Côte d'Azur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zonaanbidders aan de Côte d'Azur.
De promenade van Nice

Met de Côte d'Azur (of Azurenkust) wordt het oostelijke deel van de Franse en Monegaskische Middellandse Zeekust aangeduid en een traditioneel vakantiegebied. De afbakening is niet helemaal duidelijk. De Côte d'Azur begint bij de Frans-Italiaanse grens en eindigt afhankelijk van de definitie ergens tussen Saint-Tropez en Cassis. De Côte d'Azur wordt ook wel abusievelijk Franse Rivièra genoemd; de eigenlijke Franse Rivièra beslaat alleen het oostelijke deel van de Côte d'Azur, de kust van het oude graafschap Nice, van de monding van de rivier de Var tot en met Menton.

De term 'Côte d'Azur' werd bedacht door Stéphen Liégeard (1830-1925), als Frans alternatief voor het door Italianen en Engelse toeristen gebruikte Italiaanse Riviera. Liégeard duidde er de Middellandse Zeekust van Marseille tot Genua mee aan.

Later werd er een kleiner stuk kust mee bedoeld, in het westen soms beginnend bij Marseille maar vaker bij Cap Camarat (bij Saint-Tropez) of pas bij Théoule-sur-Mer doorlopend tot aan de Italiaanse grens.

Het gebied staat bekend als een van de duurste en meest luxueuze plekken van de wereld. Vele beroemdheden en rijken hebben een huis aan de Côte d'Azur. Oorspronkelijk was deze regio een plek waar elk jaar veel rijke mensen overwinterden maar vanaf de jaren twintig van de twintigste eeuw werd deze ook steeds meer een zomerbestemming. Niet alleen voor de rijken maar bijvoorbeeld ook voor schrijvers van de Lost Generation die de kuststreek meer bekendheid gaven.

Plaatsen[bewerken]

Plaatsen aan de Côte d'Azur, van west naar oost:


Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Côte d'Azur.