Portaal:Seychellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PortaalSeychellen.jpg


bewerk 

Seychellen

De vlag van de Seychellen

De Seychellen zijn een land en archipel in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. De Seychellen bestaan uit circa 115 eilanden. Minder dan een derde daarvan is bewoond. Van de 80.000 inwoners woont zo'n 90% op het hoofdeiland Mahé. Mahé is 27 kilometer lang en tussen de 3 en 8 kilometer breed. De hoofdstad Victoria ligt ook op dit eiland.

De eerste bewoners van de Seychellen waren piraten en het verhaal gaat dat de beruchte piraat Olivier Levasseur - bijgenaamd "de buizerd" - een schat op Mahé achtergelaten heeft.

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Valleé de mai2.jpg

Vallée de Mai is een natuurgebied op Praslin, een van de eilanden van de Seychellen. Het is een van de kleinste UNESCO Werelderfgoedgebieden ter wereld. Deze vallei vormt het hart van het Praslin National Park.

Vallée de Mai valt samen met de Aldabra-atol (staat ook op de Werelderfgoed-lijst) onder het bestuur van de Seychelles Islands Foundation. Tot voor 1930 bleef de vallei quasi onaangeroerd. Maar in het begin van de jaren ’30 besloot de nieuwe eigenaar de vallei te verfraaien met onder andere botanische tuinen. Vanuit deze tuinen werden veel sierplanten en fruitbomen geïntroduceerd.

bewerk 

Artikelen

bewerk 

Verwante portalen & subportalen

overzicht bewerk 

Eiland van de dag

De haven van Victoria op Mahé

Mahé is het grootste en meest bevolkte (72.000 inwoners) eiland van de Seychellen. De oppervlakte bedraagt 154,7 km². Het ligt in het noordoosten van de staat. De hoofdstad van de Seychellen, Victoria ligt ook op dit eiland.

Mahé is voor het eerst bezocht door de Britten in 1609. Het duurde tot 1742, bij de expeditie van Lazare Picault dat hier weer Europeanen aankwamen. Mahé bleef Frans tot 1814 toen het een Britse kolonie werd. Het bleef een kolonie tot de Seychellen in 1976 onafhakelijk werden.

Het eiland kreeg zijn naam in 1774. Het is genoemd naar de Franse admiraal Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais (1699-1753).

Geografie

Het hoogste punt van het eiland is de 905 m hoge Morne Seychellois, tevens het hoogste punt van de archipel. De Morne Seychellois ligt in het Morne Seychellois National Park. Het noorden en het oosten van Mahé zijn het meest bewoond en ook hier ligt de internationale luchthaven, geopend in 1971. In het zuiden en westen liggen het Baie Ternay Marine National Park en het Port Launay Marine National Park. Het Sainte Anne Marine National Park ligt wat van de kust van Mahé verwijdert, net als Conception, Thérèse, Anonyme en Silhouette.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de maand

Aldabra-reuzenschildpad
bewerk 

Meehelpen aan artikelen

Te verbeteren:


- La Digue (3 jan 2007)


Gewenst: (vul aan↓)

Projecten: Eilanden van de Seychellen

Vul aan!

Subportalen van Afrika
Egypte · Madagaskar · Namibië · Seychellen · Soedan · Zuid-Afrika