Kermadeceilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kermadeceilanden
Eiland van Nieuw-Zeeland
Locatie van de Kermadeceilanden
Locatie
Land Nieuw-Zeeland
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 29° 17′ ZB, 177° 55′ WL
Algemeen
Oppervlakte 34 km²
Inwoners 0
Detailkaart
Karta NZ Kermadec isl.PNG
Foto's
Satellietfoto van Raouleiland
Satellietfoto van Raouleiland

De Kermadeceilanden (Engels: Kermadec Islands) zijn een vulkanische eilandengroep in de Grote Oceaan, in Polynesië, behorend tot Nieuw-Zeeland sinds 1887. De Kermadeceilanden liggen op zo'n 900 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, en op een vergelijkbare afstand ten zuidwesten van Tonga.

Geografie[bewerken]

De belangrijkste eilanden van de Kermadeceilanden zijn:

  • L'Esperancerots (officieel: French rock), met een oppervlakte van 0.05 km² en 70 m hoog.

De totale oppervlakte van de Kermadeceilanden is 33.08 km², en ze zijn onbewoond, behalve het sinds 1937 permanent bemande Raouleiland Station, het noordelijkst gelegen meteorologisch en radiostation van Nieuw-Zeeland.
De Kermadeceilanden hebben een subtropisch klimaat: jaarlijks regent het ongeveer 1500 mm op de Kermadeceilanden, en de gemiddelde maandtemperatuur van februari is 22.4°C en in augustus 16.0°C.

Geologie[bewerken]

De Kermadeceilanden zijn vulkanische eilanden, die liggen op de Kermadecrug. Deze ontstond, samen met de Kermadectrog, die bij de Galatheadiepte wel 9994 meter diep is, door de subductie van de Pacifische plaat onder de Indisch- Australische plaat. De subductie strekt zich uit van Tonga tot Nieuw-Zeeland. Op Raouleiland en Curtiseiland staan actieve vulkanen, op de andere eilanden slechts inactieve geërodeerde resten van vulkanen.

Geschiedenis[bewerken]

De Kermadeceilanden werden waarschijnlijk voor het eerst gekoloniseerd rond 750 n. Chr., door de Austronesische Lapitapottenbakkers, die vanuit Zuidoost-Azië via Nieuw-Guinea en Melanesië naar Polynesië waren gekomen. Echter, toen de Europeanen onder leiding van Jean-Michel Huon de Kermadec rond 1790 (naar wie de Kermadeceilanden ook zijn genoemd) er aankwamen, waren er geen inwoners meer. Europeanen bewoonden de Kermadeceilanden tot 1937, en daarna stond er alleen nog maar het Raouleiland Station.
In 2006, op 16 mei, werden de Kermadeceilanden getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.6 op de schaal van Richter, terwijl op 7 juli 2011 een beving van 7.8 op de schaal van Richter plaatsvond.

Flora[bewerken]

Op de Kermadeceilanden zijn verscheidene soorten planten te vinden, waaronder 113 inheemse vaatplantsoorten, zo'n 52 mossensoorten, en vele andere soorten, als fingisoorten. Raouleiland en Macauleyeiland worden voornamelijk bedekt door subtropische bossen.