Spoleto (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoleto
Stad in Italië Vlag van Italië
Spoleto (Italië)
Spoleto
Situering
Regio Umbrië
Provincie Perugia
Coördinaten 42° 44′ NB, 12° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 349 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
36.271[1]
(109 inw./km²)
Hoogte 396 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Acquasparta , Campello sul Clitunno, Castel Ritaldi, Ferentillo, Giano dell'Umbria, Massa Martana, Montefranco, Sant'Anatolia di Narco, Scheggino, Terni, Trevi, Vallo di Nera
Beschermheilige Pontianus van Spoleto
ISTAT-code 054051
Foto's
Zicht op Spoleto
Zicht op Spoleto
Portaal  Portaalicoon   Italië

Spoleto is een stad in de Italiaanse regio Umbrië en in de provincie Perugia en telt ruim 38.000 inwoners. De frazioni Azzano en Beroide maken deel uit van de gemeente Spoleto.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Spoleto is door de Umbriërs gesticht en was een belangrijke stad in de Romeinse periode. In de zevende eeuw was het de hoofdplaats van de Longobarden, en na een korte onafhankelijke tijd viel de stad in handen van de paus.

In 1155 werd de stad door Frederik Barbarossa verwoest.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

In de stad bevindt zich de 8e-eeuwse Kerk van San Salvatore, een relatief zeldzaam voorbeeld van de Longobardische architectuur.
De kathedraal, ook wel de Duomo of de Santa Maria Dell'Assunta genoemd, werd gebouwd tussen 1175 en 1227 en heeft een typisch romaanse gevel. Vlak daarnaast werd eind 16de eeuw de achthoekige Santa Maria della Manna d'Oro gebouwd uit dankbaarheid voor het beschermen van de handelaren uit Spoleto. Er zijn meer romaanse kerken, die alle rijk zijn aan fresco's.

Net buiten de stad is de St Pieter, een kleine kerk waar de zuilen bekleed zijn met Florentijnse zijde. Deze werd in de 12de eeuw gebouwd. In de 15de eeuw werd er een Romaanse gevel met drie deuren voor geplaatst.

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Het Romeins theater van Spoleto werd in 1954 gerenoveerd en wordt tegenwoordig weer gebruikt bij het jaarlijkse festival. Er zijn ook nog sporen van een oud Romeins theater.

In Spoleto wordt elk jaar in juni en juli het Festival dei Due Mondi gehouden, een van de bekendste kunstfestivals van Europa.

Aquaduct[bewerken | brontekst bewerken]

Het beroemdste monument van Spoleto is het 14de-eeuwse aquaduct waarover het water vanaf de bergen naar de stad gebracht werd. Voorheen kon men eroverheen wandelen. Na de aardbeving van 2016 is dat niet meer veilig en dus niet meer mogelijk.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Spoleto op Wikimedia Commons.
  1. https://demo.istat.it/?l=it.