Portaal:Afrika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search


Portaal Afrika

Afrika is na Azië het grootste continent van de wereld. Het beslaat zo'n 30 miljoen vierkante kilometer, wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Het wordt bewoond door meer dan 800 miljoen mensen - ongeveer een zevende van de wereldbevolking. De naam Africa was in de Oudheid eerst voorbehouden aan het gebied van het huidige Tunesië. Later werd de hele kuststrook Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.

De naam Afrika zou zijn ontleend aan het Foenicische woord afrid. Maar anderen stellen dat de naam Afrika te herleiden is tot de Amazighische godin ifri (wat grot betekent, enkelvoud van ifri). Deze godin werd later door de Romeinen overgenomen.

Afrika is een afwisselend continent. Onder de rijke en vruchtbare noordkust ligt de droge Sahara-woestijn. Ten zuiden van de Sahara liggen vele regenwouden. Het zuiden en het oosten van het continent bestaan voor een groot deel uit savannen: droge grasvlakten met hier en daar bomen en struikgewas. De rest van Afrika bestaat voornamelijk uit grasland. In het noordwesten wordt Afrika door slechts enkele kilometers zee gescheiden van Europa en in het uiterste noordoosten door het water van het sluisloze Suezkanaal van Azië. >>Lees verder.

Reliëfkaart van Afrika
Kunst in Afrika

Onafhankelijke landen: AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal-Afrikaanse RepubliekComoren1Congo-BrazzavilleCongo-KinshasaDjiboutiEgypte (gedeelte ten westen van de Landengte van Suez) – Equatoriaal-GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineeGuinee-BissauIvoorkustKaapverdië1KameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskar1MalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritius1MozambiqueNamibiëNigerNigeriaOegandaRwandaSao Tomé en Principe1SenegalSeychellen1Sierra LeoneSomaliëSoedanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Soedan

Niet-onafhankelijke gebieden: Bassas da India1Canarische Eilanden1CeutaEuropa (eiland)1Glorieuses1Juan de Nova1Madeira1Mayotte1MelillaRéunion1Tromelin1

Gebieden met betwiste status / bezette gebieden: SomalilandWestelijke Sahara

1 Hoewel deze eilanden niet op de Afrikaanse continentale plaat liggen, worden zij gewoonlijk toch beschouwd als behorend tot Afrika.

Sahara

De Sahara is de grootste woestijn ter wereld en bestrijkt bijna een derde deel van het Afrikaanse continent. De afgelopen jaren heeft de woestijn zich zelfs uitgebreid als gevolg van droogte. Hier en daar houdt bevloeiing de woestijnvorming tegen, maar op den duur maakt die bevloeiing de bodem zout en onvruchtbaar.

Bevolking

De meeste Afrikanen wonen op het platteland. Er zijn echter ook een aantal grote steden, waarvan de grootste, Caïro, bijna 7 miljoen inwoners heeft. De plattelandsbewoners verbouwen meestal hun eigen voedsel. Zelden komt het voor dat zij genoeg hebben om ook iets te verkopen of te ruilen. De meeste stammen bebouwen al generaties lang dezelfde akkers en wonen met hun hele familie in hetzelfde dorp. Soms trekt de jeugd naar de stad om voor een paar jaar geld te verdienen, bijvoorbeeld in de mijnbouw of in een fabriek. Ze komen dan met spaargeld terug en stichten een gezin.

Droogte in de Sahara
Mombassa

Land van de maand

Guinee (voormalig Frans Guinee, ook wel Guinee/Conakry genoemd) is grondwettelijk een presidentiële republiek in West-Afrika, gelegen aan de Golf van Guinee (Atlantische Oceaan) tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone. Zes uur vliegen vanaf Parijs en New York. Eeuwenlang was het land erg afgesloten van de buitenwereld maar langzaam maar zeker opent zij haar deuren voor de rest van de wereld. Guinee, wat “vrouw” betekent, wordt gezien als een land met veel geheime rituelen en een rijke cultuur. Guinee is de “Tuin van West-Afrika” dat landwaartse grens met Ivoorkust is 610 km lang, die met Guinee-Bissau 386 km, die met Liberia 563 km, die met Mali 858 km, die met Senegal 330 km, die met Sierra Leone 652 km en de Atlantische Oceaan-kust is 320 km lang.

De oppervlakte van Guinee is 245.857 vierkante kilometer en is dus ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Guinee is qua klimaat het natste land van West-Afrika (4m water per jr.) en is op economisch gebied een van de grootste markten in westelijk Afrika. >>Lees verder.

Diersoort van de maand

De dromedaris is zeer nauw verwant met de kameel. Het duidelijkste verschil tussen de twee soorten is het aantal bulten op de rug: een kameel heeft er twee en een dromedaris slechts één. Verder zijn de twee soorten weinig verschillend en is het ook niet duidelijk hoe de soorten ontstaan zijn. Net zoals bij de kameel maakt de dromedaris gebruik van zijn bult voor de opslag van vet en water, zodat het dier enige dagen zonder water en voedsel kan overleven, zelfs in de hete woestijn, wat hem de bijnaam 'schip der woestijn' heeft gegeven. >>Lees verder.

Dromedaris
Nelson Mandela

Persoon van de dag

Nelson (Rolihhahla) Mandela (1918-2013) was advocaat en was president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Hij ontving in 1993, samen met Frederik Willem de Klerk, de Nobelprijs voor de Vrede. Mandela werd alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid, en was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Mandela was van 1991 tot 1997 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Mandela werd geboren bij Umbata (in het vroegere Transkei), als zoon van een plaatselijk stamhoofd. In 1961 werd hij als een van de ANC-leiders beschuldigd van verraad, maar vrijgesproken. In 1963 werd hij opnieuw gearresteerd op beschuldiging van sabotage en complotvorming om de regering omver te werpen. Hij kreeg levenslange gevangenisstraf opgelegd, welke hij voornamelijk heeft uitgezeten op Robbeneiland, waar hij een symbool werd voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. Zijn gevangenisnummer 46664 is nu het symbool voor zijn aidsproject. >>Lees verder.

Gewenste artikelen

Adrar des Ifoghas (de|en) - Afrikaans referentie alfabet (en) - boma (omheining) (en) - guelta (de|en) - Guelta d'Archei (de|en) - Ennedi-plateau (de|en) - Kameroenketen (en) - Neder-Guinee (de) - Opper-Guinee (de) - Tinghir (data|en)

(vul aan↓)

Een leeuw in de zon
Subportalen van de portalen Landen & Volken en Steden
Portaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AziëWereldkaartContinenten.PNG
Afrika · Amerika · Azië · Europa · Oceanië · Steden
Subportalen van Afrika
Egypte · Madagaskar · Namibië · Seychellen · Soedan · Zuid-Afrika