Vlag van Nauru

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool? Vlag van Nauru (ratio 1:2)

De vlag van Nauru (Naoero) bestaat uit twee even grote blauwe vlakken gescheiden door een gele horizontale lijn. In het onderste blauwe vlak is er een witte twaalf puntige ster die de gele lijn net raakt. De vlag werd op 31 januari 1968 officieel aangenomen.

De vlag stelt de geografische locatie van Nauru voor: de blauwe vlakken stellen de Grote Oceaan voor en de gele lijn de evenaar. De ster ligt in het onderste blauwe vlak, omdat Nauru ten zuiden van de evenaar ligt. De witte kleur van de ster stelt fosfaat voor, waarmee Nauru rijk is geworden. De twaalf punten van de ster stellen de twaalf oorspronkelijke stammen van Nauru voor.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 4 augustus 1914 maakte Nauru deel uit van Duits-Nieuw-Guinea. Op die dag viel Australië de eilanden binnen. Na de Eerste Wereldoorlog viel Nauru onder een mandaat met Australië en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nauru bezet door Japan. Vanaf 1945 tot aan de onafhankelijkheid maakte het deel uit van een trustschap met het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Zie de categorie Flags of Nauru van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.