Naar inhoud springen

Le Gendarme de Saint-Tropez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Le Gendarme de Saint-Tropez
De gendarme van Saint-Tropez
Regie Jean Girault
Producent Gérard Beytout
René Pignières
Scenario Richard Balducci
Jean Girault
Jacques Vilfrid
Hoofdrollen Louis de Funès
Geneviève Grad
Michel Galabru
Muziek Raymond Lefevre
Cinematografie Marc Fossard
Distributie Franca Films
Première 9 september 1964
Genre Komedie
Speelduur 92 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget -
Vervolg Le Gendarme à New York
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Le Gendarme de St. Tropez is een Franse komische film uit 1964 met Louis de Funès in de hoofdrol, geregisseerd door Jean Girault. Het is de eerste van de in totaal zes Le Gendarme-films.

Het verhaal begint als Ludovic Cruchot (gespeeld door Louis de Funès), een gendarme uit een klein Frans dorpje, wordt bevorderd en overgeplaatst naar de bekende Franse badplaats Saint-Tropez en onder bevel komt te staan van adjudant Jérôme Gerber (gespeeld door Michel Galabru). Al snel krijgen de gendarmen een groot probleem: een groep koppig volhardende nudisten. Cruchot bedenkt een slim, groots opgezet plan om de nudisten te arresteren, wat uiteindelijk lukt.

Enige tijd later ontdekt Cruchot dat zijn dochter Nicole (gespeeld door Geneviève Grad) met haar vriendje een dure sportauto heeft gestolen en hiermee gecrasht is in een diepe kuil. Met wat behendigheid krijgt Cruchot de sportauto weer aan de praat, maar hij ziet dat onder de losse spullen die hij net uit de auto heeft gegooid, zich een gestolen schilderij van Rembrandt bevindt, behoorlijk waardevol dus. De dief, een rijke crimineel die met zijn jacht in St. Tropez ligt, ontvoert dan Cruchot.

Uiteindelijk weten Nicole en haar vrienden de ontvoerders te grijpen en wordt het schilderij teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar.

Acteur Personage Opmerkingen
Funès, Louis de Louis de Funès Ludovic Cruchot Hoofdrol
Grad, Geneviève Geneviève Grad Nicole Cruchot Hoofdrol
Galabru, Michel Michel Galabru Jérôme Gerber
Cauchy, Daniel Daniel Cauchy Richard
Marin, Christian Christian Marin Albert Merlot
Lefebvre, Jean Jean Lefebvre Lucien Fougasse
Grosso, Guy Guy Grosso Tricard
Modo, Michel Michel Modo Berlicot
Vincent, Yves Yves Vincent le Colonel

Het kantoor van de gendarmerie in de film betrof het daadwerkelijke gebouw dat de Gendarmerie Nationale toen gebruikte in Saint-Tropez. Het gebouw aan de Place Blanqui bestaat nog steeds en heeft nog steeds dezelfde herkenbare buitenkant met de tekst 'Gendarmerie Nationale'. Het is echter niet meer in gebruik bij de gendarmerie. Wel werd de gevel in 2008 nog gerestaureerd en is er in 2016 een museum in gevestigd, het Musée de la gendarmerie et du cinéma.[1]

Het naaktstrand is opgenomen in de Baie des Canebiers. Deze baai ligt ten oosten van het dorp.

  • De Gendarmerie Nationale is een op militaire leest geschoeide politie-organisatie in Frankrijk, die vooral op het platteland werkzaam is.
  • Le Gendarme de Saint-Tropez begint in zwart/wit, als Louis de Funès gendarme is in een klein pittoresk Frans dorpje. Eenmaal in het zonnige en bruisende Saint-Tropez aangekomen gaat de film over in kleur.
  1. Musée de la gendarmerie et du cinéma, gemeente Saint-Tropez, geraadpleegd 26 november 2016


Zie de categorie Le Gendarme de Saint-Tropez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.