The Jewel of the Nile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Jewel of the Nile
Juweel van de Nijl[1]
Tagline When the going gets tough, the tough get going.
Alternatieve titel(s) "Juweel" van de Nijl
Regie Lewis Teague
Producent Michael Douglas
Scenario Mark Rosenthal
Lawrence Konnor
Hoofdrollen Michael Douglas
Kathleen Turner
Danny DeVito
Muziek Jack Nitzsche
Cinematografie Jan de Bont
Distributie 20th Century Fox
Première 11 december 1985
Genre actie, avontuur
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 25 miljoen Amerikaanse dollar
Voorloper Romancing the Stone
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Jewel of the Nile is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 onder regie van Lewis Teague. De film is een vervolg op Romancing the Stone met nogmaals Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito in de hoofdrollen.

De soundtrack omvatte de hit When the Going Gets Tough, the Tough Get Going van Billy Ocean. Douglas, Turner en DeVito traden op de videoclip voor de single.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jack en de beroemde schrijfster Joan hebben een mooie boot en een rustig leventje, maar raken uitgekeken op elkaar en op hun manier van leven. Tijdens een handtekeningsessie ontmoet Joan sjeik Omar die aan het hoofd staat van een niet nader vermeld land in het Midden-Oosten. Hij nodigt haar uit om mee te reizen naar zijn land. Daar zal Joan een boek schrijven over zijn leven. Plots wordt een mislukte aanslag gepleegd op de sjeik. Hij, zijn personeel en Joan kunnen vluchten en reizen terug naar het Midden-Oosten. Joan begint aan haar boek, maar het wordt haar snel duidelijk dat Omar een tiran en dictator is. Haar verhaal zal daardoor niet meer dan propaganda worden met enkel leugens ten voordele van Omar. Ook op Jack wordt een aanslag gepleegd door zijn boot te laten ontploffen, maar hij was niet aanwezig. Jack wordt aangesproken door een zekere Tarak met melding dat Omar in het bezit is van "the jewel of the Nile". Tarak smeekt Jack om dit "juweel" mee te vinden waarbij er ook een kans is om Joan te redden. Dit gesprek wordt overhoord door Ralph. Hij is van mening dat Jack hem een deel van het juweel moet geven gezien enkele gebeurtenissen uit het verleden (zie Romancing the Stone). Jack kan Joan uiteindelijk redden en is verbaasd wanneer blijkt dat "the jewel" geen juweel is, maar een goeroe.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]