Michael Douglas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael Douglas
Michael Douglas in 2016
Algemene informatie
Volledige naam Michael Kirk Douglas
Geboren 25 september 1944 New Brunswick, New Jersey
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1966 - heden
Beroep Acteur, Filmproducent, Filmregisseur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Michael tijdens een promotie tour voor de film The Ghost and the Darkness

Michael Kirk Douglas (New Brunswick (New Jersey), 25 september 1944) is een Amerikaans acteur, producent en regisseur. Hij won in 1976 een Oscar die hij deelde met Saul Zaentz voor het produceren van de dramafilm One Flew Over the Cuckoo's Nest en in 1988 een tweede voor zijn hoofdrol als Gordon Gekko in de misdaad-dramafilm Wall Street. Daarnaast werden hem meer dan dertig andere prijzen toegekend, waaronder Golden Globes in 1988 (voor Wall Street), 2004 (de Cecil B. DeMille Award) en 2014 (voor het spelen van Liberace in de televisiefilm Behind the Candelabra), een Primetime Emmy Award (voor Behind the Candelabra) en de People's Choice Award voor favoriete filmacteur van 1988. In 2018 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Daarentegen werd hij in 1993 genomineerd voor de Razzie Award voor slechtste acteur voor zijn rollen in Basic Instinct en Shining Through. In 2019 ontving hij een Golden Globe voor zijn rol in de Netflix serie The Kominsky Method. Hij was ook producer van die serie.

Douglas is een zoon van Kirk Douglas en Diana Dill.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Douglas trouwde in 2000 met actrice Catherine Zeta-Jones, zijn tweede echtgenote. Samen met haar kreeg hij in 2000 zoon Dylan Michael Douglas en in 2003 dochter Carys Zeta Douglas. Douglas was van 1977 tot en met 2000 al eens getrouwd met Diandra Luker, met wie hij in 1978 zoon Cameron Morrell Douglas kreeg.

Op 17 augustus 2010 werd bekend dat er een keeltumor was gevonden bij Douglas.[1] De acteur moest daarvoor worden bestraald en chemotherapie ondergaan. Inmiddels is Douglas meer dan vijf jaar kankervrij.[(sinds) wanneer?] Vanaf dat moment wordt iemand als genezen beschouwd.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als producent[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Douglas woonde aan het begin van zijn carrière samen met Danny DeVito.
  • Douglas en zijn vrouw Catherine Zeta-Jones zijn op dezelfde dag jarig: 25 september. Douglas is 25 jaar ouder dan zijn huidige echtgenote. Zijn eerste echtgenote Diandra Luker is veertien jaar jonger dan hijzelf.
  • Hij won zowel een Oscar voor beste film als voor beste acteur. De enige andere met deze prestatie is Laurence Olivier, maar die won ze beide voor één film. Enigszins in de buurt komt Clint Eastwood, die voor Unforgiven twee Oscars won (beste film, beste regie) en een Oscarnominatie (beste hoofdrol).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Paul Newman
voor The Color of Money
Oscar voor beste mannelijke hoofdrol
1987
voor Wall Street
Opvolger:
Dustin Hoffman
voor Rain Man
Zie de categorie Michael Douglas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.