Rode wijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glas rode wijn

Om rode wijn te verkrijgen wordt most gedurende een bepaalde periode (tegenwoordig tot twee weken) met de druivenschillen vergist. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee.
De rode tint van wijn wordt bepaald door onder andere het gebruikte druivenras. De kleur en tint kan gedurende de lagertijd veranderen. Jonge rode wijn is vaak paarsig van kleur. Oude wijnen neigen wel eens naar oranje. Zoveel wijnen, zoveel roodtinten zijn er.

Typen[bewerken]

De meeste rode wijnen zijn “stille wijnen”. Dit zijn wijnen die geheel zijn uitgegist en tot rust gekomen. Omdat elke type druif in verschillende wijnstreken anders rijpt zullen er evenzoveel verschillende smaken ontstaan. De meeste rode wijnen zijn “droog” van smaak. Dat wil zeggen dat tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif is vergist. Er zit nog maar weinig suiker in de wijn.
Rode wijnen kunnen ook zoet zijn. Dan zit er zoveel suiker in de druiven dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. De achterblijvende suiker maakt de wijn zoeter. Omdat tijdens de gisting van de most de suiker niet alleen wordt omgezet in alcohol maar ook in koolzuur, is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken.

Versterkte wijn (VDN-wijn) is meestal zoet. De wijn worden verkregen door mutage. Voorbeelden zijn: port, marsala en banyul.

Wijn en spijs[bewerken]

Rode wijn wordt vaak in combinatie met rood vlees of kazen genuttigd, maar dit is geen wet van Meden en Perzen. Welke rode wijn goed combineert met welk gerecht is juist afhankelijk van die wijn en het gerecht. Wel zouden krachtige rode wijnen met tannine, vette en koolhydraatrijke gerechten soepeler en smaakrijker maken. Bepaalde lichtere rode wijnen laten zich goed combineren met (vette) vis of pittige vegetarische gerechten. Een verwachting van een goede combinatie kan gegeven worden door bijvoorbeeld een sommelier.

Rode wijn wordt vaak op kamer- of keldertemperatuur gedronken. Wat het meest gunstig is, is afhankelijk van het type wijn. Welke wijn bij welk gerecht gedronken kan worden is een kwestie van persoonlijke smaak.

Medisch[bewerken]

Er worden weleens geneeskundige eigenschappen aan rode wijn toegeschreven. Hoewel dit niet wetenschappelijk is vastgelegd zou het gaan om de aanwezige polyfenolen in de rode wijn. Tannine is zo’n polyfenol maar er zijn er meer. Het zouden goede radicaalvangers zijn en effectief in het voorkomen van kanker.

Zie ook[bewerken]