Hinkelbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
One for sorrow - Two for mirth - Three for a wedding - Four for a birth - Five for rich - Six for poor - Seven for a witch - I can tell you no more

Een hinkelbaan is een verzameling vakjes, die op straat worden getekend om er te hinkelen. Vooral kinderen spelen dit graag buiten.

Het spel[bewerken | brontekst bewerken]

De vakjes zijn genummerd, bijvoorbeeld van 1 t/m 8. Eerst moet er een steen in vak 1 worden gegooid, en in alle vakken worden gehinkeld, behalve in het vak met de steen: daar wordt overheen gesprongen. Bij 8 aangekomen wordt weer teruggehinkeld naar nummer 3, 2, en over 1 heengesprongen. Als dit zonder fouten en vallen lukt, wordt geprobeerd de steen in vak 2 te gooien, en gaat alles weer opnieuw, maar nu wordt over nummer 2 heengesprongen. Als de steen niet in het juiste vak wordt gegooid, of tijdens het hinkelen buiten het vak wordt gekomen, is de persoon af en is de volgende aan de beurt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Romeinse tijd werden al hinkelbanen ontworpen om de soldaten te trainen, en vooral om het voetenwerk te oefenen. Op deze manier werden hinkelbanen bekend in bijna heel Europa. De kinderen imiteerden de Romeinse soldaten en creëerden al scoresystemen.

Record[bewerken | brontekst bewerken]

Arjun Veeraraghavan (9) en Kaya Schol (10) hebben de langste hinkelbaan van Nederland gemaakt op 19 april 2020 in Den Haag. De hinkelbaan telde maar liefst 522 vakjes. Het oude record stond op 512. Zie foto onder

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]