Sergio Corbucci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sergio Corbucci
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Rome, 6 december 1926
Overleden Rome, 1 december 1990
Geboorteland Vlag van Italië (1861-1946) Italië
Jaren actief 1951-1990
Beroep filmregisseur, scenarioschrijver
Genre Spaghettiwestern, giallo, komedie
Films Minnesota Clay, Navajo Joe, Il grande silenzio, Companeros, Il mercenario, Django, Castle of Blood
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sergio Corbucci (Rome, 6 december 1926 - aldaar, 1 december 1990) was een Italiaans filmregisseur.

Hoewel Corbucci nooit door critici serieus is genomen, wordt hij gezien als een belangrijk cultregisseur. Ook hebben filmmakers als Quentin Tarantino en Robert Rodriguez toegegeven door zijn werk te zijn geïnspireerd.

Ofschoon Corbucci talloze genres beoefende - zo regisseerde hij de beroemde Totò tussen 1960 en 1963 in zeven komische films - is hij vooral bekend geworden om zijn spaghettiwesterns. Corbucci regisseerde een groot aantal van de meest succesvolle films in dat genre en na Sergio Leone wordt hij dan ook beschouwd als de tweede vader van de spaghettiwestern.

Corbucci regisseerde zijn eerste spaghettiwestern, Minnesota Clay, in 1965. Daarna regisseerde hij de cultwesterns Navajo Joe (1966), I crudeli (1967), Il grande silenzio (1968), Il mercenario (1968), Vamos a matar, compañeros (1970) en La banda J. & S. - Cronaca criminale del Far West (1972). In de meeste van deze films speelde de Italiaanse acteur Franco Nero de hoofdrol. Nero speelde ook in de extreem succesvolle en zeer invloedrijke spaghettiwestern Django (1966), de film die doorgaat voor het beste werk van Corbucci.

De westerns van Corbucci kenmerken zich door:

  • Bruut geweld
  • Slordige zooms
  • Zwarte humor
  • Politiek-linkse symboliek. (Corbucci was een fanatiek marxist en zijn films gaan vaak over arbeiders, het gevaar van kapitalisme, racisme en gevaar van hebzucht, de corruptie van de katholieke kerk enz.)

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]