Hotelclassificatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vijfsterrenhotel

Beluister

(info)

Hotelclassificatie is een wijze om hotels in verschillende klassen in te delen. Deze indeling gaat door middel van één tot vijf sterren.

In Nederland[bewerken]

Op 1 juli 2003 is in Nederland een nieuw hotelclassificatiesysteem ingevoerd: de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). Deze volgt de Benelux-Hotelclassificatie op die in oorspronkelijke vorm teruggaat tot 1985. Elk hotel in Nederland wordt met behulp van de NHC ingedeeld in één van de vijf sterrencategorieën. Iedere categorie kent een bepaald voorzieningenniveau dat tot uitdrukking komt in basis- en keuzenormen. De ondernemer kan zelf online bekijken binnen welke sterrencategorie zijn bedrijf valt. De ingediende aanvraag van de ondernemer wordt doorgenomen met de classificatieadviseur van het bedrijfschap Horeca in een persoonlijk bezoek.

Er zijn verschillende puntensystemen naast het Nederlandse systeem en de toekenning van het aantal sterren is derhalve afhankelijk van het gebruikte systeem. Volgens de Nederlandse classificatie telt Nederland rond de zesentwintig vijfsterrenhotels, maar volgens de Five Star Alliance, die de dure hotels in de wereld inventariseert, telt Nederland maar 15 vijfsterrenhotels, waaronder het Okura Hotel, Amstel Hotel, Château St. Gerlach, The Dylan, Hotel de l'Europe en Hotel Des Indes en Grand Hotel Huis ter Duin.

Externe link[bewerken]