Kanuri (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kanuri
De vlag van de Kanuri in Nigeria
Totale bevolking ±10 miljoen
Verspreiding Vlag van Nigeria Nigeria (±7 miljoen)

Vlag van Tsjaad Tsjaad (±1,1 miljoen)

Vlag van Niger Niger (±850.000)

Vlag van Kameroen Kameroen (±56.000)

Taal Kanuri
Geloof Islam
Verwante groepen Fulani, Baggara
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Kanuri, ook wel Kanouri, Beriberi of Kanowri genoemd, zijn een bevolkingsgroep in West- en Centraal-Afrika. De Kanuri leven in de buurt van het Tsjaadmeer, zoals in de staat Borno in het noordoosten van Nigeria, in Niger, in Tsjaad en in Kameroen.[1]

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Kanouri komt van het Arabische woord al'nour (النور), hetgeen verlichting betekent. De Hausa noemen de Kanuri ook wel Beriberis.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

De Kanuri spreken het Kanuri, een taal die tot de Nilo-Saharaanse talen behoort. Ongeveer 9,5 miljoen mensen spreken deze taal, waarvan 8,5 miljoen in het noordoosten van Nigeria en 1 miljoen in het zuidoosten van Niger. In beide landen heeft de taal echter geen officiële status.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

In de 11e eeuw bekeerden de Kanuri zich tot de islam. De islamitische cultuur speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Kanuri: de meeste kinderen krijgen onderwijs in koranscholen en polygamie is wijdverbreid. Bovendien zijn veel leden van de Boko Haram etnische Kanuri, waaronder de voormalige Abubakar Shekau (overleden in 2021).