Anthony Quinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anthony Quinn
Quinn in 1988.
Algemene informatie
Geboortenaam Antonio Rodolfo Oaxaca Quinn
Geboren 21 april 1915
Geboorteplaats Chihuahua
Overleden 3 juni 2001
Overlijdensplaats Boston
Land Vlag van Mexico (1899-1916) Mexico
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam Tony
Werk
Pseudoniem Anthony Qvinn
Jaren actief 1936-2001
Beroep acteur, beeldend kunstenaar, filmregisseur
Handtekening
Handtekening
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Anthony Quinn

Antonio Rudolfo (Anthony) Quinn Oaxaca (Chihuahua, 21 april 1915Boston, 3 juni 2001) was acteur, schilder en beeldhouwer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Quinn was de zoon van een Iers-Mexicaanse vader die in Los Angeles werkte als cameraman. Na het overlijden van zijn vader was hij genoodzaakt voor zijn oma, moeder en zusters te zorgen. Hij werkte in een matrassenfabriek, speelde saxofoon in het evangelisch orkest van Aimee Semple McPherson en studeerde en werkte met architect Frank Lloyd Wright. Wright overtuigde Quinn ervan om de toneelschool te gaan volgen om zijn spraak te verbeteren. Zodoende werd de weg naar het theater geopend.

Quinn had al op het toneel gestaan met Mae West in Clean Beds (1936) en al een eerste rol gehad in de film Parole (1936). Hij wees regisseur Cecil B. DeMille terecht ten overstaan van het voltallige filmteam. Quinn speelde een Cheyenne-indiaan in The Plainsman (1937). Na een zoveelste tirade van de regisseur reageerde hij door te vertellen hoe de scène wél gefilmd kon worden en dat DeMille de $75 dagsalaris in zijn gat kon steken. DeMille staarde Quinn hierop enige tijd zwijgend aan en verkondigde toen dat Quinn gelijk had. De setting werd gewijzigd. DeMille zei hier later over: "It was one of the most auspicious beginnings for an actor I've ever seen."

Quinn speelde in nog twee films (The Buccaneer 1938, Union Pacific 1939) van de regisseur. Hij verleidde en trouwde DeMilles geadopteerde dochter Katherine en regisseerde in 1958 the remake van The Buccaneer, met DeMille als uitvoerend producent. Dit werd DeMilles laatste project voor diens dood. Quinn ontkwam aan het label 'DeMilles schoonzoon' door een aanzienlijke eigen reputatie te verwerven. Hij hield het meer dan zeventig jaar vol in de filmindustrie.

Quinn werd vier keer genomineerd voor een Oscar en verzilverde die nominaties twee keer, beide keren in de categorie 'beste mannelijke bijrol' in 1952 en 1956. (alleen nominatie: Wild Is the Wind in 1957 en Zorba de Griek in 1964). Hij heeft van alle Oscarwinnaars, met de meeste Oscarwinnaars (voor acteerwerk) samengespeeld, namelijk 46: 28 acteurs en achttien actrices.

Quinn is drie keer getrouwd geweest: met Katherine deMille, Iolanda Addolori en Kathy Benvin. Hij was de vader van dertien kinderen die voortkwamen uit deze huwelijken en uit buitenechtelijke relaties. Met Addolori kreeg hij onder andere zoon Francesco Quinn, die met rollen in meer dan dertig films en verschillende televisieseries het nadrukkelijkst in zijn vaders voetsporen trad als acteur.

Quinn stierf op 86-jarige na een ziekbed van zeventien dagen aan longontsteking en ademhalingsproblemen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
I love you, you love me 7-10-1967 tip

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Karl Malden
voor A Streetcar Named Desire
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
1952
voor Viva Zapata!
Opvolger:
Frank Sinatra
voor From Here to Eternity

Voorganger:
Jack Lemmon
voor Mister Roberts
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
1956
voor Lust for Life
Opvolger:
Red Buttons
voor Sayonara
Zie de categorie Anthony Quinn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.