Provence (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Provence (rood)
Een typisch Provençaals lavendelveld met de Mont Ventoux op de achtergrond

De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk. De Provence ligt tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Italië, voor het overgrote deel in de administratieve regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. In ruime zin strekt de Provence zich in het westen uit tot voorbij Nîmes (administratief in de Languedoc-Roussillon) en in het noorden tot het zuiden van de Drôme (Rhône-Alpes).

Grote steden in het gebied zijn Marseille, Nice, Toulon en Aix-en-Provence.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Provence is ontstaan uit het Latijnse provincia. De huidige Provence is het oostelijke deel van het gebied dat als Provincia Romana in 121 v.Chr. deel werd van het Romeinse Rijk. In de vijfde eeuw werd het door de Goten geregeerd. Dit duurde tot 536, toen de Franken het veroverden. In 713 werd de Provence geteisterd door Moorse plundertochten onder leiding van de emir Al Hoak. Bij het Verdrag van Verdun (843) werd het toebedeeld aan keizer Lotharius I. Zijn zoon Karel van Provence maakte er het koninkrijk Provence of Cisjuranisch Bourgondië van, dat een kort leven beschoren was (855-863). Na een wanordelijke periode werd de Provence bij het Verdrag van Meerssen (870) opnieuw gevoegd bij het keizerlijk gebied, maar slechts voor korte tijd, want na de dood van keizer Lodewijk II in 875 viel het in handen van de koning van Frankrijk Karel de Kale, alweer voor maar een poosje. Karels zwager Boso V van Provence liet zich in 879 uitroepen tot koning van het tweede koninkrijk Provence. De zoon van Boso V, keizer Lodewijk III de Blinde, vertrouwde het bestuur van de Provence toe aan Hugo van Arles, die het op zijn beurt overdroeg in 934 aan Rudolf II, koning van Transjuranisch Bourgondië. Het nieuwe geheel werd het tweede koninkrijk Bourgondië-Provence, ook wel Koninkrijk Arles genoemd. Dat bleef bestaan tot 1032. Van 1033 tot 1264 maakte het als markizaat en graafschap deel uit van het Heilige Roomse Rijk, waarna door uithuwelijking het gebied onder de hertog van Anjou viel.

Sinds 1481 behoort de Provence toe aan Frankrijk en tot aan de Franse Revolutie was het een zelfstandige Franse provincie.

Wijnbouw[bewerken]

Salade niçoise met Provençaalse roséwijn.

De streek staat bekend als de grootste roséwijnproducent ter wereld, met name gebotteld in de drie Appellations, Coteaux d'Aix en Provence, Coteaux Varois en Provence en Cotes de Provence.

De eerste Roséwijn vindt haar origine in de Provence, circa 600 jaar v Chr., toen de Grieken de eerste wijnranken aanplantten in de regio rond Marseille. In de 21e eeuw is de regio rond Aix en Provence representatief voor de wijnen uit deze regio. Kenners geven aan dat de beste rosés uit deze regio komen. Voorbeelden zijn AIX Rosé, Revelette, Vignelaure en La Coste evenals La Bernarde, Estello en Ott.

De regio in haar geheel wordt gekenmerkt door de associatie met de Côte d'Azur en haar mondaine levensstijl.

1rightarrow blue.svg Zie ook Provence (wijnstreek)

Sport[bewerken]

De Provence wordt in het voetbal vertegenwoordigd door het Provençaals voetbalelftal. Het speelt soms internationale wedstrijden. Onder auspiciën van de voetbalbond NF-Board werd in 2009 de halve finale van het wereldkampioen voetbal bereikt, waar het uitgeschakeld werd door Koerdistan. De Provence behaalde een vierde plaats op het toernooi, tot heden het beste resultaat van het team.

Afkomstig uit de Provence[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Logo Wikivoyage
Wikivoyage heeft een reisgids over Provence.