Traffic (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Traffic
Regie Steven Soderbergh
Producent Laura Bickford
Marshall Herskovitz
Edward Zwick
Scenario Simon Moore
Stephen Gaghan
Hoofdrollen Benicio del Toro
Jacob Vargas
Tomás Milián
Michael Douglas
Catherine Zeta-Jones
Don Cheadle
Muziek Cliff Martinez
Montage Stephen Mirrione
Cinematografie Steven Soderbergh
Distributie USA Films
Première 27 december 2000
Genre Misdaad
Speelduur 147 minuten
Taal Engels
Spaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget $ 48.000.000
Opbrengst $ 207.515.725
Gewonnen prijzen 71 (o.a. 4 Oscars)
Overige nominaties 82
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Traffic is een Amerikaanse dramafilm uit 2000 onder regie van Steven Soderbergh. De film is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen die te maken hebben met de drugsoorlog die gaande is in de Verenigde Staten. Vanuit verschillende levensklassen worden de problemen in verband met drugs, de gevaren die op de loer liggen en de onbetrouwbaarheid van mensen in die donkere wereld, naar voren gehaald. Elke verhaallijn heeft een eigen kleur zodat het verschil duidelijk is. Traffic werd in 2001 beloond met verschillende prijzen, waaronder vier Oscars:

  • Beste Scenario, gebaseerd op een ander werk (Stephen Gaghan)
  • Beste Regisseur (Steven Soderbergh)
  • Beste Montage (Stephen Mirrione)
  • Beste Mannelijke Bijrol (Benicio del Toro)
  • en een nominatie voor Beste Film

Verhaallijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Mexico[bewerken | brontekst bewerken]

In Mexico stoppen politieman Javier Rodríguez en zijn partner Manolo Sánchez een drugstransport en arresteren de koeriers. Hun arrestatie wordt onderbroken door generaal Arturo Salazar, een hooggeplaatste ambtenaar die besluit om Rodríguez en Sánchez in te huren. Salazar beveelt hen om Francisco Flores, een huurmoordenaar van het Tijuanakartel dat onder leiding staat van de broers Obregón, te arresteren.

In Tijuana geeft Flores, na te zijn gemarteld, Salazar de namen van belangrijke leden van het Obregón-kartel, die kort daarop worden gearresteerd. De inspanningen van Rodríguez en Salazar zorgen ervoor dat de cocaïnehandel van de broers Obregón eronder begint te lijden. Rodríguez ontdekt echter dat Salazar een pion is van het Juárezkartel, het grootste rivaliserende kartel van de broers Obregón. De anti-drugscampagne blijkt een farce, omdat Salazar het ene kartel wegvaagt en winst haalt uit het andere.

Sánchez probeert de informatie over Salazar te verkopen aan de DEA, maar wordt vermoord voor zijn verraad. Rodríguez, die niet langer voor Salazar wil werken, besluit een deal te sluiten met de DEA. In ruil voor zijn getuigenis vraagt hij elektriciteit in de buurt waar hij woont, zodat de jongeren 's nachts honkbal kunnen spelen in plaats van te worden verleid door straatbendes en misdaad. Salazar's geheimen worden publiek gemaakt, waarop hij wordt gearresteerd en te maken krijgt met martelingen in de gevangenis.

Rodríguez vertelt aan de media over de wijdverbreide corruptie bij de politie en het leger. Later kijkt hij toe hoe kinderen aan het honkballen zijn in hun nieuwe stadion.

Wakefield[bewerken | brontekst bewerken]

Robert Wakefield, een conservatieve rechter uit Ohio, wordt aangesteld als hoofd van het Presidentiële Bureau van Drugbestrijding, en krijgt zo de titel van "drugtsaar". Wakefield wordt gewaarschuwd door zijn voorganger, generaal Ralph Landry, en verschillende andere invloedrijke politici dat de War on Drugs niet te winnen valt. Wakefield's dochter Caroline begint te experimenteren met cocaïne, methamfetamine en heroïne, waaraan ze al snel verslaafd geraakt wanneer haar vriendje Seth haar kennis laat maken met freebasen. Caroline, Seth en een vriendin worden gearresteerd wanneer een van hun vrienden een overdosis neemt en ze hem voor de ingang van het ziekenhuis proberen achter te laten. Terwijl Wakefield en zijn vrouw Barbara moeite hebben om dit probleem aan te pakken, ontdekt Wakefield dat Barbara al meer dan zes maanden op de hoogte is van Caroline's experimenteel gedrag.

Wakefield zit gevangen tussen zijn veeleisende nieuwe functie en zijn moeilijke gezinssituatie. Tijdens een bezoek aan de grens met Mexico wordt hij aangemoedigd door de succesvolle inspanningen van generaal Salazar om de broers Obregón ten val te brengen. Wanneer hij terugkeert naar Ohio, ontdekt Wakefield dat de inspanningen om Caroline te laten rehabiliteren zijn mislukt. Ze is gevlucht naar Cincinnati en niemand weet waar ze precies is. Ze steelt ook van haar ouders om drugs te kunnen kopen.

