Vrijgraafschap Bourgondië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Comté de Bourgogne/Franche-Comté (fr)
Freigrafschaft Burgund (de)
Vrijgraafschap Bourgondië
Deel van Opper-Bourgondië en het koninkrijk Arelat, vervolgens staat binnen het Heilige Roomse Rijk
 Koninkrijk Bourgondië 867–1678 Koninkrijk Frankrijk (1589-1792) 
Blason Bourgogne-comté ancien(aigle).svg Blason fr Franche-Comté.svg
Kaart
Vrijgraafschap Bourgondië (blauw) in de 14e eeuw.
Vrijgraafschap Bourgondië (blauw) in de 14e eeuw.
Algemene gegevens
Hoofdstad Dole
Talen Frans
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Regeringsvorm Vorstendom
Staatshoofd - Graaf (tot 1169)
- Paltsgraaf (1169-±1360)
- Vrijgraaf (±1360-1678)
(lijst)

Het Vrijgraafschap Bourgondië (Duits: Freigrafschaft Burgund; Frans: Comté de Bourgogne, later Franche-Comté[1]) was een allodiaal graafschap. Het valt ongeveer samen met het huidige Franche-Comté.

Het ontstond in 867 binnen het koninkrijk Opper-Bourgondië, waar het koningschap in die tijd zwak was. De graven 'van Besançon' en later 'van Bourgondië' zetelden in Dole en zijn bekend vanaf de 10e eeuw. In 1169 werd het graafschap Bourgondië verheven tot paltsgraafschap. Het vorstendom werd betwist tussen de hertogen van Bourgondië, de koningen van Frankrijk en de keizers van het Heilige Roomse Rijk. In 1382 verwierf Lodewijk van Male het graafschap, dat inmiddels bekendstaat als het 'Vrijgraafschap Bourgondië'. In 1512 werd het Vrijgraafschap toegevoegd aan de Bourgondische Kreits. Het hield op te bestaan in 1678, toen het door de Fransen veroverd werd en voortaan een Franse provincie was tot aan de Franse Revolutie.

Zie ook[bewerken]

Vrijgraafschap Bourgondië 1477
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De naam Franche-Comté betekent letterlijk 'vrijgraafschap'. Comté komt van het Latijnse comitatus, 'graafschap'; franche is het Middelfranse woord voor 'vrij' en is voortgekomen uit het Oudfranse franc, zoals de Franken zichzelf noemden: de 'vrijen'. In het Nederlands kent men nog altijd de uitdrukking 'frank en vrij'. De naam Bourgogne (Bourgondië, Burgund) verdween op den duur, en de naam van bestuursvorm van het gebied werd de gebiedsnaam zelf, ook toen het sinds 1678 geen vrijgraafschap meer was; tenslotte werd Franche-Comté ook in andere talen niet meer vertaald.
Geplaatst op:
12-01-2010
Dit artikel is een beginnetje over geschiedenis. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken