Naar inhoud springen

Mayotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mayotte
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans
Hoofdstad Mamoudzou
Regeringsvorm Frans overzees departement
Oppervlakte 374 km²
Inwoners 310.022[1] (830 (inw/km²))
Overige
Munteenheid Euro (EUR)
UTC +3
Web | Code | Tel. .yt | MYT | +262
Detailkaart
Kaart van Mayotte
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken
Mamoudzou

Mayotte (Comorees: Maore of Mahoré; Bushi: Mahori) is een Frans overzees departement, gelegen in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. De valuta is de euro. Mayotte gebruikt de Franse driekleur als vlag.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mayotte, bestaande uit het hoofdeiland Grande-Terre en de bijbehorende eilandjes Petite-Terre, Mtsamboro en Mbouzi, ligt ten noorden van de Straat Mozambique. Het behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet tot de republiek van de Comoren, waartoe de rest van de eilandengroep wel behoort. De tijdzone op Mayotte is UTC+3.

Mayotte heeft een oppervlakte van 374 km² (ongeveer 39 bij 22 kilometer) en had in 2007 186.452 inwoners.[2] In 2023 was dit aantal gegroeid tot zo'n 310.000.[1] Hiervan wonen de meesten in de hoofdstad Mamoudzou, die tot 1963 de hoofdstad van de Comoren was. Mamoudzou ligt op het hoofdeiland Grande-Terre; Dzaoudzi op Petite-Terre bezit de luchthaven Dzaoudzi-Pamandzi. Het departement is onderverdeeld in 17 gemeenten.

Het hoogste punt is de top van de Mont Bénara, die 660 meter boven de zeespiegel ligt. Deze berg is in feite een uitgedoofde vulkaan. Rondom het eiland zijn veel koraalriffen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is in de 16e eeuw ontdekt door de Portugees Diego Ribeiro. In 1831 werd Mayotte door de koning van Madagaskar veroverd. Deze verkocht het in 1841 aan Frankrijk, dat het met de andere eilanden van de Comoren tot één kolonie samenvoegde.

Bij het referendum over de onafhankelijkheid van de Comoren van 1974 koos Mayotte ervoor om Frans te blijven, terwijl de andere eilanden kozen voor onafhankelijkheid. In 1976 werd Mayotte een territoriale gemeenschap van departementale aard. De Comoren maken wel aanspraak op het eiland. In maart 2009 maakte de bevolking middels een referendum met 95,2% voorstemmen duidelijk dat Mayotte een volwaardig overzees departement van Frankrijk moest worden. Dit betekende onder meer dat er een eind kwam aan de polygamie en sharia die op de islamitische eilanden gold.[3]

Op 31 maart 2011 werd Mayotte het vijfde Franse overzeese departement en het 101e Franse departement. Op 1 januari 2014 werd het recht van de Europese Unie geldig in Mayotte, doordat de eilandengroep de status van ultraperifere regio verkreeg.[4][5]

In 2017, 2018 en 2022 braken op Mayotte ernstige onlusten uit als protest tegen de illegale immigratie vanuit de Comoren, Madagaskar en ook steeds meer van het Afrikaanse vasteland.[6][7]

Bestuurlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Mayotte is een Frans overzees departement (département d'outre-mer). Het bestuur wordt sinds 2015 geleid door Soibahadine Ibrahim Ramadani, president van de departementale raad van Mayotte. Sinds 2011 wordt Mayotte bestuurd als een Collectivité territoriale unique, waarbij de departementale raad ook de bevoegdheden van de voormalige (tot 2011) regionale raad uitoefent. Mayotte heeft twee vertegenwoordigers in de Franse Senaat en twee vertegenwoordigers in het Franse parlement. Binnen de Europese Unie heeft Mayotte de status van ultraperifere regio. Het maakt dus integraal onderdeel uit van de Europese Unie. Mayotte valt echter niet onder de Schengenakkoorden. Andere Europese akkoorden, bijvoorbeeld gratis roaming, gelden wel in Mayotte.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van talen in Mayotte voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Mayotte worden vier talen gesproken. Ondanks het feit dat het Frans de enige officiële taal is, overtreffen de drie andere landstalen, het inheemse Bushi en Shimaore (een Comorees dialect) en het Swahili afkomstig uit Tanzania, allemaal het Frans qua aantal sprekers in Mayotte. Het Shimaore is daarvan veruit de belangrijkste taal.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

De lagunes en koraalriffen rond het eiland zijn beschermd als natuurpark met een oppervlakte van 68.000 km². Hier komen 300 koraalsoorten, 800 vissoorten en 22 walvissoorten voor. Men vindt er ook zeeschildpadden en Indische zeekoeien.[8]

Zie de categorie Mayotte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.