Berberleeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berberleeuw
IUCN-status: Uitgestorven in het wild
BarbaryLionB1898bw.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Felidae (Katachtigen)
Geslacht: Panthera (Grote katten)
Soort: Panthera leo (Leeuw)
Ondersoort
Panthera leo leo
Carolus Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Berberleeuw op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Berberleeuw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Berberleeuw, Atlasleeuw of Barbarijse leeuw (Panthera leo leo) is een in het wild uitgestorven Afrikaanse leeuwensoort. Er zijn wel exemplaren in gevangenschap die worden gefokt en in de toekomst weer worden uitgezet in het Atlasgebergte. Onder andere de dierentuin van Port Lympne heeft meerdere examplaren welke al succesvol jongen hebben voortgebracht. Deze leeuw leefde in heel noordelijk Afrika van Marokko tot Egypte.

Dit is de ondersoort van de leeuw die de Romeinen in hun arena's lieten vechten en die waarschijnlijk ook op het Nederlandse wapenschild staat afgebeeld. De Berberleeuw kon een lengte van drie meter bereiken[1]. De Atlasleeuw is een imposante leeuw met lange, meestal zwarte manen die zich uitstrekken van de kop, over de schouders en buik tot aan de liezen. Hij heeft een hoog achterhoofd, korte poten en een diepe borstkas. De uitgestorven Kaapse leeuw vertoonde een grote gelijkenis met de Berberleeuw.

De Berberleeuw stierf in 1920 in het wild uit, toen het laatste exemplaar in Marokko werd doodgeschoten.

De Berberleeuw wordt gebruikt als de personificatie van het koninkrijk Marokko. Het Marokkaans voetbalelftal is vernoemd naar deze leeuw, en draagt de bijnaam "Les Lions de l'Atlas".