The Message

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Message
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline In four decades only four... "The Robe" "The Ten Commandments" "Ben-Hur" and now... For the first time...the vast, spectacular drama that changed the world!
Alternatieve titel(s) Mohammed, Messenger of God, Mohammad: Messenger of God, Al-Risâlah, Mohammed, Boodschapper van Allah; The Message: The Story of Islam; Muhammad, Messenger of Allah
Regie Moustapha Akkad
Producent Moustapha Akkad
Scenario H.A.L. Craig
Hoofdrollen Anthony Quinn
Michael Ansara
Michael Forest
Irene Papas
Muziek Maurice Jarre
Montage John Bloom
Hussein Afifi
Cinematografie Said Baker
Jack Hildyard
Ibrahim Salem
Distributie Filmco
Première 9 maart 1976
Genre Historisch drama / Oorlog
Speelduur 177 minuten
Taal Engels
Arabisch
Land Vlag van Libanon Libanon
Vlag van Libië Libië
Vlag van Koeweit Koeweit
Vlag van Marokko Marokko
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $10.000.000 dollar (geschat)
Overige nominaties 1
Remake Al-Risalah (Arabische versie)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Message: The Story of Islam (ook wel: Muhammad, Messenger of Allah, Arabisch الرسالة — , Ar Risalah) is een door Moustapha Akkad geregisseerde film uit 1976 die verhaalt over de levensloop van Mohammed en de vroege islam. De film is simultaan uitgebracht in een Engelse versie met westerse acteurs en in het Arabisch met Arabische acteurs. De film is overigens genomineerd voor een Oscar in 1977 voor de Beste Originele muziek.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Mohammed wordt door de engel Djibriel bezocht, waardoor hij in diepe schok raakt. De engel vraagt hem om de islam te stichten, en het verder te verspreiden. Langzamerhand begint bijna heel Mekka zich tot de islam te bekeren, waardoor er meer vijanden bij komen. Op een gegeven moment wordt Mohammed en zijn metgezellen uit de stad Mekka uitgejaagd, en al hun bezittingen worden ingenomen. Ze verhuizen later naar de stad Medina (ten noorden van Mekka). In Medina krijgen ze een warm welkom, en bouwen ze de eerste islamitische moskee. Naderhand krijgen ze te horen dat al hun bezittingen in Mekka op de markt staan. Mohammed kiest even voor vrede, maar krijgt dan toch toestemming om aan te vallen. De moslims worden vlak bij de stad Badr aangevallen, maar de moslims winnen de slag. De Mekkanen willen wraak, daarom kwamen ze ditmaal met drieduizend man. In die veldslag verloor Hamza zijn leven. De moslims renden achter de Mekkanen aan, en het kamp bleef onbeveiligd achter. Er kwamen van achter ruiters verrassen, waardoor de moslims dit keer verloren. Er werd beslist tussen de Mekkanen en de moslims dat er voor 10 jaar wapenstilstand komt. Een aantal jaar later werd Khalid ibn Walid (een generaal ten tijde van de Slag bij Uhud die ervoor zorgde dat er veel moslims overleden) ook moslim. Ondertussen werden moslimkampen in de woestijn aangevallen door rovers, maar de moslims dachten dat de Mekkanen dat hadden gedaan. Aboe Sufyan kwam naar Medina om uit te leggen dat het niet de mensen uit Mekka waren, maar niemand wou naar hem luisteren. Dit keer wilden de moslims wraak, zij kwamen met zeer veel troepen. Aboe Sufyan wilde zijn verontschuldigingen aanbieden. Hij werd moslim. De Mekkanen werden erg bang. Uit angst gaven de Mekkanen zich over en Mekka kwam in de handen van de moslims. De Arabische godenbeelden in de Ka'aba werden vernietigd, en de allereerste azan in Mekka werd boven op de Ka'aba door Bilaal Ibn Rabaah' geroepen.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Quinn, Anthony Anthony Quinn Hamza
Ansara, Michael Michael Ansara Aboe Sufyan
Forest, Michael Michael Forest Khalid ibn Walid
Thomas, Damien Damien Thomas Zayd
Burton, Donald Donald Burton Ammar
Morris, Wolfe Wolfe Morris Aboe Lahab
Morell, André André Morell Aboe Talib
Sekka, Johnny Johnny Sekka Bilal
Papas, Irene Irene Papas Hind

Trivia[bewerken]

  • Muhammad Ali had interesse om Bilal te spelen, maar Moustapha Akkad weigerde.
  • Het heeft 4 en een half maand geduurd voor het namaken van de stad Mekka.
  • De producenten hebben hun steun teruggetrokken tijdens de filmopnames, waardoor de acteurs en filmploeg overbleven in Marokko (in een hotel zonder klimaatregeling; ze sliepen onder natte handdoeken). Na twee weken heeft de voormalige Libische leider Muammar al-Gaddafi betaald aan de verdere productie, daardoor kon de film worden afgemaakt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]