Audrey Hepburn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn (1956)
Audrey Hepburn (1956)
Algemene informatie
Volledige naam Audrey Kathleen Ruston
Geboren 4 mei 1929
Overleden 20 januari 1993
Werk
Jaren actief 1948 - 1989
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Audrey Hepburn (Elsene (België), 4 mei 1929Tolochenaz (Zwitserland), 20 januari 1993) was een in België geboren, Nederlands-Britse actrice en filantrope.

Biografie[bewerken]

1929 - 1935[bewerken]

Audrey Hepburn werd in het Belgische Elsene geboren als Audrey Kathleen Ruston.[1] Ze was een dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Hepburn-Ruston en de Nederlandse barones Ella van Heemstra. Ella van Heemstra was een dochter van politicus Aarnoud van Heemstra. Hepburn had twee halfbroers uit het eerste huwelijk van haar moeder met een Nederlandse aristocraat, Alexander en Ian Quarles van Ufford.

Audrey Hepburn groeide op in de Keienveldstraat te Elsene. Toen ze bijna twee was, verhuisde het gezin kortstondig naar de Elsensesteenweg 311 en naar de Bronstraat 99 in Sint-Gillis.[2] Vanaf januari 1932 woonden ze in een villa aan een holle weg in het landelijke Linkebeek (nu Beukenstraat 129). Tijdens deze Brusselse kinderjaren ging ze soms met haar moeder naar balletten en concerten.

1935 - 1945[bewerken]

Uit de screentest voor Roman Holiday die voor de trailer werd gebruikt.

Na de scheiding van haar ouders in 1935 woonde ze samen met haar moeder in Arnhem tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse invasie van 1940. Hepburn zat op de Arnhemse Muziekschool van 1939 tot 1945, waar ze balletlessen volgde. Later ging ze naar kostscholen in Nederland en Engeland.

Tijdens de Duitse bezetting nam Hepburn het pseudoniem Edda van Heemstra aan om haar Engelse naam te vermijden. Edda was afgeleid van haar moeders naam Ella.[3] Rond 1944 was Hepburn een vaardige ballerina geworden. Heimelijk danste ze voor publiek om geld voor het verzet in te zamelen. Later zei ze: "Het beste publiek dat ik ooit had, bleef doodstil aan het eind van mijn optreden".[4]

Na de landing van de geallieerden in Normandië op D-Day werden de levensomstandigheden moeilijker, doordat Arnhem zwaar werd getroffen door gealliëerd artillerievuur tijdens Operatie Market Garden. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 maakte Hepburn, net als vele anderen, meel van tulpenbollen om koeken van te bakken.[5]

Haar oom en een neef van moederskant werden voor haar ogen doodgeschoten wegens deelname aan het verzet. Hepburns halfbroer Ian van Ufford zat gevangen in een Duits werkkamp. Door ondervoeding kreeg Hepburn acute bloedarmoede, ademhalingsproblemen en oedeem.[6]

In 1991 zei ze:

Ik herinner me nog dat ik meermalen op het station zag hoe wagonladingen Joden werden afgevoerd. Hun gezichten staken boven de rand uit. Ik herinner me heel duidelijk een jongetje dat met zijn ouders op het perron stond. Hij was heel bleek en erg blond met een veel te grote jas die op de trein stapte. Ik was een kind dat naar een ander kind keek.
Hepburn in de trailer voor de film Roman Holiday (1953)

Hepburn merkte haar overeenkomsten met Anne Frank op:

Ik was net zo oud als Anne Frank. We waren allebei tien toen de oorlog uitbrak en vijftien aan het eind. Ik kreeg het boek als drukproef in het Nederlands van een vriend in 1946. Ik las het en was ontdaan. Dit brengt het teweeg bij wie het voor het eerst leest. Maar ik las het niet als een boek. Dit was mijn eigen leven. ....Het boek heeft me veranderd, zo greep het me aan.
We zagen wraaknemingen. Jongemannen werden tegen de muur gezet en doodgeschoten. Ze sloten een straat af en openden hem daarna weer. In het Dagboek vond ik een plaats waar ze zegt: 'vandaag vijf gijzelaars doodgeschoten'. Dat was de dag dat mijn oom werd doodgeschoten. En in deze woorden van een kind herkende ik wat in mij zat en nog zit. Het was een katharsis voor me. Dit kind dat opgesloten zat tussen vier muren, had een volledig verslag geschreven van alles wat ik had gevoeld en meegemaakt.

