Khalid ibn Walid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Khalid ibn Walid (ca. 590Homs, 642) (Arabisch: خالد بن الوليد) was een sahabi en één van de bekendste moslimgeneraals tijdens de islamitische veroveringen in de 7e eeuw. Hij was aanvankelijk een tegenstander van Mohammed maar werd later diens trouwste en dapperste krijgsheer. Ibn Walid stond bekend als Sayfullah, het zwaard van Allah. Deze eretitel kreeg hij van Mohammed voor zijn strijd.

Khalid ibn Walid was afkomstig van de Arabische Quraish-stam. Daar verwierf hij al op jonge leeftijd faam als een goed soldaat. Tijdens de Slag bij Uhud was Khalid nog geen moslim en als leider van de Mekkanen verantwoordelijk voor het grote verlies van het islamitisch leger. Bij de Slag van de Gracht heeft hij voor de laatste keer tegen de moslims gevochten. Kort na deze Slag bekeerde Ibn Walid zich tot de islam. Na zijn bekering heeft hij binnen een periode van slechts drie jaar verschillende gebieden veroverd in naam van de islam, zoals Iran en Irak. Onder de kalief Abu Bakr bekleedde hij het oppercommando, maar na diens dood werd hij door kalief Omar opzijgeschoven ten gunste van de meer bedachtzame Abu Ubayda ibn al-Jarrah.

Chalid aanvaardde de leiding van Abu Ubayda, en werd door hem ingezet als commandant van de cavalerie. Zo bezorgde hij in 636 het Byzantijnse leger een zware nederlaag; zijn veroveringen reikten tot Anatolië. In het jaar 638 werd hij door Omar als legercommandant afgezet en benoemd tot gouverneur. Een jaar later gaf hij deze functie op. Treurend dat hij niet als martelaar op het slagveld kon sterven, overleed hij op zijn bed in het jaar 642 in Homs, Syrië en werd aldaar begraven. Toen hij treurde over het feit waarom hij niet in het slagveld als martelaar overleed, vertelde zijn metgezel hem dat dat onmogelijk zou zijn. Want hij kreeg de eer van de profeet om als 'Sayfullah', het zwaard van Allah, genoemd te worden en indien hij in het slagveld omgekomen zou zijn, zou dat betekenen dat het zwaard van Allaah door ongelovigen is verslagen. Ibn Walid heeft in zijn leven geen enkele veldslag of oorlog verloren.[1]

Mohammed over Khalid ibn Walid[bewerken]

"Khâlid is het Zwaard van God".

"En betreft Khâlid ibn Walid, hij heeft alles voor jullie gegeven, alles wat hij heeft, heeft hij op het slagveld voor God gegeven." (Abu Dawud, Soenen, I, 163)

Het geslachtsregister van Khalid ibn Walid komt bij Murrah ibn Ka'ab met Mohammed bijéén.

Referentie[bewerken]

  1. (en) Akram, Agha Ibrahim (2004), The Sword of Allah: Khalid bin al-Waleed – His Life and Campaigns, Oxford University Press, ISBN 0195977149