Wakefield gaat Seth halen op school en sleept hem mee naar Cincinnati op zoek naar Caroline. Nadat een drugsdealer die Caroline prostitueert weigert te zeggen waar ze verblijft, breekt Wakefield in in een louche hotelkamer waar hij een semi-bewuste Caroline vindt in het gezelschap van een oudere man. Hij barst in tranen uit terwijl Seth stilletjes vertrekt. Wakefield keert terug naar Washington D.C., om zijn voorbereide toespraak over een tienpuntenplan om de War on Drugs te winnen te geven. Midden in de toespraak realiseert hij zich hoe zinloos dit alles is, en vertelt de aanwezige pers vervolgens dat de War on Drugs een oorlog impliceert, waaronder ook tegen familieleden van iedereen die met drugs te maken krijgt, wat hij niet kan ondersteunen. Hij loopt vervolgens de zaal uit en neemt een taxi naar de luchthaven. Wakefield en Barbara gaan naar zelfhulpgroepen samen met Caroline om haar en andere verslaafden te ondersteunen.

Ayala / DEA[bewerken | brontekst bewerken]

In San Diego leidt een undercover DEA-onderzoek onder leiding van Montel Gordon en Ray Castro tot de arrestatie van Eduardo Ruiz, een drugsdealer die zich voordoet als visser. Ruiz besluit om de gevaarlijke weg naar immuniteit te nemen door zijn baas op te geven: drugsbaron Carlos Ayala, de grootste distributeur van de broers Obregón in de Verenigde Staten. Ayala wordt aangeklaagd door Ben Williams, een taaie Officier van Justitie die werd aangesteld door Robert Wakefield om een boodschap te sturen naar de Mexicaanse drugsorganisaties.

Wanneer het proces tegen Ayala begint, ontdekt zijn zwangere vrouw Helena het echte beroep van haar man via diens zakenpartner Arnie Metzger. Ze wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van een levenslange gevangenisstraf voor haar man, en doodsbedreigingen tegen hun zoontje David. Ze besluit om Francisco Flores in te huren om Ruiz te vermoorden. Ze weet dat het doden van Ruiz het proces het onmogelijk zal maken om Ayala te berechten. Flores plant een autobom op een auto van de DEA, die Ruiz van het gerechtsgebouw naar zijn schuilplaats zal voeren. Kort na het planten van de bom wordt Flores vermoord door een sluipschutter als vergelding voor zijn samenwerking met generaal Salazar. De bom bedoeld om Ruiz te doden, doodt in plaats daarvan agent Castro. Agent Gordon en Ruiz overleven de aanslag.

Helena, wetende dat Ruiz binnenkort zal getuigen, sluit een deal met Juan Obregón, die de schuld van Ayala kwijtscheldt en Ruiz laat vergiftigen. Tot grote ontevredenheid van Gordon wordt Ayala vrijgelaten. Tijdens een telefoongesprek tussen Ayala en Metzger concludeert Ayala dat het Metzger was die oorspronkelijk op de hoogte was van Ruiz. In een poging om meer macht te vergaren accepteerde Metzger 3 miljoen dollar van een ander Mexicaans drugskartel om de FBI te informeren over Ruiz en de ondergang van Ayala te vergemakkelijken. Ayala beweert dat Metzger van plan was om zijn imperium over te nemen. Wanneer Ayala ophangt, ziet Metzger twee huurmoordenaars binnenkomen in zijn kantoor.

Kort na Ayala's vrijlating dringt Gordon zijn huis binnen tijdens zijn thuiskomstviering. Ayala's lijfwachten dwingen hem op de grond, maar Gordon weet een microfoon te bevestigen onder het bureau van Ayala. Gordon wordt gedwongen het terrein te verlaten, met de voldoening te weten dat er een nieuwe mogelijkheid is om Ayala te pakken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
del Toro, Benicio Benicio del Toro Javier Rodríguez
Vargas, Jacob Jacob Vargas Manolo Sánchez
Milián, Tomás Tomás Milián Generaal Arturo Salazar
Douglas, Michael Michael Douglas Robert Wakefield
Irving, Amy Amy Irving Barbara Wakefield
Christensen, Erika Erika Christensen Caroline Wakefield
Grace, Topher Topher Grace Seth Abrahms
Moffett, D.W. D.W. Moffett Jeff Sheridan
Brolin, James James Brolin Generaal Ralph Landry
Finney, Albert Albert Finney Stafchef van het Witte Huis
Bauer, Steven Steven Bauer Carlos Ayala
Zeta-Jones, Catherine Catherine Zeta-Jones Helena Ayala (Helen Watts)
Quaid, Dennis Dennis Quaid Arnie Metzger
Collins jr., Clifton Clifton Collins jr. Francisco Flores ("Frankie Flowers")
Cheadle, Don Don Cheadle Montel Gordon
Guzmán, Luis Luis Guzmán Ray Castro
Ferrer, Miguel Miguel Ferrer Eduardo Ruiz
Riegert, Peter Peter Riegert Michael Adler
Bratt, Benjamin Benjamin Bratt Juan Obregón
Davis, Viola Viola Davis Sociaal werkster
Slattery, John John Slattery ADA Dan Colier
Pickens jr., James James Pickens jr. Openbaar aanklager Ben Williams
Rivera, Emilio Emilio Rivera Soldaat
O'Neill, Michael Michael O'Neill Meester Rodman
Hayek, Salma Salma Hayek Rosario

Andere versies[bewerken | brontekst bewerken]

Traffic is gebaseerd op de Britse Channel 4 miniserie Traffik uit 1989.

In 2004 werd ook een Amerikaanse televisieserie uitgebracht die gebaseerd is op zowel de Britse serie als de film.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Catherine Zeta-Jones speelde haar rol terwijl ze zwanger was van Michael Douglas, na overleg met de regisseur. In de film delen ze geen enkele scene.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]