Niger (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
République du Niger
Flag of Niger.svg Coat of arms of Niger.svg
(Details) (Details)
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans
Hoofdstad Niamey
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd President Mohamed Bazoum
Regeringsleider Premier Ouhoumoudou Mahamadou
Religie Islam 80%,[1] Animisme 15%, Christendom 5%
Oppervlakte 1.267.000 km² [2] (0,02% water)
Inwoners 17.129.076 (2012)[3]
22.772.361 (2020)[4] (18/km² (2020))
Overige
Volkslied La Nigérienne
Munteenheid CFA-frank (XAF)
UTC +1
Nationale feestdag 3 augustus
Web | Code | Tel. .ne | NER | 227
Voorgaande staten
Frans-West-Afrika Frans-West-Afrika 1958
Detailkaart
Kaart van Niger
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken

Niger, officieel de Republiek Niger, is een Afrikaans land, dat deels in en deels ten zuiden van de Sahara ligt. Het land heeft geen zeekust en grenst aan zeven landen: Algerije, Libië, Tsjaad, Nigeria, Benin, Burkina Faso en Mali. Niger is een republiek en behoort tot de landen die in 1960 voortkwamen uit de Franse kolonie Frans-West-Afrika. De hoofdstad van Niger is Niamey. Het land is genoemd naar de rivier de Niger. Delen van het land liggen in een gordel genaamd de Sahel, voorheen ook wel de Soedan genoemd, niet te verwarren met de huidige staat met de naam Soedan (Sudan) in het oostelijk deel van die gordel.

Het is volgens de VN-index van de menselijke ontwikkeling (2018) het minst ontwikkelde land ter wereld.[5] Het is tevens een van de armste landen ter wereld.[6]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Niger voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vroege geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nomadische Toearegs vestigden zich in de 10e eeuw in het Aïrmassief. Tegen de 15e eeuw hadden ze een rijk opgebouwd rond de stad Agadez. Op hetzelfde moment hadden de Songhai het gelijknamige Songhairijk opgebouwd rond de rivier de Niger. De Songhai veroverden het Toearegrijk maar werden in de 16e eeuw verdreven door een Marokkaans leger.

Hierna vestigden de Hausa en de Fulani koninkrijken in het gebied.

Onder Frans bewind[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de Fransen in Niger aan en brachten het gebied onder hun controle. Van 1900 tot 1958 was Niger een onderdeel van Frans-West-Afrika.

Onafhankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 1958 werd Niger een presidentiële republiek en op 3 augustus 1960 werd het land volledig onafhankelijk. 3 augustus is de nationale feestdag. Na de onafhankelijkheid werd het land geplaagd door droogtes en voedseltekorten. Dit heeft geleid tot politieke instabiliteit. In 1974 werd de regering van de eerste president, Hamani Diori, omvergeworpen door een groep legerofficieren onder leiding van luitenant kolonel Seyni Kountché. Ze namen de regering over en stelden de grondwet buiten werking.

In 1989 werd de democratie hersteld en in 1992 een nieuwe grondwet aangenomen. Verkiezingen werden gehouden in 1993 en als eerste president van de Derde Replubliek werd Mahamane Ousmane op 27 maart 1993 ingehuldigd. De militairen namen opnieuw de macht over in 1996 onder kolonel Ibrahim Barre Mainassara. Laatstgenoemde werd tot president "gekozen". In 1999 werd Ibrahim vermoord en zijn plaats werd ingenomen door de nieuwe militaire leider Daouda Malam Wanké. Wanké beloofde democratische verkiezingen en nog in 1999 werd Mamadou Tandja gekozen tot president van Niger. Hij werd op 4 december 2004 herkozen. Premier was van 2000 tot 2007 Hama Amadou, die in juni 2008 in Niamey werd gearresteerd op beschuldiging van verduistering van zo'n 230.000 dollar.

In 2009 kwam aan de prille democratie een voorlopig einde toen het einde van Tandja's tweede en laatste termijn naderde. Het parlement en het constitutionele hof verzetten zich tegen wijziging van de grondwet en werden ontbonden. De president riep op 26 juni de noodtoestand uit en ging per decreet regeren. Begin augustus 2009 stemde de bevolking met 92% voor aanpassing van de grondwet ten gunste van Tandja. Op 18 februari 2010 werd door een groep militairen een coup gepleegd tegen de regering van Tandja. Daarbij werd Tandja gevangengenomen.[7] De militairen vormden een Opperste Raad voor het herstel van de democratie. Ze benoemden kolonel Salouf Djibou tot voorlopig president en de burger Mahamadou Dandah tot premier. Een jaar later, in maart 2011, werd bij eerlijke verkiezingen oppositieleider Mahamadou Issoufou gekozen tot president van Niger. In 2020/2021 leiden de nieuwe verkiezingen, waarbij Issoufou na 2 presidentstermijnen van 5 jaar zal aftreden, tot nieuwe onrusten in het land.[8]

Op 27 december 2020 gingen de Nigerianen naar de stembus nadat Issoufou had aangekondigd dat hij zou aftreden, wat de weg vrijmaakte voor Niger's eerste vreedzame machtsovername in de geschiedenis van het land.[9] Geen enkele kandidaat behaalde echter een absolute meerderheid bij de stemming: Mohamed Bazoum kwam het dichtst in de buurt met 39,33%. Overeenkomstig de grondwet werd op 20 februari 2021 een tweede ronde van de verkiezingen gehouden, waarbij Bazoum 55,75% van de stemmen haalde en oppositiekandidaat (en voormalig president) Mahamane Ousmane 44,25%, volgens de kiescommissie.[10]

