Mayotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mayotte
Drapeau de la France

Flag of Mayotte (local).svg
Coat of Arms of Mayotte.svg
(Details)
Mayotte
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans
Hoofdstad Mamoudzou
Regeringsvorm Frans overzees departement
Oppervlakte 374 km²
Inwoners 186.452 (2007)[1] (498,5)
Overige
Munteenheid Euro (EUR)
UTC +3
Web | Code | Tel. .yt | MYT | +269
MZ Mayotte.PNG
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken
Vexillologisch symbool? Vlag van Mayotte (ratio 2:3)

Mayotte (Shimaore: Maore of Mahoré; Malagasi: Mahori) is een Frans overzees departement, gelegen in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. De valuta is de euro. Mayotte gebruikt de Franse driekleur als vlag.

Mayotte heeft .yt als eigen topleveldomein.

Geografie[bewerken]

Mayotte, met de bijbehorende eilandjes Petite-Terre, Chissioi Mtsamboro en Chissioi Mbouzi, ligt ten noorden van de Straat Mozambique. Het behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet meer tot de republiek van de Comoren, waartoe de rest van de eilandengroep wel behoort. De tijdzone op Mayotte is UTC+3.

Mayotte heeft een oppervlakte van 374 km² (ongeveer 39 bij 22 kilometer) en heeft 186.452 (2007)[1] inwoners. Hiervan wonen de meesten in de hoofdstad Mamoudzou, dat tot 1963 de hoofdstad van de Comoren was. Mamoudzou ligt op het hoofdeiland Grande-Terre; Dzaoudzi op Petite-Terre bezit de luchthaven Dzaoudzi-Pamandzi.

Het hoogste punt is de top van de Mont Bénara, die 660 meter boven de zeespiegel ligt. Deze berg is in feite een uitgedoofde vulkaan. Rondom het eiland zijn veel koraalriffen.

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland is in de 16e eeuw ontdekt door de Portugees Diego Ribeiro. In 1831 werd Mayotte door de koning van Madagaskar veroverd. Deze verkocht het in 1841 aan Frankrijk, dat het met de andere eilanden van de Comoren tot één kolonie samenvoegde.

Toen de andere eilanden van de Comoren in 1975 onafhankelijk werden, weigerde Mayotte zich hierbij aan te sluiten en koos ervoor om Frans te blijven. In 1976 werd Mayotte een territoriale gemeenschap van departementale aard. De Comoren maken wel aanspraak op het eiland. In maart 2009 maakte de bevolking middels een referendum met 95,2% voorstemmen duidelijk dat Mayotte een volwaardig overzees departement van Frankrijk moest worden. Dit betekende onder meer dat er een eind kwam aan de polygamie en sharia die op de islamitische eilanden gold.[2]

Op 31 maart 2011 werd Mayotte het vijfde Franse overzeese departement en het 101e Franse departement. Op 1 januari 2014 werd het recht van de Europese Unie geldig in Mayotte, doordat de eilandengroep de status van ultraperifere regio verkreeg.[3][4]

Taal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van talen in Mayotte voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Mayotte worden vier talen gesproken. Ondanks het feit dat het Frans de enige officiële taal is, overtreffen de drie andere landstalen, het inheemse Bushi en Shimaore en het Swahili afkomstig uit Tanzania, allemaal het Frans qua aantal sprekers in Mayotte. Het Shimaore is daarvan veruit de belangrijkste taal.

Wikimedia Atlas Zie ook de Atlas van Mayotte op Wikimedia Commons.