Niger (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Republique du Niger
Flag of Niger.svg
(Details)
Coat of arms of Niger.svg
(Details)
Niger (land)
Basisgegevens
Officiële landstaal Frans
Hoofdstad Niamey
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Mahamadou Issoufou
Religie Islam 80%[1], Animisme 15%, Christendom 5%
Oppervlakte 1.267.000 km² [2] (0,02% water)
Inwoners 10.790.352 (2001)[3]
16.899.327 (2013)[4] (13,3/km² (2013))
Overige
Volkslied La Nigérienne
Munteenheid CFA-frank (XOF)
UTC +1
Nationale feestdag 3 augustus
Web | Code | Tel. .ne | NER | 227
Topografie
Niger (land)
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Niger, officieel de Republiek Niger, is een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara. Niger is volledig afgesloten van de zee en wordt begrensd door Algerije (956 km), Libië (354 km), Tsjaad (1175 km), Nigeria (1497 km), Benin (266 km), Burkina Faso (628 km) en Mali (821 km). Niger is een republiek en maakt deel uit van de landen die in 1960 voortkwamen uit de Franse kolonie Frans-West-Afrika. Het land is genoemd naar de rivier de Niger. Delen van het land liggen in een gordel genaamd de Sahel.

Het is volgens de VN-index van de menselijke ontwikkeling (2013) het minst ontwikkelde land ter wereld.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Niger voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vroege geschiedenis[bewerken]

Nomadische Toearegs vestigden zich in de 10e eeuw in het Aïrmassief. Tegen de 15e eeuw hadden ze een rijk opgebouwd rond de stad Agadez. Op hetzelfde moment hadden de Songhai het gelijknamige Songhairijk opgebouwd rond de rivier de Niger. De Songhai veroverden het Toearegrijk maar werden in de 16e eeuw verdreven door een Marokkaans leger.

Hierna vestigden de Hausa en de Fulani koninkrijken in het gebied.

De Fransen[bewerken]

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de Fransen in Niger aan en brachten het gebied onder hun controle. Van 1900 tot 1958 was Niger een onderdeel van Frans-West-Afrika.

Onafhankelijkheid[bewerken]

In 1958 werd Niger een presidentiële republiek en op 3 augustus 1960 werd het land volledig onafhankelijk. 3 augustus is de nationale feestdag. Na de onafhankelijkheid werd het land geplaagd door droogtes en voedseltekorten. Dit heeft geleid tot politieke instabiliteit. In 1974 werd de regering van de eerste president, Hamani Diori omvergeworpen door een groep legerofficieren onder leiding van luitenant kolonel Seyni Kountché. Ze namen de regering over en stelden de grondwet buiten werking.

In 1989 werd de democratie hersteld en een nieuwe grondwet aangenomen in 1992. Verkiezingen werden gehouden in 1993. De militairen namen opnieuw de macht over in 1996 onder kolonel Ibrahim Barre Mainassara. Laatstgenoemde werd tot president "gekozen". In 1999 werd Ibrahim vermoord en zijn plaats werd ingenomen door de nieuwe militaire leider Daouda Malam Wanké. Wanke beloofde democratische verkiezingen en nog in 1999 werd Mamadou Tandja gekozen tot president van Niger. Hij werd op 4 december 2004 herkozen. Premier was van 2000 tot 2007 Hama Amadou, die in juni 2008 in Niamey werd gearresteerd op beschuldiging van verduistering van zo'n 230.000 dollar.

In 2009 kwam aan de democratie, of wat daarvoor doorging, een einde toen het einde van Tandja's tweede en laatste termijn naderde. Het parlement en het constitutionele hof verzetten zich tegen wijziging van de grondwet en werden ontbonden. De president riep op 26 juni de noodtoestand uit en ging per decreet regeren. Begin augustus stemde de bevolking met 92% voor aanpassing van de grondwet ten gunste van Tandja. Op 18 februari 2010 werd er door een groep militairen een coup gepleegd tegen de regering van Tandja. Daarbij werd Tandja gevangengenomen. [5] De militairen vormden een Opperste Raad voor het herstel van de democratie. Ze benoemden kolonel Salouf Djibou tot voorlopig president en de burger Mahamadou Dandah tot premier. Een jaar later, in maart 2011, werd bij eerlijke verkiezingen oppositieleider Mahamadou Issoufou gekozen tot president.

