Actors Studio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actors Studio
De Actors Studio in 432 West 44th Street in Hell's Kitchen (Clinton), wijk in Manhattan (New York)
Geschiedenis
Actors Studio (Manhattan)
Actors Studio
Opgericht 5 oktober 1947
Hoofdkantoor New York
Media
Website theactorsstudio.org

De Actors Studio is een organisatie waarvan professionele acteurs, theaterregisseurs en scenarioschrijvers lid kunnen worden. De vereniging werd opgericht op 5 oktober 1947 door Elia Kazan, Cheryl Crawford, Robert Lewis en Anna Sokolow, die er een opleiding aanboden aan acteurs die lid werden. Lee Strasberg voegde zich nadien ook bij de oorspronkelijke oprichters in 1951 tot zijn overlijden in 1982. De huidige leiding is in handen van Al Pacino, Ellen Burstyn en Harvey Keitel. De Actors Studio is vermoedelijk best gekend voor haar inspanningen om de methodiek van method-acting te verfijnen en te trainen, een methode die afstamt van het vernieuwend werk van Konstantin Stanislavski. De Actors Studio biedt een gesloten groep waar acteurs onder elkaar zijn, risico's kunnen nemen en hun talenten ontwikkelen zonder de druk van de buitenwereld of commerciële rollen.

In 1955 verhuisde de organisatie naar haar huidige locatie in 432 West 44th Street in de wijk Hell's Kitchen (ook gekend als Clinton) van Manhattan in New York in het gebouw van de voormalige 7th Associate Presbyterian Church, een gebouw uit 1859.

In 1967 werd het meer en meer duidelijk dat een belangrijk deel van de acteurs zich vestigde in Californië, en hoewel Lee Strasberg oorspronkelijk niet enthousiast was, werd dat jaar een dependance geopend in West Hollywood. De huidige leiding van de afdeling aan de westkust is in handen van Martin Landau en Mark Rydell.

Gekende acteurs actief in de Actors Studio[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Actors Studio / 7th Associate Presbyterian Church (Manhattan) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.