Aït-Ben-Haddou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aït-Ben-Haddou
آيت بن حدّو
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Aït-Ben-Haddou (Marokko (hoofdbetekenis))
Aït-Ben-Haddou
Coördinaten 31° 3′ NB, 7° 8′ WL
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Kasba's van AitBenHaddou
Werelderfgoed cultuur
Aït Benhaddou1 (js).jpg
Land Vlag van Marokko Marokko
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria iv, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 444
Inschrijving 1987 (11e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Aït-Ben-Haddou (آيت بن حدّو) is een middeleeuwse, verstevigde stad in de Marokkaanse regio Souss-Massa-Daraâ langs een rivier. De stad is bekend vanwege de schitterende kasba's, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Deze zijn opgebouwd uit leem en worden samen de Ksar genoemd. De kasba's zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De stad werd in 1987 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en trekt jaarlijks zo'n 25.000 toeristen.

De stad heeft zo'n 750 inwoners, van wie de meesten tegenwoordig in moderne huizen in een wijk aan de andere kant van de rivier wonen. Er wonen echter nog steeds een paar families binnen de ksar. Helemaal bovenop staat de graanopslag, ook weer binnen een ommuring. Dit was het best verdedigde deel van de ksar.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd mogelijk al rond het jaar 750 gesticht door Berbers, onder leiding van Ben-Haddou, die, naar men zegt, ergens binnen de ksar begraven zou liggen. De stad groeide uit tot een knooppunt voor handelsroutes tussen de Sahara en Marrakesh.

Aït-Ben-Haddou in films[bewerken]

De stad werd als decor gebruikt voor onder meer de volgende films: Game of Thrones, The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, Kundun, The Mummy, Gladiator, Alexander, Dunya en Desie in Marokko, Prince of Persia: The Sands of Time en Babel.

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]