Khalid ibn Walid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Khalid ibn Walid
De naam van Khalid ibn Walid in het Arabisch.
Bijnaam "Sayfullah"
Volledige naam خالد بن الوليد
Geboren ca. 590
Overleden 642
Homs
Religie islam
Land/zijde Sahaba
Dienstjaren ca. 625–638
Rang generaal
Eenheid Mohammed
Abu Bakr
Bevel de Mekkanen
Slagen/oorlogen Slag bij Uhud, Slag bij de Gracht
Portaal  Portaalicoon   Islam

Khalid ibn Walid (ca. 590Homs, 642) (Arabisch: خالد بن الوليد) was een sahabi en een van de bekendste moslimgeneraals tijdens de islamitische veroveringen in de 7e eeuw. Hij was aanvankelijk een tegenstander van de profeet Mohammed maar werd later diens trouwste en dapperste krijgsheer. Ibn Walid stond bekend als Sayfullah, het zwaard van Allah. Deze eretitel kreeg hij van Mohammed voor zijn strijd.

Bekering[bewerken | brontekst bewerken]

Khalid ibn Walid was afkomstig van de Arabische Quraish-stam. Daar verwierf hij al op jonge leeftijd faam als een goed soldaat. Tijdens de Slag bij Uhud was Khalid nog geen moslim en als leider van de Mekkanen verantwoordelijk voor het grote verlies van het islamitisch leger. Bij de Slag bij de Gracht heeft hij voor de laatste keer tegen de moslims gevochten. Kort na deze slag bekeerde Ibn Walid zich tot de islam en werd hij opperbevelhebber onder Kalief Abu Bakr.

Militaire veroveringen onder Abu Bakr (632-634)[bewerken | brontekst bewerken]

Militaire veroveringen onder Omar (634-638)[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 638 werd hij door zijn neef kalief Omar op non-actief gezet, ten gunste van de meer bedachtzame Abu Ubayda ibn al-Jarrah en benoemd tot gouverneur. Een jaar later gaf hij deze functie op. Treurend dat hij niet als martelaar op het slagveld kon sterven, overleed hij op zijn bed in het jaar 642 in Homs, Syrië en werd aldaar begraven. Toen hij treurde over het feit waarom hij niet in het slagveld als martelaar overleed, vertelde zijn metgezel hem dat dat onmogelijk zou zijn. Want hij kreeg de eer van de profeet om als 'Sayfullah', het zwaard van Allah, genoemd te worden en indien hij in het slagveld omgekomen zou zijn, zou dat betekenen dat het zwaard van Allah door ongelovigen is verslagen. Ibn Walid heeft in zijn leven geen enkele veldslag of oorlog verloren.[1]

Mohammed over Khalid ibn Walid[bewerken | brontekst bewerken]

"Khâlid is het Zwaard van God".

"En betreft Khâlid ibn Walid, hij heeft alles voor jullie gegeven, alles wat hij heeft, heeft hij op het slagveld voor God gegeven." (Abu Dawud, Soenen, I, 163)

Het geslachtsregister van Khalid ibn Walid komt bij Murrah ibn Ka'ab met Mohammed bijeen.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Agha Ibrahim Akram (2004), The Sword of Allah: Khalid bin al-Waleed: His Life and Campaigns, Oxford University Press