Portaal:Oceanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Portaal Oceanië

Oceanië is de collectieve naam voor een groot aantal eilanden in de Grote of Stille Oceaan. Meestal wordt de regio etnologisch in drie grote eilandgroepen ingedeeld: Polynesië, Melanesië en Micronesië. In een ruimer perspectief worden hier ook Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea en Australië bij gerekend. Volgens sommige bronnen ligt een groot deel van Indonesië ook in Oceanië. Men spreekt dan van het continent Oceanië, hetgeen door anderen als foutief beschouwd wordt, aangezien zij enkel het continent Australië aanvaarden. De moeilijkheid ligt hem in de definitie. Men kan stellen dat Oceanië een afzonderlijk werelddeel is, hoewel heel duidelijk geen continent. »Lees verder.

Locatie Oceanië
Kaart Oceanië
Zonsondergang op Hawaï
Vlag van Tonga

Gewenste artikelen:

Basseilanden | Brenda Christian | Cargocultus | Hammer DeRoburt | Jay Warren | Nauru Military Museum | Oceaniërs (redirect naar Oceanië) | Steve Christian | Geografie van Nauru

Vul aan!
De Huli zijn oorspronkelijke bewoners uit Papua New Guinea
Tuatara

Diersoort van de maand
Brughagedissen of tuatara's zijn vertegenwoordigers van een orde van de reptielen, naast de schildpadden, de schubreptielen en de krokodilachtigen, waarvan nog maar 2 soorten bestaan. Hun naaste verwanten zijn 60 miljoen jaar geleden uitgestorven.

Het zijn dus geen hagedissen in de taxonomische zin van het woord. Ze komen alleen nog voor op enkele kleine eilandjes bij Nieuw-Zeeland waar geen door de mens ingevoerde soorten, zoals ratten en katten, hun bestaan en voortplanting kunnen verstoren.

Brughagedissen vormen een zeer oude groep primitieve reptielen en zijn de afgelopen 220 miljoen jaar nauwelijks veranderd. Ze worden maximaal ongeveer 24 cm lang en wegen dan circa 500 gram. Ze gedijen bij temperaturen die voor reptielen ongebruikelijk laag zijn: 16-21 °C. Ze kunnen ongeveer 60 jaar oud worden. »Lees verder.

Subportalen van Oceanië
Australië · Nieuw-Zeeland
Subportalen van de portalen Landen & Volken en Steden
Portaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AziëWereldkaartContinenten.PNG

Afrika · Amerika · Azië · Europa · Oceanië · Steden