Jean Girault

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Girault (Villenauxe-la-Grande, 9 mei 1924Parijs, 24 juli 1982) was een Franse filmregisseur en scenarioschrijver, vooral bekend van de zes komische 'Le Gendarme'-films. Girault behoort tot de top van de Franse cineasten, samen met André Hunebelle, Gérard Oury, Francis Veber, Henri Verneuil, Claude Zidi, Luc Besson , Jacques Tati en Dany Boon.

Leven en werk[bewerken]

Na een filmopleiding was hij in de filmwereld aanvankelijk werkzaam als scenarist - Un jour avec vous uit 1952 was de eerste film die hij zelf schreef - en als regieassistent van onder meer Marcel Blistène en Pierre Chevalier.

Hij maakte zijn regie-debuut in 1960, met de film Les Pique-assiette. Van meet af aan specialiseerde hij zich in het komische genre. In 1964 realiseerde hij Le Gendarme de Saint-Tropez, het startschot van een enorm populaire reeks van zes Gendarme-films, met Louis de Funès in de hoofdrol. Na deze film was Les grandes vacances uit 1967 was zijn belangrijkste commerciële film.

De Gendarme-filmserie bestaat verder uit Le Gendarme à New York (1965), Le Gendarme se marie (1968), Le Gendarme en balade (1970), Le Gendarme et les Extra-terrestres (1978) en Le Gendarme et les Gendarmettes (1982). De Funès vormde er telkens vaste equipe met Michel Galabru, Jean Lefebvre en Claude Gensac.

Girault werd ook weleens gecrediteerd met zijn pseudoniem 'Richard Owens'. In totaal heeft hij 32 films geregisseerd, pretentieloze komedies. Samen met zijn jeugdvriend Jacques Vilfrid schreef hij mee aan het scenario van het merendeel van zijn films. Girault werkte graag samen met vaste acteurs. Zo deed hij onder meer zestien keer een beroep op Michel Galabru en twaalf keer op Louis de Funès. Ook Jean Lefebvre, Darry Cowl en Francis Blanche waren meermaals te zien in zijn films.

In 1982 stierf Jean Girault op 58-jarige leeftijd in Parijs aan de gevolgen van tuberculose, terwijl hij nog bezig was met het inblikken van de laatste 'Le Gendarme'-film. De regie werd hierop overgenomen door Tony Aboyantz.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]