Sahel (landstreek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Situering van de Sahel in Afrika

De Sahel is een landstreek in Afrika die gelegen is tussen vochtig tropisch gebied in het zuiden (10 graden NB) en de Sahara-woestijn in het noorden (ongeveer 23,5 graden NB). Aan de westzijde wordt zij begrensd door de Atlantische Oceaan en aan de oostzijde door de Rode Zee. Ongeveer hetzelfde gebied had vroeger de naam Soudan, niet te verwarren met het huidige land Soedan.

Het woord Sahel komt uit het Arabische ساحل, sahil en betekent 'kust' of grens, waarmee de kust van de woestijn bedoeld wordt. Vandaar dat bijvoorbeeld ook de relatief kleine kuststrook bij Sousse in Tunesië Sahel wordt genoemd.

De volgende landen, opgenoemd van west naar oost, maken deel uit van de Sahel: Senegal, Gambia, Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Eritrea, Djibouti, Somaliland en Somalië. Ook de noordelijke delen van Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin kunnen er toe worden gerekend. Veel Sahellanden behoren tot de armste ter wereld.

De Sahel is een overgangsstreek die vrij droog is en waar verwoestijning van het oorspronkelijke savannelandschap het belangrijkste milieuprobleem is. De gemiddelde neerslag bedraagt zo'n 150 tot 500 mm per jaar. De meeste regen valt in het regenseizoen. Doordat de groeiende bevolking veel (brand)hout gebruikt en kuddes vee de jonge scheuten aan de vegetatie opeten, verdwijnt veel vegetatie en rukt de woestijn op. Het vinden van geschikt drinkwater is voor veel mensen een groot probleem.

Voorts heeft de Sahel-regio vermoedelijk te lijden van global dimming, die het gevolg is van vervuiling van de atmosfeer door uitstoot van afvalstoffen.[bron?] Zwevende wolkendruppels groeien door condensatie op zwevende deeltjes, tot ze zo zwaar worden dat ze vallen als regen. Door vervuiling zweven er meer deeltjes (aerosolen) in de atmosfeer, waardoor er meer druppels gevormd kunnen worden, die kleiner en lichter blijven. Meer zwevende druppels betekent dat er meer licht van de zon gereflecteerd wordt, terug de ruimte in. Er zijn echter mensen die beweren[bron?] dat dit alles een natuurlijk proces is, en zich in het verleden op andere plaatsen op de aarde ook heeft voorgedaan. Aangezien de Sahel dicht boven de evenaar ligt, kunnen extreem hoge temperaturen voorkomen. De wetenschappelijke kennis wat betreft klimaat is op het moment van schrijven (2007) onvoldoende om goede conclusies te trekken.