Toch heeft Hepburn ook genoten van een deel van haar jeugd. Hepburn zag weer een parallel met Anne Frank:

De wil om te overleven is zo sterk bij Anne Frank. Soms schrijft ze: 'Ik ben zo gedeprimeerd'. Maar daarna verlangt ze ernaar te gaan fietsen. Ze is duidelijk een symbool van een kind in moeilijke omstandigheden, waar ik nu al mijn tijd in stop. Ze overstijgt haar dood.

Audrey Hepburn bracht haar oorlogsjaren onder meer door met tekenen. Een paar tekeningen zijn nu nog te zien.[7]

Na de Bevrijding kwamen de vrachtwagens met hulpgoederen.[8] Hepburn vertelde in een interview dat ze een heel blikje melkpoeder leegat en misselijk werd van haar eerste maaltijd van hulpvoedsel omdat ze te veel suiker in haar pap had gedaan.[9] Deze ervaring inspireerde haar later voor UNICEF te gaan werken.[10]

Na de bevrijding in 1945 verhuisde Hepburn naar Amsterdam, waar ze balletlessen nam bij Sonia Gaskell en toneellessen bij de Engelse acteur Felix Aylmer.[11]

1948 - 1953[bewerken]

Hepburn samen met Cary Grant in Charade (1963).

Na de oorlog speelde ze op achttienjarige leeftijd een rolletje als KLM-stewardess in Nederlands in zeven lessen. De regisseur van deze Nederlandse film uit 1948, Charles Huguenot van der Linden, zou later claimen dat hij de ontdekker was van Hepburn. Later verhuisde ze met haar moeder naar Londen waar ze balletles nam. Audrey had altijd al een passie voor ballet en wilde het in deze wereld maken. Maar door geen enkele auditie werd ze geselecteerd. Ze heeft ook als model gewerkt en begon pas later, in 1951, met acteren in speelfilms. Tijdens een opname in Zuid-Frankrijk werd ze opgemerkt door de schrijfster Colette, die haar wilde als hoofdrol in het door haar geschreven stuk Gigi.

1953 - 1967[bewerken]

Na een succesvolle reeks op Broadway, deed Hepburn auditie voor de film Roman Holiday. Eerst was de rol van prinses toebedeeld aan Elizabeth Taylor, maar door contractuele problemen moest zij de film laten schieten. De tegenspeler van Hepburn, Gregory Peck, had tijdens de opnames door dat hij tegenover een natuurtalent stond. Hij kreeg gelijk, want Hepburn ontving voor deze eerste Hollywoodrol meteen een Oscar voor Beste Actrice. Voor die prijs zou ze gedurende haar carrière nog viermaal genomineerd worden. Hepburns moeder speelde een figurantenrol in de film Funny Face, als klant van een cafeetje.

Als een van Hollywoods populairste publiekstrekkers schitterde Hepburn op het witte doek naast onder anderen Fred Astaire, Humphrey Bogart, Gary Cooper, Cary Grant, Rex Harrison, Peter O'Toole, Gregory Peck, George Peppard, en Sean Connery.

1967 - 1993[bewerken]

Hepburn met haar eerste man Mel Ferrer in War and Peace (1956).

Vanaf 1967, na vijftien zeer succesvolle jaren als actrice, nam Hepburn gas terug als actrice en verscheen ze nog maar af en toe in een film. Haar laatste film werd in 1988 opgenomen, net voordat ze benoemd werd tot speciaal ambassadrice voor het United Nations Children's Fund. Uit dankbaarheid voor haar eigen belevenissen na de Tweede Wereldoorlog en mede door haar ontberingen onder de Nazi's, zette zij zich gedurende de rest van haar leven in voor kinderen in de armste gebieden ter wereld.

In 1992 kreeg Hepburn van de Amerikaanse president George H.W. Bush de "Presidential Medal of Freedom" als erkenning van haar werk voor Unicef. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences kende haar postuum de Jean Hersholt Humanitarian Award toe voor haar werk op humanitair gebied.

Hepburn is tweemaal getrouwd, met acteur Mel Ferrer en met de Italiaanse dokter Andrea Dotti, en had twee zoons, Sean Ferrer en Luca Dotti. De Schotse schrijver, A.J. Cronin, is de peetoom van Sean. Ten tijde van haar overlijden was ze de levenspartner van de Nederlandse acteur Robert Wolders, de weduwnaar van filmster Merle Oberon.

Ze stierf te Tolochenaz in het Zwitserse kanton Vaud aan darmkanker, en is daar ook begraven.