Bevolking[bewerken]

Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de vallei van de rivier de Niger.

Etnische groepen[bewerken]

De Nigerijnse bevolking is onderverdeeld in verschillende etnische groepen, namelijk de: Hausa (55,4%), Songhai (21%), Toearegs (9,3%), de Fulani of Fulbe (8,5%), de Kanuri (4,7%) en andere groepen. [1]

Gezondheid[bewerken]

Levensverwachting 1999: 49 jaar. Zuigelingensterfte 1999: 16,2%. Kindersterfte 1999: 27,5% per jaar. Levensverwachting 2011: totale bevolking: 53,8 jaar. (mannen: 52,51 jaar ; vrouwen: 55,13 jaar) Dichtheid van artsen 2008: 0,019 artsen / 1.000 inwoners[6]

Religie[bewerken]

De islam is de dominante godsdienst, 80% van de bevolking belijdt dit geloof[1]. Het land is sinds de oprichting in 1969 lid van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC).

De christelijke bevolking situeert zich voornamelijk in de regio van Doutchi.

Niamey, de hoofdstad van Niger, tijdens de nacht

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Niger is ingedeeld in zeven departementen en een hoofdstedelijk district (Niamey).

Geografie[bewerken]

Het noorden en het midden van Niger worden gedomineerd door de Saharawoestijn en het overgangsgebied de Sahel. In het centrale gedeelte van het land liggen de gedeeltelijk vulkanische Aïr-bergen. De hoogste berg van het land, de Bagzane (2022 meter), ligt hier. Het zuiden van het land bestaat uit open vlaktes. In het zuidoosten ligt de laagvlakte van het Tsjaadmeer aan de grens met Tsjaad en Nigeria. De enige permanente rivieren zijn de Niger en zijn toevoerrivieren.

Natuurlijke vegetatie[bewerken]

Het zuiden van het land rondom de rivier de Niger heeft een savannebegroeiing van gras met verspreide bomen. Het grootste gedeelte van de begroeiing van het zuiden bestaat echter uit droge grassen. In de Aïr-bergen is genoeg regenval om grassen en struikgewas te laten groeien. De noordelijke woestijn bestaat voor een groot gedeelte uit zandduinen.

Dierenrijk[bewerken]

In de zuidelijke savannes komen veel savannedieren zoals olifanten, leeuwen, giraffen en kafferbuffels voor.

Steden[bewerken]

De hoofdstad is Niamey. Andere grote steden zijn Zinder, Maradi, Agadez en Tahoua.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Economie[bewerken]

Niger is een van de armste landen in de wereld. Economische activiteiten vinden voornamelijk plaats in het zuidwesten waar de rivier de Niger loopt.

Landbouw en veeteelt[bewerken]

Het grootste deel van de bevolking, 85%, werkt in de landbouw, maar slechts 3% van het beschikbare landoppervlak kan gebruikt worden. Ongeveer 7% van het beschikbare landoppervlak is in gebruik voor de veeteelt. Belangrijke voedselgewassen zijn bonen, cassave, gierst (millet en sorghum) en rijst. Belangrijke economische gewassen zijn pinda's en katoen. Voor de export is alleen de veeteelt van belang, 16,6% van de veeproductie gaat naar Frankrijk, waar 74% van de totale export naartoe gaat.

Mijnbouw[bewerken]

Niger beschikt over veel grondstoffen maar alleen uranium, tin en wolfraam worden gedolven. Niger is de op drie na grootste producent van uranium. 48,8% van de export bestaat uit uranium waarvan 74% naar Frankrijk gaat.

Politiek[bewerken]

Het land heeft veel politieke instabiliteit gekend. En de politiek wordt gekenmerkt door staatsgrepen. In 1992 werd er een nieuwe grondwet aangenomen.

Het parlement (Assemblée Nationale) met 83 leden wordt om de 5 jaar gekozen. Het staatshoofd wordt bij directe verkiezing eveneens om de 5 jaar gekozen (eenmalige herverkiezing). Er is kiesrecht vanaf 18 jaar.

Zie ook[bewerken]

Klimaat[bewerken]

Het klimaat varieert van het noorden waar een droog woestijnklimaat heerst tot het zuiden waar meer een tropisch klimaat heerst met een regenseizoen van juni tot september.

Bronnen, noten en/of referenties