Tomás Milián

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tomás Milián
Tomás Milián (1974)
Algemene informatie
Volledige naam Tomás Quintín Rodríguez
Geboren Havana, 3 maart 1933
Overleden Miami, 22 maart 2017
Land Vlag van Cuba Cuba
Werk
Pseudoniem Tomás Milián, Tomas Milian, Thomas Milian
Jaren actief 1957–2017
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tomás Milián, pseudoniem van Tomás Quintín Rodríguez, (Havana, 3 maart 1933 - Miami, 22 maart 2017) was een Cubaans acteur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst, opleiding en eerste (toneel)stappen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1956 verliet Milián zijn geboorteland en vestigde hij zich in Miami. Een jaar later begon hij acteerlessen te volgen aan de Actors Studio in New York. In 1958 werd hij door Jean Cocteau opgemerkt die hem prompt uitnodigde op het pas door Gian Carlo Menotti opgerichte Festival dei Due Mondi in Spoleto. Hij acteerde succesvol onder regie van Franco Zeffirelli en besloot daarna in Italië te blijven.

Eerste filmjaren[bewerken | brontekst bewerken]

In 1959 maakte hij zijn filmdebuut onder regie van Mauro Bolognini. Die regisseerde Milián in La notte brava (ook bekend als Bad Girls Don't Cry) en in Il bell'Antonio (1960), twee drama's gebaseerd op een scenario van Pier Paolo Pasolini. In de jaren daarna deden onder meer ook Luchino Visconti, Alberto Lattuada en Valerio Zurlini een beroep op Miliáns talent.

Spaghettiwesterns[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1966 werd hij bekend door zijn hoofdrollen als Indiaan, outlaw of vreemdeling in een reeks spaghettiwesterns of als Mexicaan in de zogenaamde Zapata-westerns (die zich afspelen tijdens de Mexicaanse Revolutie). Zo speelde hij in The Bounty Killer (1966), The Big Gundown (1966, naast spaghettiwesternicoon Lee Van Cleef), Django Kill (1967), Faccia a faccia (1967), Run, Man, Run (1968), Vamos a matar, compañeros (1970, naast spaghettiwesternicoon Franco Nero) en Il bianco, il giallo, il nero (1975, naast spaghettiwesternicoon Eli Wallach). Veel westerns werden geregisseerd door Sergio Sollima en Sergio Corbucci.

Poliziottesco[bewerken | brontekst bewerken]

Toen het rond het midden van de jaren zeventig bergaf ging met de populariteit van de spaghettiwestern begon Milián mee te spelen in poliziottescofilms. Umberto Lenzi regisseerde Milián in een reeks keiharde misdaadfilms en thrillers. Bruno Corbucci, de jongere broer van Sergio, deed zestien keer een beroep op Milián voor enkele filmkomedies en vooral voor elf komische politiefilms opgebouwd rond de grofgebekte Romeinse politieman Nico Giraldi (Milián).

Latere carrière: bijna uitsluitend bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Jarenlang speelde Milián vooral in Italiaanse B-films. Soms kreeg hij de kans met vertegenwoordigers van de auteurscinema te werken. Zo vertolkte hij een bijrol in Chabrols sekskomedie Folies bourgeoises (1976) en in Bertolucci's drama La luna (1979) en nam hij de hoofdrol in Antonioni's drama Identificazione di una donna (1982) voor zijn rekening. Van 1985 tot 1989 speelde hij gastrollen in onder meer Miami Vice, L.A. Law en Murder, She Wrote.

Vanaf de jaren negentig verscheen hij nog maar sporadisch op het grote scherm: in het drama Havana (1990), in Spielbergs historisch drama Amistad (1997) als een Spaanse edelman en politicus en in het drama Traffic (2000) als een corrupte Mexicaanse agent.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Milián trouwde in 1964 met de Italiaanse Margherita Valletti. Milián bleef bij haar tot aan haar overlijden in 2012. Samen hadden ze een zoon, Tommaso, die als acteur in New York werkt.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tomas Milian van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.