Hamani Diori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hamani Diori
Hamani Diori in 1968
Hamani Diori in 1968
Geboren 6 juni 1916
Soudouré, Frans-West-Afrika
Overleden 23 april 1989
Rabbat
Politieke partij PPN
1e president van Niger
Aangetreden 1960
Einde termijn 1974
Opvolger Seyni Kountché
Portaal  Portaalicoon   Politiek

(El-Hadj) Hamani Diori (Soudouré, 6 juni 1916Rabat, 23 april 1989) was van 1960 tot 1974 President van Niger.

Biografie[bewerken]

Diori was afkomstig uit de Djerma bevolkingsgroep. Hij volgde een opleiding in Niger, Benin en Senegal. Hij was daarna als leraar werkzaam.

In 1946 was hij medeoprichter van de Progressieve Partij van Niger (PPN), de Nigeriaanse afdeling van de Rassemblement Démocratique Africain (RDA) van Felix Houphouët-Boigny, een vooraanstaand Ivooriaans politicus. Hij werd voor de PPN in het Franse parlement gekozen. (Niger was toen nog een Franse kolonie.) Hij kwam in conflict met Djibo Bakary, een familielid en tevens lid van het parlement. Bakary richtte de Democratische Unie op die zich sterk tegen Diori kantte. Bakary werd niet in het parlement gekozen voor de Democratische Unie.

In 1956 werd Bakary opnieuw in het Franse parlement gekozen. In 1958 verkreeg Niger na een referendum een verregaande mate van autonomie. Djibo Bakary werd hoge commissaris van Niger, maar deze laatste moest reeds hetzelfde jaar het veld ruimen voor Diori. In 1959 werd Diori premier van Niger. Bakary ging in ballingschap en ageerde vanuit zijn ballingsoord tegen het regime van Diori.

Als president[bewerken]

In 1960 werd Niger een onafhankelijke republiek, maar bleef nauwe banden handhaven met Frankrijk. Hamani Diori werd tot president van de republiek gekozen en bepaalde dat de PPN voortaan de enige legale partij werd. Diori voerde een gematigd beleid, gericht op vrede en vooruitgang. Hij was bekend als een pro-Frans president. Diori raakte bekend door zijn bemiddelde rol in internationale conflicten.

In 1965 vond er een mislukte aanslag op zijn leven plaats. Het is onduidelijk wie hierachter zat.

In de jaren 60 en 70 knoopte Diori nauwe contacten aan met Ivoorkust met als uiteindelijke doel een federatie te stichten van neutrale West-Afrikaande staten. Hij stond op zeer goede voet met geestverwant Félix Houphouët-Boigny, de Ivooriaanse president.

In 1974 pleegden militairen onder leiding van Seyni Kountché een coup en brachten Diori ten val. Hij werd tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn vrijlating leefde hij tot 1987 onder huisarrest. Later woonde hij in Marokko.