Op 31 maart 2021 verijdelden de veiligheidstroepen van Niger een poging tot staatsgreep door een militaire eenheid in de hoofdstad Niamey. Zwaar geweervuur werd in de vroege uren gehoord in de buurt van het presidentieel paleis van het land. De aanval vond plaats twee dagen voordat de nieuwgekozen president, Mohamed Bazoum, zou worden beëdigd. De presidentiële garde heeft tijdens het incident verschillende mensen gearresteerd.[11]

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de vallei van de rivier de Niger. Het vruchtbaarheidscijfer van Niger ligt op 7,2 kinderen per vrouw (2018) en is het hoogste ter wereld. De helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar.[12]

Etnische groepen[bewerken | brontekst bewerken]

De Nigerese bevolking is onderverdeeld in verschillende etnische groepen, namelijk de: Hausa (55,4%), Songhai (21%), Toearegs (9,3%), de Fulani of Fulbe (8,5%), de Kanuri (4,7%) en andere groepen.[1]

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

  • Levensverwachting in 1999: 49 jaar.
  • Zuigelingensterfte 1999: 16,2%.
  • Kindersterfte 1999: 27,5% per jaar.
  • Levensverwachting in 2017: totale bevolking: 55,9 jaar. (mannen: 54,7 jaar ; vrouwen: 57,3 jaar).[13]
  • Dichtheid van artsen in 2014: 0,05 artsen per 1.000 inwoners.[14]

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

De islam is de dominante godsdienst in Niger, 80% van de bevolking hangt dit geloof aan.[1] Het land is sinds de oprichting in 1969 lid van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

De christelijke bevolking situeert zich voornamelijk in de regio van Doutchi.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Regio's van Niger en Departementen van Niger voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.
Niamey, de hoofdstad van Niger, tijdens de nacht

Niger is ingedeeld in zeven regio's en een hoofdstedelijk district (Niamey).

De regio's zijn weer onderverdeeld in 63 departementen, verder verdeeld in stadsgemeenten (commune urbaine) en plattelandsgemeenten (commune rurale).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het noorden en het midden van Niger worden gedomineerd door het woestijngebied van de Sahara en ten zuiden daarvan de Sahel, die een overgangsgebied vormt naar het tropische zuiden. In het centrale gedeelte van het land liggen de gedeeltelijk vulkanische Aïr-bergen. Hier ligt ook de hoogste berg van het land, de Bagzane (2022 meter). Het zuiden van Niger bestaat uit open vlaktes. In het zuidoosten ligt de laagvlakte van het Tsjaadmeer aan de grens met Tsjaad en Nigeria. De enige permanente rivieren zijn de Niger en zijn toevoerrivieren.

Niger heeft een oppervlakte van 1.267.000 vierkante kilometer, waarvan slechts 300 vierkante kilometer water . De grenslijn is 5697 kilometer lang, verdeeld over de volgende landen (kloksgewijs, beginnend in het noorden): Algerije (956 km), Libië (354 km), Tsjaad (1175 km), Nigeria (1497 km), Benin (266 km), Burkina Faso (628 km) en Mali (821 km).[6]

Natuurlijke vegetatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het zuiden van het land rondom de rivier de Niger heeft een savannebegroeiing van gras met verspreide bomen. Het grootste gedeelte van de begroeiing van het zuiden bestaat echter uit droge grassen. In de Aïr-bergen is genoeg regenval om grassen en struikgewas te laten groeien. De noordelijke woestijn bestaat voor een groot gedeelte uit zandduinen.

Dierenrijk[bewerken | brontekst bewerken]

In de zuidelijke savannes komen veel savannedieren zoals olifanten, leeuwen, giraffen en kafferbuffels voor.

Steden[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad van Niger is Niamey. Andere grote steden zijn Zinder, Maradi, Agadez en Tahoua.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Het klimaat varieert van het noorden, waar een droog woestijnklimaat heerst, tot het zuiden, waar een warm steppeklimaat heerst met een regenseizoen van juni tot september.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Niger is een van de armste landen in de wereld. Economische activiteiten vinden voornamelijk plaats in het zuidwesten waar de rivier de Niger loopt.

Landbouw en veeteelt[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van de beroepsbevolking, 85%, werkt in de landbouw, maar slechts 3% van het beschikbare landoppervlak kan gebruikt worden. Ongeveer 7% van het beschikbare landoppervlak is in gebruik voor de veeteelt. Belangrijke voedselgewassen zijn bonen, cassave, gierst (millet en sorghum) en rijst. Belangrijke economische gewassen zijn pinda's en katoen. Voor de export is alleen de veeteelt van belang, 16,6% van de veeproductie gaat naar Frankrijk, waar 74% van de totale export naartoe gaat.

Mijnbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Niger beschikt over veel grondstoffen maar alleen uranium, tin en wolfraam worden gedolven. Niger is de op drie na grootste producent van uranium. 48,8% van de export bestaat uit uranium waarvan 74% naar Frankrijk gaat.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Niger heeft veel politieke instabiliteit gekend. De politiek wordt gekenmerkt door staatsgrepen. In 1992 werd een nieuwe grondwet aangenomen.

Het parlement (Assemblée Nationale) met 171 leden wordt om de 4 jaar gekozen. Het staatshoofd wordt bij directe verkiezing eveneens om de 5 jaar gekozen (eenmalige herverkiezing). Er is kiesrecht vanaf 18 jaar.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Niger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.