Jura (departement)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jura (39)
Departement van Frankrijk Vlag van Frankrijk
JuraFlag.gif Wapen Jura
Jura-Position.png
Situering
Regio Franche-Comté, 2016: Bourgogne-Franche-Comté
Algemeen
Oppervlakte 4.999 km²
Inwoners (31-12-2007) 269.401 (54 inw/km²)
Prefectuur Lons-le-Saunier
Onderprefecturen Dole
Saint-Claude
Arrondissementen 3
Kantons 34
Gemeentes 545
Politiek
President Gérard Bailly
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Jura (39) is een Frans departement.

Geschiedenis[bewerken]

Het departement was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Franche-Comté.

Geografie[bewerken]

Jura grenst aan de departementen Doubs, Haute-Saône, Côte-d'Or, Saône-et-Loire en Ain. Daarnaast grenst het aan het Zwitserse kanton Vaud.

De Jura bestaat uit de drie arrondissementen:

De Jura heeft 34 kantons:

De Jura heeft 545 gemeenten:

Demografie[bewerken]

De inwoners van Jura heten Jurassiens.

Lijst van de 10 grootste gemeenten in het departement Jura:

Nr. Gemeente Aantal inwoners (1999)
1 Dole 24 955
2 Lons-le-Saunier 18 476
3 Saint-Claude 12 296
4 Champagnole 8 609
5 Morez 6 141
6 Poligny 4 518
7 Tavaux 4 277
8 Arbois 3 698
9 Salins-les-Bains 3 347
10 Montmorot 3 090

Eten en drinken[bewerken]

Wijn[bewerken]

Zoals in bijna heel Frankrijk, liggen er ook wijngaarden in de Jura. Ze liggen op kleiachtige hellingen die bedekt zijn met mergel en grind.

In de derde eeuw was er al wijnbouw in de Jura. In de dertiende eeuw werden ze zelfs enorm beroemd. 1906 was het begin van de Franse Coöperatieve Wijnbouwers Bond in dit gebied. Dit was de eerste van heel Frankrijk. Ook nu is nog te zien dat alle wijnbouwers in de Jura met elkaar samenwerken, hoewel het wel minder is geworden door de jaren heen. De wijnboeren keuren elkaars wijn en geven elkaar tips.

Boven de gewone tafel-, land- en streekwijnen komen de VDQS-wijnen. Dit staat voor Vins Délimités de Qualité Supérieure. Vaak wordt deze keuring gebruikt als opstapje naar de nog betere AOC-toekenning.

De Jura was het eerste gebied met zo’n AOC-toekenning. AOC staat voor Appellation d'Origine Contrôlée. Hiermee wordt aangeduid waar een wijn vandaan komt. Dat kan een heel gebied zijn, maar bijvoorbeeld ook een wijnhuis of een wijngaard. Er zijn verschillende toekenningen, die door de wet beschermd worden: Côtes du Jura, Étoile, Arbois, Arbois-Pupillin, Château Chalon, Crémant du Jura en Macvin du Jura.

Een typische wijn uit de Jura is de Vin Jaune. Vin Jaune betekent letterlijk gele wijn. Deze delicatesse wordt gemaakt van de savagnin druif. Hij rijpt ongeveer zes jaar in barriques. Dit zijn notenhouten vaten van ongeveer 225 liter, het formaat dat ook wordt gebruikt voor Bordeaux-wijnen. De duigen waarvan deze vaten zijn gemaakt, worden gebrand om ze te kunnen buigen. Deze branding geeft extra smaak aan een wijn. Bovendien verdampt er veel wijn in zo’n vat. Na een tijdje komt er een laagje gist bovendrijven. Hierdoor komt er minder zuurstof bij de wijn. Juist dat kleine verschil geeft een heel aparte smaak aan het geheel.

Kaas[bewerken]

De kazen uit Frankrijk zijn over de hele wereld beroemd. Ook in de Jura wordt kaas gemaakt. Een bekende is de Raclette Jura. Dit is een kaas met een heerlijke smaak, waar je maar moeilijk aan kan komen. Nu wordt hij nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt. Raclette is afgeleid van racler, dat schaven betekent. Vaak wordt hij namelijk geschaafd gebruikt in Franse gerechten.

Het schaven van een Raclette Jura is niet makkelijk. Het is namelijk een heel harde kaas. Daarom is er een speciaal stuk gereedschap bedacht. Het is een soort stok met een mes eraan, dat je kunt ronddraaien. De punt steek je in het midden van de kaas. Als je het mes dan ronddraait komen er keurige plakken kaas vanaf.

Externe links[bewerken]