Martinique

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martinique
Flag of Martinique.svg Wapen van Martinique
(Details) (Details)
Martinique
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans
Hoofdstad Fort-de-France
Regeringsvorm Overzees departement van Frankrijk
Religie Rooms-katholiek
Oppervlakte 1.128 km² [1]
Inwoners 400.535 (2010)[2] (353/km²)
Overige
Volkslied Marseillaise
Munteenheid Euro (EUR)
UTC -4
Nationale feestdag 14 juli
Web | Code | Tel. .mq | MTQ | +596
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Martinique is een eiland en Frans overzees departement in de Caribische Zee, ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het ligt ten zuiden van Dominica en ten noorden van Saint Lucia, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Martinique telde tijdens de laatste census 400.535 (2010) inwoners.

Geografie[bewerken]

De totale oppervlakte is 1.102 km², en de bevolkingsdichtheid bedraagt 357 inwoners per km². Martinique is van noordwest naar zuidoost ongeveer 60 kilometer lang. Het hoogste punt is de vulkaan Mont Pelée (1397 meter).

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Martinique is een Frans overzees departement (nummer 972). De hoofdstad is Fort-de-France. Martinique vormt met het 150 km noordelijker gelegen Guadeloupe en enkele andere kleinere eilanden de Franse Antillen.

Het departement is onderverdeeld in 4 arrondissementen, 45 kantons en 34 gemeenten.

De vier arrondissementen van Martinique zijn:

Een overzicht van de kantons is te vinden op kantons van Martinique en een overzicht van gemeenten op gemeenten van Martinique.

Economie[bewerken]

75% van de actieve bevolking is werkzaam in de dienstverlenende sector. De landbouw genereert het voornaamste deel van de exportinkomsten. Het belangrijkste landbouwproduct en tevens de voornaamste bron van inkomsten is de banaan. Dit product vertegenwoordigt 49,5% van de landbouwproductie en 40% van de exportinkomsten. Het toerisme maakt met een werkgelegenheid van ruim 11.000 banen en een bruto binnenlands handelsproduct van ruim 7% een sterke ontwikkeling door.

Religie[bewerken]

  • Rooms Katholiek 86 %
  • Protestants 5,6%
  • Overige Christenen 5,4 %
  • Overige geloven 3%

Etnische groepen[bewerken]

  • Afrikanen + Afrikaan-Indiaan mix 93,4 %
  • Frans 3%
  • Oost Indianen 1,9 %
  • Chinees + overige 1,7 %

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk werd Martinique bevolkt door indianen. Columbus ontdekte Martinique op 15 juni 1502. In 1635 landden Franse kolonisten op het eiland. Ze roeiden de aanwezige indianen uit, stichtten het eerste stadje (Saint-Pierre) en introduceerden het verbouwen van suikerriet. Als gevolg van oorlogen en verdragen ging Martinique verschillende keren van Franse in Britse handen over. Vanaf 1816 behoort het definitief tot Frankrijk.

Kaart van Martinique

Bij een uitbarsting van de Mont Pelée op 8 mei 1902 verzwolgen gloedwolken de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre en kwamen vrijwel alle inwoners van de stad en de directe omgeving - zo'n 30.000 mensen - om, op twee na.

Op 19 maart 1946 werd Martinique een overzees departement.

Trivia[bewerken]

Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van Napoleon Bonaparte werd op 23 juni 1763 geboren op Martinique, als dochter van Franse kolonisten. Joséphine stond in haar kringen bekend als "Creoolse" (dochter van blanke Fransen, geboren in de Caraïbische gebiedsdelen, zie Creolen (blanke kolonisten). Ook Napoleon noemde haar vaak zo.