Koninkrijk Italië (774-962)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Regnum Italiae
Deel van het Karolingische Rijk (tot 888)
 Longobardische Rijk 774 – 962 Heilige Roomse Rijk 
Kaart
948-950
948-950
Algemene gegevens
Hoofdstad Pavia
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Staatshoofd Koning van Italië
Geschiedenis
- Veroverd door Karel de Grote 774
- Deel van Midden-Francië 843
- Omvergeworpen door Otto I de Grote 962

Het Koninkrijk Italië (Latijn: Regnum Italiæ of Regnum Italicum) was een politieke entiteit, eerst onder controle van de Karolingen van het Frankische Rijk, na de nederlaag van de Longobarden in 774. Uiteindelijk werd het opgenomen als een deel van het Heilige Roomse Rijk in 962.

Het Longobardische Rijk bleek stabieler te zijn dan zijn Ostrogotische voorganger, maar in 774, met als argument de verdediging van het pausdom, werd het veroverd door de Franken onder Karel de Grote. Zij hielden het Italiaans-Longobardisch rijk gescheiden van hun eigen rijk, maar het rijk deelde in al de verdelingen, splitsingen, burgeroorlogen, en opvolgingscrises van het Karolingische Rijk waarvan het een deel werd, tot het Italiaanse koninkrijk een onafhankelijke, maar zeer gedecentraliseerde, staat werd tegen het einde van de negende eeuw.

In 951 werd de Italiaanse troon opgeëist door Otto I van Duitsland. De personele unie van de twee tronen en Otto's kroning als Roomse keizer in de Sint-Pietersbasiliek in 962 vormden een basis voor het Heilige Roomse Rijk. De centrale regering in Italië verdween al snel in de hoge middeleeuwen , maar het idee van het koninkrijk bleef verder bestaan. In de Renaissance was het weinig meer dan een juridische fictie, maar het bleef in titulo tot de ontbinding van het Rijk in 1806. Tegen die tijd had Napoleon Bonaparte al zijn eigen Regno d'Italia gesticht, zonder aandacht te schenken aan de middeleeuwse geest.

Zie ook[bewerken]