Sulfiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Structuurformule van het sulfiet-anion.
Molecuulmodel van een sulfiet-anion.

Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO32− bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228).

Het wordt gebruikt in wijn, maar ook om te voorkomen dat vlees bruin verkleurt.[1]

Gezondheidsaspecten[bewerken | brontekst bewerken]

Sulfiet is volgens sommige bronnen een allergeen, ongeveer 5 procent van de astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na het nuttigen van sulfiethoudend voedsel.[bron?] Andere bronnen zeggen dat sulfiet geen allergeen is, maar een intolerantiereactie kan veroorzaken, die zich onder andere voordoet als een astma-aanval, hartkloppingen of netelroos.[1]

Personen met een allergie voor aspirine hebben een verhoogd risico voor een heftige allergische reactie op sulfiet (anafylaxie). Een dergelijke reactie kan fataal zijn en dient ogenblikkelijk behandeld te worden. Daarom moet in de EU vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million sulfiet bevatten.

Wijn[bewerken | brontekst bewerken]

Sulfiet wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden. Ook biologische wijn kan sulfiet bevatten aangezien biologisch in dat geval slaat op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie, die het gebruik van sulfiet toestaat. Het toevoegen van sulfiet aan wijn wordt zwavelen genoemd.