Eerbewijzen, vernoemingen, film[bewerken]

Hepburn heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame, te 1652 Vine Street. Door de KLM is een passagiersvliegtuig naar haar genoemd: de McDonnell Douglas MD-11 met registratie PH-KCE. In 2004 werd ze postuum gekozen tot de vrouw met de grootste natuurlijke schoonheid ooit. De gemeente Almere heeft een straat naar haar vernoemd, de 'Audrey Hepburnstraat'. Een beeld, gemaakt door Kees Verkade, is te bezichtigen op het Burgemeestersplein te Arnhem.[12]

Haar leven werd in 2000 verfilmd onder de titel Audrey Hepburn Story. In deze film werd de rol van Audrey Hepburn gespeeld door Jennifer Love Hewitt.

Filmografie[bewerken]

Hepburn in War and Peace (1956)
Hepburn in een scène uit de komische thriller Charade (1963).
Filmografie als actrice
Jaar Titel Rol Opmerkingen
1948
Nederlands in zeven lessen Stewardess
1951
Monte Carlo Baby Linda Farrel
1951
One Wild Oat Hotel receptioniste
1951
Laughter in Paradise Cigarette girl
1951
The Lavender Hill Mob Chiquita
1951
Young Wives' Tale Eve Lester
1952
Nous irons à Monte Carlo Melissa Walter
1952
The Secret People Nora Brentano
1953
Roman Holiday Princess Ann Boxoffice Blue Ribbon Award
NYFCC Best Actress Award
BAFTA Best Film Actress Award
Golden Globe Award: Best Motion Picture Actress
Academy Award: Oscar Best Actress
Tony Award Best Dramatic Award
1954
Sabrina Sabrina Fairchild NYFCC Best Actress Award
BAFTA Best Film Actress Award
Academy Award: Oscar Nomination Best Actress
1956
War and Peace Natasha Rostov Modern Screen Award: Best Performance
NYFCC Best Actress Award
BAFTA Best Film Actress Award
1957
Funny Face Jo Stockton
1957
Love in the Afternoon Ariane Chavasse/Thin Girl NYFCC Best Actress Award
Golden Globe Award: Best Motion Picture Actress, Musical/Comedy
1959
Green Mansions Rima
1959
The Nun's Story Sister Luke (Gabrielle van der Mal) BAFTA Best Film Actress Award
NYFCC Best Actress Award
1960
The Unforgiven Rachel Zachary
1961
Breakfast at Tiffany's Holly Golightly Academy Award: Oscar Nomination, Best Actress
David di Donatello Best Foreign Actress Award
Golden Globe Award: Best Motion Picture Actress, Musical/Comedy
1961
The Children's Hour Karen Wright
1963
Charade Regina 'Reggie' Lampert BAFTA Best Film Actress Award
1964
Paris - When It Sizzles Gabrielle Simpson/Gaby
1964
My Fair Lady Eliza Doolittle NYFCC Best Actress Award
BAFTA Best Film Actress Award
David di Donatello Best Foreign Actress Award
1966
How to Steal a Million Nicole Bonnet
1967
Two for the Road Joanna Wallace
1967
Wait Until Dark Susy Hendrix NYFCC Best Actress Award (nominatie)
Academy Award: Oscar Nomination, Best Actress (nominatie)
1976
Robin and Marian Lady Marian
1979
Bloodline Elizabeth Roffe
1981
They All Laughed Angela Niotes
1987
Love Among Thieves Baroness Caroline DuLac televisiefilm
1989
Always Hap

In 1992 ontving zij de BAFTA Lifetime Achievement Award.

Literatuur[bewerken]

  • Sean Hepburn Ferrer, Audrey Hepburn, An Elegant Spirit: A Son Remembers, New York: Atria, 2003.
  • Barry Paris, Audrey Hepburn, New York: Putnam, 1996.
  • Diana Maychick, Audrey Hepburn: An Intimate Portrait, Citadel Press, 1996.
  • Donald Spoto, Enchantment: The Life of Audrey Hepburn, Harmony Press, 2006.
  • Alexander Walker, Audrey: Her Real Story, London: Weidenfeld & Nicholson, 1994.
  • Ellen Cheshire, Audrey Hepburn, London: Pocket Essentials, 2003

Trivia[bewerken]

  • Een McDonnell Douglas MD-11 toestel (registratie PH-KCE) van de KLM is vernoemd naar Audrey Hepburn.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Shirley Booth
voor Come Back, Little Sheba
Academy Award voor Beste Actrice
1953
voor Roman Holiday
Opvolger:
Grace Kelly
voor The Country Girl