Naar inhoud springen

Nationaal park W

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park W
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Complex W-Arly-Pendjari
Meanders in de rivier Niger die het nationaal park W zijn naam verklaren
Land Vlag van Niger Niger
Coördinaten 12° 32′ NB, 2° 40′ OL
UNESCO-regio Afrika
Criteria vii, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 749
Inschrijving 1996 (20e sessie)
Uitbreiding 2017 (41e sessie)
Kaart
Nationaal park W (Niger)
Nationaal park W
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het nationaal park W is een 10.183 km² groot nationaal park in West-Afrika rond twee meanders in de rivier Niger die samen van uit de hoogte de letter W vormen. Het park strekt zich uit over drie landen: Niger, Benin en Burkina Faso en wordt ook bestuurd door de drie respectievelijke regeringen, sinds 2007 in overeenstemming met de regels van de Conventie van Ramsar. Er wordt dan ook veelal gesproken over het W Transborder Park (Engels) of het Parc Regional W (Frans). Dit grote park is tevens een BirdLife International Important Bird Area. Het parkbeheer werd tot 2008 mee gefinancierd door een ontwikkelingsproject van de Europese Unie ECOPAS (Ecosystèmes Protégés en Afrique Soudano-Sahélienne). Sinds 2002 is het gehele park erkend door UNESCO als een biosfeerreservaat.

Het gedeelte in het uiterste zuidwesten van Niger was daar sinds 4 augustus 1954 erkend als nationaal park en werd tijdens de 20e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in de zomer van 1996 erkend als natuurlijk werelderfgoed en toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit park maakt met 2.200 km² circa 1/5 van het Park W uit. Het deel dat gelegen is in Benin is 5.633 km² groot en het deel in Burkina Faso 2.350 km². Het ganse Complex is 17.148 km².

Het park is een toevluchtsoord voor een aantal van de laatste grotere kuddes van West-Afrikaanse Afrikaanse olifanten, maar ook aardvarkens, bavianen, kafferbuffels, caracallen, cheetahs, savanneolifanten, nijlpaarden, Afrikaanse luipaarden, West-Afrikaanse leeuwen, servals en knobbelzwijnen komen in het park voor.

Het park is een mengeling van savanne, drasland en bos.

Zie de categorie W National Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.