans naar de serie uit.[31] Na het eerste seizoen waren de kritieken ook erg goed. Op Rotten Tomatoes scoort het eerste seizoen een rating van 89%[32] en de Writers Guild of America plaatste de serie zelf op de veertigste plek in hun lijst van de 101 best geschreven televisieseries.[33] Ook in Nederland ontving de serie lovende kritieken. Moviescene waardeerde de serie met 4,5 ster en noemt het een "serie die wat schaal en prestatie betreft Lord of the Rings naar de kroon kan steken".[34] De Volkskrant noemde het eerste seizoen zelfs "meer dan knap gemaakt amusement".[35]

"Sexposition"[bewerken]

In 2011 kwam blogger en criticus Myles McNutt met het neologisme "sexposition" om bepaalde scènes in Game of Thrones te beschrijven. Het woord is een samentrekking van de woorden "sex" en "exposition" en is een reactie op de vele expositiescènes in Game of Thrones waarbij op de achtergrond seks en naaktheid te zien zijn. Personages leggen hun motieven en plannen uit terwijl ze zich bevinden in een bordeel en terwijl ze seks hebben met een prostituee of kijken naar prostituees die seksuele handelingen met zichzelf of een derde uitvoeren. Het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live maakte ook een sketch waarin een dertienjarige jongen als "creatief adviseur" van de serie de schrijver aanspoort om meer borsten in de serie te schrijven.[bron?]

Game[bewerken]

Tijdens de VGX-show van Spike op 7 december 2013 werd een videogame gebaseerd op de televisieserie van Game of Thrones aangekondigd.[36]

Spin-off[bewerken]

In 2017 werd bekend gemaakt dat er vier mogelijke reeksen in ontwikkeling zijn en dat een spin-off reeks pas gerealiseerd zal worden na afloop van de Game of Thrones-reeks.[37] George R.R. Martin kondigde in een blogpost aan dat de spin-off reeks sowieso een prequel zal worden, die niet zal gaan over de personages uit Game of Thrones. Ook bevestigde Martin dat, in tegenstelling tot de berichten uit 2013[38], er in de nabije toekomst geen serie komt over de Verhalen van Dunk en Ei, aangezien hij nog meer boeken in deze reeks wil uitbrengen en niet wil dat zoals bij Game of Thrones de reeks de boeken inhaalt. Ook Robert's Rebellion behoort niet tot de in de ontwikkeling zijnde reeksen.[39]

Externe links[bewerken]