Juan de Nova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Juan de Nova
Eiland
Locatie (nr 4)
Ligging van het eiland op nr. 4
Locatie
Locatie Straat van Mozambique
Coördinaten 17°3'16"ZB, 42°43'30"OL
Algemeen
Oppervlakte 4,4 km²
Inwoners vrijwel onbewoond
Omtrek 24,1 km
Hoogste punt naamloze top, 10 meter
Detailkaart
Kaart van Juan de Nova
Kaart van het eiland

Juan de Nova is een eilandje met riffen in de Straat Mozambique, tussen Mozambique en Madagaskar. Het eiland hoort staatkundig bij de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan (Îles éparses de l'océan indien). Het wordt vertegenwoordigd door een Hoge Commissaris der Franse Republiek die op Réunion zetelt. De enige bewoners vormen een garnizoen soldaten en één politieagent. Zij beheren een weerstation. Verder wordt Juan de Nova regelmatig bezocht door wetenschappers. Het eiland heeft een onverharde, 1.300 m lange landingsstrip voor vliegtuigen.

Het eilandje is vernoemd naar de 15e-eeuwse Portugese ontdekkingsreiziger João da Nova. Het eilandje wordt geclaimd door Madagaskar.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is een beschermd natuurgebied. Het wordt omringd door een koraalrif. Het merendeel van het eiland is begroeid met Casuarinaceae. In de periode van november tot maart komen er zo'n twee miljoen sternen naar het eiland om daar te broeden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1501 is João da Nova langs het eiland gevaren. Sinds 1897 is het Frans bezit. Van 1900 tot aan 1970 werd er guano gewonnen. Om die reden werd er een nederzetting gesticht (met zelfs met een kleine gevangenis) en werd een smalspoorlijn aangelegd om de guano naar de kust te vervoeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland verlaten. In 1966 werd er een 25 meter hoge vuurtoren gebouwd.

Scheepswrakken[bewerken | brontekst bewerken]

Rond het eiland ligt een aantal scheepswrakken:

  • In 1911 probeerde het Britse schip de SS Tottenham het eiland te bereiken maar het zonk toen het vastliep op een van de koraalriffen.[1]
  • De HMS Springer liep in 1975 op het rif.
  • Tussen de duinen ligt een Koreaans schip.
Zie de categorie Juan de Nova van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.