Heerlijkheid Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heerlijkheid Mechelen
Gewest van de Habsburgse Nederlanden (1556-1795)
? – 1795 Twee Neten 
Escudo de Malinas 1581.svg
Kaart
De heerlijkheid Mechelen omstreeks 1350
De heerlijkheid Mechelen omstreeks 1350
Algemene gegevens
Hoofdstad Mechelen
Talen Nederlands
Religie(s) Rooms-katholicisme
Regering
Regeringsvorm Heerlijkheid
Dynastie Huis Berthout
Staatshoofd Heer

Mechelen is tot 1795 een kleine zelfstandige heerlijkheid geweest, bestaande uit de stad Mechelen en enkele omliggende gemeenten. Oorspronkelijk hing het af van het prinsbisdom Luik, waaraan het in 910 al was toegewezen. In de praktijk werd het geregeerd door de familie Berthout, tegen de wil van de Luikse prins-bisschoppen. De heerschappij kwam via Sophia van Berthout in handen van haar echtgenoot Reinoud II van Gelre, die het wilde verkopen aan de graaf van Vlaanderen. De bevolking stond daartegen op, en het hertogdom Brabant probeerde het gebied over te nemen. In 1333 stond Luik het feodale leen echter af aan het graafschap Vlaanderen, na onderhandelingen met kanselier Guillaume van Vlaanderen. Ook die Vlaamse heerschappij was echter niet volledig en definitief.

Mechelen is later daarom beschouwd als een van de XVII Provinciën en nog later als een provincie van de Zuidelijke Nederlanden. Het was een zelfstandige staat in een personele unie met vele andere. De Bourgondische hertogen en later de Habsburgse (Spaanse en Oostenrijkse) keizers, waren naast keizer ook heer van Mechelen, zoals ze elders ook graaf of hertog waren. Zij vestigden de opperste rechtbank voor de XVII Provinciën in deze kleine provincie, eerst onder de naam van Parlement van Mechelen, later als Grote Raad van Mechelen, na protest van de Franse koning, die zijn gezag en dat van het Parlement van Parijs ondermijnd zag. De landvoogdes Margaretha van Oostenrijk resideerde in Mechelen, dat daardoor toch het statuut van hoofdstad van de Nederlanden begon te krijgen.

In 1790 was Mechelen een van de stichtende leden van de Verenigde Nederlandse Staten. Het staatje werd definitief opgedoekt toen het in 1795 door Frankrijk geannexeerd werd en opgenomen in het departement Twee Neten.

Gebied van de heerlijkheid Mechelen[bewerken]

Er bestaat momenteel nog een gerestaureerde grenspaal tussen Rijmenam (toen behorend tot de heerlijkheid Mechelen) en Keerbergen (toen behorend tot het hertogdom Brabant). Er bestonden gedurende honderden jaren grensovergangen in de vorm van tolbarelen bv. tussen Geerdegem (Mechelen) en Zemst (Brabant) en tussen Hever (Mechelen) en Boortmeerbeek (Brabant). Er waren meestal twee tolbarelen aan zo een "grens". Eén voor de controle in de ene richting en één voor controle in de andere richting. Beide grensbarelen lagen op een honderdtal meter uit elkaar. Er bestond een soort niemandsland tussen beide punten.

Externe link[bewerken]