Verdrag van Meerssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Verdrag van Meerssen, is genoemd naar de plaats Meerssen bij Maastricht en dateert uit 870. Het Karolingische Middenrijk, dat aan Lotharius I, zoon van de in 840 overleden Lodewijk de Vrome was gevallen, werd hierbij verdeeld tussen het West-Frankische en het Oost-Frankische Rijk.

De aanleiding was de dood in 869 van de kinderloze Lotharius II. Zijn ooms (broers van Lotharius I), Karel de Kale en Lodewijk de Duitser, respectievelijk de koningen van West- en Oost-Francië, verdeelden de nalatenschap van Lotharius II. In Lotharingen werd de grens tussen het Franse en Duitse koninkrijk gevormd door de loop van de rivieren de Maas, de Ourthe en de Moezel. Bourgondië werd aangesloten bij het Duitse Rijk.

Het verdrag is overigens niet in Meerssen getekend, maar in een plaats Aspide aan de Maas. Het verdrag kreeg zijn naam omdat vroeger onduidelijk was welke plaats hiermee bedoeld werd. Historici nemen nu aan dat het om Eijsden gaat. In Meerssen was wel de palts waar Lodewijk de Duitser tijdens de onderhandelingen verbleef, terwijl Karel daarentegen zijn hoofdkwartier in de palts Herstal bij Luik had. Eijsden ligt halverwege en is daarmee een logische plaats voor de ontmoeting. De schrijfwijze Espede rond 1170 voor Eijsden maakt de identificatie van deze plaats tevens waarschijnlijker.

Het Verdrag van Meerssen mag niet verward worden met Verdrag van Verdun (augustus 843). Toen werd het Karolingische rijk namelijk verdeeld onder de drie zonen van Lodewijk de Vrome. Lotharius I behield, naast de keizerstitel en Italië, het Middenrijk. Dit was een door zijn vorm moeilijk te regeren land. Het bestond uit Friesland van Zwin tot Wezer en de strook begrensd door Schelde, Maas en Rijn. Het was over de gehele lengte min of meer even breed en reikte tot aan de Middellandse Zee. Lotharius I verdeelde op zijn beurt zijn rijk ook weer, en gaf in 855 Lotharingen aan zijn zoon Lotharius II met het noordelijk deel van Bourgondië. Lodewijk II kreeg Italië en de keizerstitel en zijn ander zoon Karel kreeg het grootste deel van Bourgondië en de Provence.

Verdrag van Verdun 843 / Meerssen 870