Lee Remick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lee Remick
Lee Remick in 1974
Algemene informatie
Volledige naam Lee Ann Remick
Geboren 14 december 1935
Geboorteplaats Quincy
Overleden 2 juli 1991
Overlijdensplaats Los Angeles
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Lee Remick Dans
Jaren actief 1953 - 1989
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lee Ann Remick (Quincy (Massachusetts), 14 december 1935Los Angeles (Californië), 2 juli 1991) was een Amerikaanse actrice die bewonderd werd om haar veelzijdigheid en schoonheid.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lee Remick werd geboren in Quincy, Massachusetts, als dochter van Francis Edwin Remick, haar vader, en Margareth Patricia Waldo, haar moeder. Remick volgde een acteerstudie aan het Bernard College in Manhattan, New York, en aan de Actor's Studio (opgericht in 1947 en bekend om zijn manier van method acting en gelegen aan 432 West 44th Street, New York). Ze maakte haar Broadway debuut in 1953 met Be Your Age.

Haar filmdebuut maakte ze in A Face in the Crowd, een film van Elia Kazan uit 1957. Terwijl ze de film maakte in Arkansas, logeerde Remick bij een lokaal familielid waar ze dagelijks haar trucjes met de baton oefende zodat ze een geloofwaardig portret kon neerzetten als majorette naast haar tegenspeler acteur Walter Matthau.

In 1962 werd Lee Remick genomineerd voor een Oscar, voor haar vertolking van de aan alcohol verslaafde echtgenote van Jack Lemmon in de film The Days of Wine and Roses (1962), geregisseerd door Blake Edwards. Verder ontving Lee Remick nog een Tony Award nominatie in 1966 voor haar vertolking van een blinde vrouw die geterroriseerd wordt door een bende drugsmokkelaars in het toneelstuk Wait Until Dark, geschreven door Frederick Knott (in de filmversie uit 1967, geregisseerd door Terence Young, vertolkt actrice Audrey Hepburn de rol van de blinde Suzy Hendrix).

Lee Remick overleed op 2 juli 1991 op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van nier- en leverkanker. Remick is twee keer getrouwd. Haar eerste man, met wie ze een zoon en een dochter kreeg, was Bill Colleran, een Amerikaanse televisieproducent, haar tweede echtgenoot was de Britse filmproducer Kip Gowens. Remick heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame, gelegen aan 6104 Hollywood Boulevard.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Remick in The long, hot summer (1958)
Remick en regisseur George Cukor (1962)

Toneelstukken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anyone Can Whistle (1964)
  • Wait Until Dark (1966)
  • A Little Night Music
  • Annie Get Your Gun
  • Brigadoon
  • The Seven Year Itch

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]