Het spel der tronen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het spel der tronen
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel A Game of Thrones
Auteur(s) George R.R. Martin
Vertaler Renée Vink
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Het lied van ijs en vuur
Genre High fantasy
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Oorspronkelijke uitgever Bantam Spectra
Uitgegeven 1999
Oorspronkelijk uitgegeven 1 augustus 1996
Pagina's 780 (met appendix: 801)
ISBN-code 9024533929
Vervolg De strijd der koningen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het spel der tronen is het eerste deel uit de fantasy-serie Het lied van ijs en vuur van George R.R. Martin. Deze serie gaat over de strijd om de Zeven Koninkrijken. De oorspronkelijke titel van het boek is A Game of Thrones, en het werd uitgegeven in 1996.

Samenvatting van het boek[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het boek begint met de reis van de regerende koning Robert I Baratheon van Huis Baratheon naar zijn vriend Eddard Stark (Ned) uit Huis Stark, zijn Landvoogd van het Noorden van het rijk ‘De Zeven koninkrijken’. Robert vraagt Ned om de positie van Hand van de Koning (kanselier) te gaan vervullen. De vorige Hand, Jon Arryn, is plotseling overleden en zijn vrouw vermoedt dat het Huis Lannister achter de dood van haar echtgenoot zit. Als deze verdenking Eddard Stark bereikt heeft, besluit deze de positie van Hand te aanvaarden om de waarheid omtrent de dood van Jon te achterhalen. Ondertussen ontdekt zijn zevenjarige zoon Bran dat Koningin Cersei Lannister een liefdesrelatie met haar tweelingbroer Jaime Lannister heeft, waarna hij betrapt wordt en door Jaime uit een toren gegooid wordt. Eddard en zijn dochters (de elfjarige Sansa en de negenjarige Arya), vertrekken met het gezelschap van de Koning naar de hoofdstad Koningslanding, waarna een man tracht de comateuze Bran te doden. De Reuzenwolf Summer redt het leven van Bran, waarna zijn moeder Catelyn erachter komt dat de dolk van de moordenaar eigendom van de dwerg Tyrion Lannister is. Deze jongere broer van Jaime Lannister valt vervolgens in Catelyns handen, maar weet door een slim spel te spelen zijn vrijheid te herwinnen.

In Koningslanding wordt Eddard geconfronteerd met de Kleine Raad, die bestaat uit eigenzinnige persoonlijkheden die het land besturen, en allen eigen doeleinden schijnen te hebben. De positie van de Koning blijkt zwak te zijn en de Lannisters zijn alomtegenwoordig aan het hof. Als Eddard het spoor van Jon Arryn volgt komt hij erachter dat Roberts kinderen eigenlijk de kinderen van Jaime Lannister zijn. Op het moment dat hij Robert dit wil vertellen, wordt deze geveld door een everzwijn tijdens een jachtpartij. De Koning sterft en Eddard besluit om de kroonprins te ontmaskeren. Dit leidt er echter toe dat hij gevangen wordt genomen, waarna de twaalfjarige koning Joffrey hem laat onthoofden. Terwijl Arya de stad ontvlucht, trekt de veertienjarige Robb Stark, de oudste zoon van Eddard, met een leger naar het zuiden, waar hij de strijd aangaat met de Lannisters. Deze verloopt voorspoedig; Jaime Lannister valt in zijn handen, en ten slotte wordt Robb uitgeroepen als Koning van het Noorden.

Ondertussen wordt Jon Sneeuw, de veertienjarige bastaardzoon van Eddard, ingewijd in de Nachtwacht, die de noordelijke Muur bewaakt tegen de bende van Mans Roover en de geheimzinnige Anderen. Als zijn oom Benjen Stark verdwijnt, en doden tot leven komen, wordt er besloten dat de Nachtwacht op zal trekken tegen de Koning-Achter-De-Muur.

Ook Daenerys Targaryen volgt haar eigen pad. Zo wordt zij uitgehuwelijkt aan Khal Drogo van het nomadenvolk de Dothraki. Haar broer, prins Viserys Targaryen, de erfgenaam van de voormalige Koning Aerys II Targaryen, hoopt zo de kroon van de Zeven Koninkrijken te herwinnen, maar zijn hoogmoedige en tirannieke houding leidt slechts tot zijn dood. Zijn 'kroon' krijgt hij echter wel: er wordt gesmolten goud over zijn hoofd gegoten, waarna hij sterft. Nadat Khal Drogo sterft, evenals zijn ongeboren zoon Rhaego, offert Daenerys de verraderlijke godsvrouw Mirri Maz Duur, waarna uit haar versteende drakeneieren drie draken geboren worden.

Point-of-view-personages[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van verschillende personen die afkomstig zijn uit verschillende partijen in het conflict. Deze zogenaamde point-of-view-personages zijn:

  • Proloog: Will, een Wachtrijder van de Nachtwacht
  • Ned Stark, Landvoogd van het Noorden, Heer van Winterfel en Hand van de Koning
  • Catelyn Tulling - Stark, Neds vrouw
  • Sansa Stark, oudste dochter van Ned en Catelyn
  • Arya Stark, jongste dochter van Ned en Catelyn
  • Jon Sneeuw, bastaardzoon van Ned
  • Bran Stark, tweede zoon van Ned en Catelyn
  • Tyrion Lannister, tweede zoon van het hoofd van Huis Lannister
  • Daenerys Targaryen, dochter van voormalige koning Aerys II Targaryen, erfgenaam van huis Targaryen