Salade niçoise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bord salade niçoise met tonijn.
Salade niçoise met Provençaalse roséwijn.

De salade niçoise is een combinatie van vis, groente en ei. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. Er zijn veel verschillende recepten en velen claimen dat hun versie de enige echte salade niçoise is. Er bestaat geen uniek recept, er zijn allerlei varianten die allemaal salades niçoises zijn. Een aantal ingrediënten is terug te vinden in alle versies. Daarnaast kan het recept worden uitgebreid met allerlei extra ingrediënten.

Ingrediënten[bewerken | brontekst bewerken]

Een salade niçoise bevat meestal rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, gekookte eieren, uien en olijfolie. Afhankelijk van de streek en de kok kan de salade ook andere ingrediënten bevatten, zoals sperziebonen, groene kruiden, kappertjes, kropsla, verschillende soorten bonen en artisjokken.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

De salade wordt aan de hele Côte d'Azur – en eigenlijk over de hele wereld – gegeten en veel streken, dorpen, families en koks hebben hun eigen versie. Sommigen vinden het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise kan zijn. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook uitgebreid - en veel voedzamer - met bonen, aardappelen of zelfs rijst geserveerd kan worden. Er is geen recept en salade niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zelf weten hoe de salade wordt klaargemaakt.

Een pan bagnat is een sandwich met daarin dezelfde ingrediënten als de salade niçoise.

Op andere Wikimedia-projecten