Zwarte humor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hinkelbaan naar de vergetelheid (de dood) in Barcelona

Zwarte humor is een vorm van humor, gebaseerd op het leed van anderen (of op het eigen leed) met als doel te spotten en te amuseren. Hierbij is er een zekere overeenkomst met het (psychologisch) cynisme, waarbij een negatieve houding tegenover (een deel van) de maatschappij tot uiting komt. Vaak wordt deze, meestal overdreven, vorm van humor gebruikt om het leed te relativeren of een reactie bij de toeschouwer te ontlokken.

Zwarte humor draait vaak rond taboe-onderwerpen die over het algemeen erg gevoelig liggen bij de meeste mensen, zoals dood, geweld, ziekte, moord, zelfmoord, natuurrampen, ongevallen, handicaps, drugs, mishandeling, hongersnood, armoede, kindermisbruik, verkrachting, racisme, discriminatie, genocide, de holocaust en de Tweede Wereldoorlog. In normale omstandigheden wordt humor rond deze deprimerende thema's afgekeurd of bijzonder smakeloos gevonden. Veel mensen die gebruikmaken van zwarte humor proberen hun publiek hiermee dan ook ongemakkelijk te maken of te choqueren. Op het juiste moment en in de juiste omstandigheden kan deze vorm van humor echter ook helpen om spanningen weg te nemen of het leed te relativeren. Doordat echter elk individu zijn eigen morele en ethische grenzen heeft is de reactie bij het publiek niet altijd in te schatten.

Wetenschappelijk onderzoek[bewerken]

Uit onderzoek blijkt dat mensen die houden van zwarte humor vaak intelligenter zijn. Zij zouden ook minder gewelddadig zijn dan de normale mens, omdat zij hun agressie kwijt kunnen in hun humor.[1]

Voorbeelden van zwarte humor[bewerken]

Animatie

Film

Games

Internet

Literatuur

Muziek

Komieken

Strips en cartoons

Televisie

  • https://www.hpdetijd.nl/2017-01-30/lachen-om-zwarte-humor-is-teken-intelligentie/